Taurin Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? - FAYDALAR

Taurin Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Taurin, birçok gıdada bulunan ve genellikle enerji içeceklerine eklenen bir tür amino asittir.

Taurinin, daha düşük hastalık riski ve gelişmiş spor performansı gibi çeşitli sağlık yararlarına sahip olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle birçok insan taurini bir takviye olarak almaktadır.

Aynı zamanda çok güvenlidir ve makul dozlarda alındığında bilinen hiçbir yan etkisi ya da zararı yoktur.

Bu yazımızda taurin nedir, hangi besinlerde bulunur, taurinin faydaları ve olası yan etkileri hakkında bilgilere yer verilmiştir.
Taurin takviyeleri atletik performansınızı artırabilir

Taurin Nedir?

Taurin, vücudunuzda doğal olarak bulunan bir amino sülfonik asittir. Özellikle beyninizde, gözlerinizde, kalbinizde ve kaslarınızda yoğun olarak bulunur.  

Diğer amino asitlerin çoğundan farklı olarak, protein oluşturmak için kullanılmaz. Aksine, şartlı olarak esansiyel bir amino asit olarak sınıflandırılır.

Vücudunuz taurin üretebilir ve bazı gıdalarda da bulunur. Bununla birlikte, kalp hastalığı veya diyabet gibi bazı hastalıkları olan kişilerin takviye olarak dışarıdan alması faydalı olabilir.

Taurin hangi gıdalarda bulunur?

Taurinin ana kaynakları et, balık ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardır. Bazı bitkisel gıdalarda da az miktarda bulunur.

Bazı işlenmiş vejetaryen yiyecekler ek taurin içermesine rağmen, bunların taurin seviyelerinizi optimize etmek için yeterli miktarlar sunması olası değildir.

Taurin ayrıca gazılı içecekler ve enerji içeceklerine de eklenir. Örneğin bir kutu enerji içeceği 600-1.000 mg taurin sağlayabilir.

Bununla birlikte, zararlı olabilecek diğer bileşenler nedeniyle yüksek miktarlarda gazlı içecekler veya enerji içeceklerinin içilmesi önerilmez.

Takviyeler ve enerji içeceklerinde kullanılan taurin formu genellikle sentetiktir ve hayvanlardan türetilmediği için veganlar için uygundur.

Taurinin faydaları nelerdir?

Pek çok organda bulunan taurinin sağlığa çeşitli faydaları vardır.

Vücuttaki doğrudan rolleri arasında şunlar bulunur:
  • Hücrelerinizin uygun hidrasyon ve elektrolit dengesini korumak
  • Sindirimde önemli bir rol oynayan safra tuzlarının oluşturulması
  • Hücrelerinizdeki kalsiyum gibi mineralleri düzenlemek
  • Merkezi sinir sisteminizin ve gözlerinizin genel işlevini desteklemek
  • Bağışıklık sistemi sağlığını ve antioksidan fonksiyonunu düzenlemek
Koşullu olarak esansiyel bir amino asit olduğundan, sağlıklı bir birey bu temel günlük fonksiyonlar için gereken minimum taurin miktarını üretebilmektedir.

Bununla birlikte, nadir durumlarda daha yüksek miktarlar gerekli olabilir. Örneğin kalp veya böbrek yetmezliği olan kişiler ya da intravenöz olarak beslenen prematüre bebekler için dışardan takviye taurin gerekebilir.

Fetal gelişim sırasında bir eksiklik meydana geldiğinde, beyin fonksiyon bozukluğu ve kan şekeri kontrolünün zayıflaması gibi ciddi semptomlar gözlenmiştir.

Diyabetle mücadele edebilir

Taurin kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir ve diyabetle mücadele edebilir.

Diyabetik sıçanlarda beslenme ya da egzersiz miktarını değiştirmeden taurin takviyesi verilmesinin açlık kan şekeri düzeylerini düşürdüğü ortaya konmuştur.

