Alkolün vücut üzerinde hem kısa hem de uzun vadeli birçok farklı etkisi bulunmaktadır. Vücudun besinleri nasıl parçaladığını etkileyebilir, bağırsağı tahriş edebilir ve sindirim sistemini hızlandırabilir. Tüm bu etkiler bağırsaklarda olağan dışı hareketlere yol açabilir. Alkolün bu etkileri ishal ya da kabızlık yapabilir.
Bazı alkollü içeceklerin vücut üzerinde diğerlerinden daha fazla etkisi vardır. Bir kişi ne kadar çok alkol alırsa, bu etkileri yaşama olasılığı o kadar artar. Alkol içmeden önce yemek yemek, bağırsağın korunmasına yardımcı olabilir ve daha düzenli, daha sağlıklı bağırsak hareketlerine izin verebilir.
Bu yazıda alkolün bağırsaklarda ishal ya da kabızlık ypıp ypmadığı, yapıyorsa alkolün bu etkilerinin nasıl önleneceğini ve düzenli bağırsak hareketlerinin nasıl teşvik edileceğini açıklayacağız
Alkol İshal Yapar mı?
Alkol, sindirim sisteminin işlevinde ciddi değişikliklere neden olabilir. Gastrointestinal sisteme zarar verebilir ve bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olabilir.
Alkol, sindirim sisteminin normalden daha hızlı çalışmasını sağlayabilir. Gıdalar mideden ince ve kalın bağırsaklardan daha hızlı geçeceğinden gevşek, sulu bir dışkıya neden olabilir.
Sindirim sistemi normalden daha hızlı çalıştığından, acil olarak kaka yapma ihtiyacı yaratabilir. Bir kişi alkol aldıktan sonra ishal yaşayabilir.
Alkol Kabızlık Yapar mı?
Alkol idrar söktürücü özelliği nedeniyle kabızlığa neden olabilir. Bir diüretik (idrar söktürücü), vücudun normalden daha fazla idrar yapmasına neden olan herhangi bir şeydir. Bu etki vücutta dehidrasyona neden olabilir, çünkü bir kişi daha sık idrar yapmaktadır ancak bu süreçte yeterli miktarda sıvı alamamaktadır.
Bir kişi dehidrasyon yaşıyorsa geçmesi zor olan sert ve kuru bir dışkıya neden olabilir.
Alkol bağırsağı tahriş eder ve bağırsakların astarında iltihaplanmaya neden olur, bu da bağırsakların her zamanki gibi besinleri emmesini önler. Vücudun ememediği her şey bağırsaktan ve vücuttan atık olarak geçecektir.
Bu nedenle, bir kişi alkol içtikten sonra vücut normalden daha fazla atık üretebilir ve bu daha sık bağırsak hareketlerine neden olabilir.
Bir kişinin irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bağırsak problemleri varsa bu sorunlar daha kötü olabilir. Bazı durumlarda, bir kişi bazı veya tüm alkol türlerine karşı toleranssız olabilir. Biradaki gluten veya şaraptaki tanenler mideyi tahriş edebilir.
Her insanın sindirim sistemi farklıdır. Düzenli olarak veya çok miktarda içen insanlarda, alkol zaman içinde mide astarını tahriş eder. Bu bireyler daha sık bağırsak problemleri yaşayabilir.
Dışkılamayı Etkilemeyecek Kadar Alkol İçmek
Alkolün etkilerini sınırlamanın en etkili yollarından biri az miktarlarda içmektir. Çoğu insan, alımını sınırlandırırlarsa, bağırsak hareketlerini etkileyen alkolden kaçınabilmelidir.
Uzmanların önerisine göre günde kadınlar 1 kadeh erkekler ise iki kader içebilirler. Örneğin 1 kutu bira ya da 2 kadeh şarap gibi…
İnsanlar hangi alkollü içeceklerin vücutları üzerinde en kötü etkiye sahip olduğunu takip edebilir ve bunları bir alternatifle değiştirebilir veya tüketimini sınırlayabilir.
Alkol ile enerji içecekleri ve kahve gibi kafein içeren içecekleri karıştırmamak da tavsiye edilebilir. Kafein mideyi tahriş edebilir, sindirim sistemini hızlandırabilir ve muhtemelen insanların daha sık kaka yapmasına neden olabilir.
İnsanlar alkol almadan önce bol miktarda sıvı içerek vücutlarında dehidrasyonu önlediklerinden emin olmalıdırlar.
Alkol Alırken Yemek Dışkıyı Nasıl Etkiler?
Alkolün mide ve bağırsak üzerindeki etkisini sınırlamak için, aç karnına alkol içmek yerine önceden yemek tavsiye edilir. Yiyecekler alkolün emilimini yavaşlatabilir ve mide astarıyla temas etmesini engelleyebilir.
Seçilecek en iyi yiyecekler muz, patates, avokado, karabuğday ve kuru baklagiller gibi yiyeceklerdir. Kaçınılması gereken yiyecekler arasında baharatlı, asidik veya kızartılmış yiyecekler bulunur, çünkü insanlar bunları alkolle birleştirdiğinde mideyi tahriş edebilir. Midede yeterli yiyeceğe sahip olmak, alkolün vücut üzerindeki bazı etkilerini sınırlamaya yardımcı olabilir.