Roka Nedir?
Roka, turpgiller ailesinin tıpkı diğer
üyeleri olan turp, karnabahar, brüksel lahanası ve brokoli gibi sağlık için çok
sayıda faydaları olan bir bitkidir. Akdeniz coğrafyasında doğal olarak yetişen
roka bölge ülkelerinin mutfaklarında yaygın kullanıma sahiptir. Rokanın
faydaları arasında kanser önleme, kalp hastalıkları, diyabet ve kemik
erimesi gibi hastalıklardan korunma dikkat çekmektedir. İçeriğinde özellikle yüksek
düzeyde bulunan polifenoller ve nitratlar rokayı sağlığımız için çok yararlı
hale getirir.
Bu yazımızda rokanın besin değeri, sağlığımıza
faydaları ve rokanın fazla tüketiminin yaratacağı olası zararlar hakkında detaylı
bilgiler bulacaksınız.
Roka kalbi koruyan faydalı bileşikler içerir. |
Rokanın Besin Değerleri
Roka ayrıca demir, folat, potasyum, magnezyum
ve A vitamini de içermektedir.
Potasyum minerali, kalp ve sinir fonksiyonu için hayati önem taşıyan bir elektrolittir. Ayrıca kas sağlığında rol oynar. Potasyum, sodyumun olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur ve bu nedenle yüksek tansiyonu olan insanlar için yararlı olabilir.
Folat, B grubu vitaminlerden biridir. DNA ve diğer genetik materyallerin üretimini desteklemeye yardımcı olur. Hamile olan veya hamile kalmayı planlayan kadınlar için özellikle önemlidir. Gebe kadınlarda folat eksikliği, nöral tüp defekti olan spina bifida'ya neden olabilir.
C vitamini, bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, doku sağlığı ve demirin gıdalardan emilmesi için önemlidir.
K vitamini kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Eğer an sulandıran bir ilaç kullanıyorsanız K vitamini alımını azaltmanız gerekebilir.
A vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. A vitamini, bağışıklık fonksiyonunu, hücre büyümesini, gece görüşünü ve genel göz sağlığını destekleyen güçlü bir antioksidandır. Ayrıca böbrek, akciğer ve kalp fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur.
Rokanın Faydalarına İlişkin Veriler
Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin pek
çok hastalığa karşı etkili olduğu bilinmektedir. Roka gibi bitkisel besin
kaynaklarını tüketmek obezite, kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkların
riskini azaltır, enerjiyi arttırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Kanser
Roka
gibi turpgiller
ailesine mensup sebzeler, kükürt içeren maddeler olan bir glukozinolat
kaynağıdır. Glukozinolatlar bitkilerin acı tadından ve kanserle mücadele
güçlerinden sorumlu olabilir. Vücut glukozinolatları sülforafan dahil bir
dizi faydalı bileşiğe ayırır.
Roka dahil bitkilerde bulunan sülfür
bileşikler ve özellikle sülforofanın kanser önleyici etkileri uzun zamandır
araştırmalara konu olmuş ve akciğer ve kolon kanseri başta olmak üzere pek çok
kanser türüne karşı koruyucu etkileri olduğu belirlenmiştir.
Kemik Erimesi
Roka, kalsiyum ve K vitamini de dahil
olmak üzere kemik sağlığı için çeşitli temel besin maddelerinden zengindir.
K vitamini eksikliğinin kemik sağlığını
olumsuz etkilediği ve özellikle kadınlarda kalça kırığına neden olabileceği
bilinmektedir. Beslenmede yeterli K vitamini olması sayesinde besinlerdeki
kalsiyum daha iyi emilir ve idrar yoluyla kalsiyum atılımı azalır. K vitamini
dışında kalsiyum içermesi sebebiyle güçlü ve sağlıklı kemikleri için roka
harika bir besindir.
Diyabet
Araştırmalar, sebze ve özellikle de yeşil
ypraklı sebze tüketiminin tip 2 diyabet riskini azalttığını göstermektedir.
Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan alfa
lipoik asitin diyabet hastalarında glikoz düzeylerini düşürdüğü, insulin
duyarlılığını arttırdığı ve strese bağlı oksidatif değişimleri önlediği
araştırmalarda gösterilmiştir. Alfa lipoik asit diyabetiklerde görülen nöropati
riskini de azaltmaktadır.
Ayrıca, roka ve diğer turpgiller, kan
şekerini düzenlemeye yardımcı olan ve insülin direncini azaltabilen iyi
bir lif kaynağıdır. Yüksek lifli gıdalar
insanların daha uzun süre daha dolgun hissetmelerini sağlar, yani aşırı yeme
ile başa çıkmalarında faydalı olabilir.
Kalp Sağlığı
Sebze tüketiminin kardiyovasküler hastalık
riskini azalttığını gösteren çok sayıda aratırma bulunmaktadır.
Öte yandan turpgiller ailesindeki
sebzelerden zengin beslenen yaşlı kadınların ateroskleroz risknin düştüğü
gösterilmiştir. Ateroskleroz kan damarlarının daralması ve sertleşmesi
sonucunda oluşan bir kalp hastalığıdır.
Bu sebzelerin kalp koruyucu etkileri,
polifenoller ve organosülfür bileşikleri de dahil olmak üzere faydalı bitki
bileşiklerinin yüksek konsantrasyonlarından kaynaklanabilir.
Ülser
Farelerde yapılan deneyler sonucunda,
muhtemelen içeriğindeki antioksidan bileşikler sebebiyle sindirim sistemi
ülserine karşı etkili olduğu belirlenmiştir.
Afrodizyak
Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada roka
yaprağı özünün farelerde testosteron düzeylerini ve sperm aktivitelerini
arttırdığı belirlenmiştir. Rokanın afrodizyak etkisi geleneksel tıpta da kabul
görmektedir.
Egzersiz ve Atletik Performans
Uzun süre dayanıklılık gerektiren sporlarda nitrat takviyensinin performans arttırıcı etkisi olduğu belirlenmiştir. Bir araştırmada yüksek miktarda nitrat içeren pancar suyu verilen bisiklet sporcularında
Roka nitrat açısından en iyi kaynakların
başında gelmektedir.
Rokayı Nasıl Yemeli?
Rokayı bazı insanlar acımsı tadı sebebiyle
pek sevmezler ama ben rokayı oldum olası çok severek tüketirim. Roka içeren
salatalar favorimdir, hatta roka, sarımsak ve yoğurdu karıştırıp üzerine sızma
zeytinyağı ve biraz acı biber gezdirerek yaptığım harika mezeye de bayılırım.
Rokanın tadı size sert geliyorsa salatalarınızı
marul gibi daha yumuşak lezzetlerle karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Rokayı
sandviçlerinize ekleyebilirsiniz. Fesleğen içeren soslarda fesleğen yerine roka
kullanabilirsiniz.
Önerileri ve Uyarılar
Rokanın faydalarından en üst düzeyde
yararlanmak için tazeliğini yitirmemiş olması ve çiğ olarak tüketilmesi
gerekmektedir.
Eğer kanı sulandıran bir ilaç
kullanıyorsanız, roka gibi K vitamininden zengin besinler sınırlı
tüketilmelidir. Alınan fazla K vitamini kanın pıhtılaşmasına neden olur.
Rokayı sebze suları içine katacaksanız
bekletmeden için. Uygun olmayan koşullarda bekletilen roka suyundaki nitrat,
nitrite dönüşür ve sağlık açısından fazla nitrit alımı zararlı sonuçlara neden olabilir.
Eğer nitrit içeren ilaçlar kullanıyorsanız
fazla roka tüketimi ilaçlarınızla etkileşime girebilir.