Açlık kan şekeri seviyeleri sağlık için çok önemlidir, çünkü yüksek seviyeler tip 2 diyabet ve diğer birçok kronik hastalıkta anahtar bir faktördür.

Bazı hayvan araştırmaları, artan taurin alımının, kan şekeri seviyelerini ve insülin direncini azaltarak tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

İlginç bir şekilde, diyabetli insanlar daha düşük taurin seviyelerine sahip olma eğilimindedir. Bu düşük seviyeler hastalıkta rol oynayabileceğinin başka bir göstergesi olabilir.

Bununla birlikte, bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kalp sağlığını iyileştirebilir

Taurin, kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

Araştırmalar, yüksek taurin seviyeleri ile azalmış kolesterol ve kan basıncı arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

Taurin, kan damarı duvarlarınızdaki kan akışına karşı direnci azaltarak yüksek tansiyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca beyninizdeki kan basıncını artıran sinir uyarılarını da en aza indirebilir.

Diyabetli kişilerde yapılan iki haftalık bir çalışmada, taurin takviyelerinin arter sertliğini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir.  

Aşırı kilolu kişilerde yapılan bir başka çalışmada, yedi hafta boyunca günde 3 gram taurinin vücut ağırlığını azalttığı ve birkaç kalp hastalığı risk faktörünü iyileştirdiği belirlenmiştir.
Ek olarak, taurin takviyesinin inflamasyonu ve arter kalınlaşmasını azalttığı bulunmuştur.

Egzersiz performansını artırabilir

Taurinin atletik performans için de faydaları olabilir.

Hayvan çalışmalarında, taurin kasların daha sıkı ve daha uzun süre çalışmasına neden olmuş ve kasların kasılma ve güç üretme yeteneğini arttırmıştır. Farelerde, egzersiz sırasında yorgunluğu ve kas hasarını da azalttığı görülmüştür.

İnsan çalışmalarında, taurinin yorgunluğa ve kas erimesine neden olan atık ürünlerin vücuttan atımına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca kasları hücre hasarından ve oksidatif stresden korur.

Bazı araştırmalarda taurinin egzersiz sırasında yağ yakımını arttırdığı belirlenmiştir.

İnsan çalışmaları, taurin takviyesi yapan sporcuların egzersiz performansının artırdığını göstermektedir. Bisikletçiler ve koşucular, daha az yorgunlukla daha uzun mesafeleri kat edebilmişlerdir.

Başka bir çalışma, bu amino asidin kas hasarını azaltmadaki rolünü desteklemektedir. Kaslara zarar veren bir halter antremanı yapan katılımcılar daha az hasar belirtisi ve daha az kas ağrısı yaşamışlardır.

Bu performans avantajlarına ek olarak, taurin, vücudunuzun yakıt için yağ kullanımını artırarak kilo kaybına yardımcı olabilir. Bir çalışmada bisikletçilerde, 1.66 gram taurin takviyesinin  yağ yakmayı % 16 artırdığı ortaya konmuştur.  

Taurinin zararları ve olası yan etkileri

Mevcut araştırmallara göre taurinin önerilen miktarlarda kullanıldığında olumsuz bir yan etkisi yoktur.

Taurin takviyelerinden doğrudan bir sorun olmamakla birlikte, bazı sporcu ölümleri taurin ve kafein içeren enerji içecekleriyle ilişkilendirilmiştir . Bu, birkaç ülkenin taurin satışını yasaklamasına veya sınırlamasına yol açmıştır.

Bununla birlikte, bu ölümlere yüksek dozda kafein veya sporcuların aldığı diğer bazı maddeler neden olmuş olabilir.

Çoğu amino asit bazlı takviyede olduğu gibi, böbrek problemleri olan kişilerde potansiyel olarak sorunlar ortaya çıkabilir.

En yaygın taurin dozajları günde 500-2.000 mg'dır.

Bununla birlikte, toksisite açısındanüst sınır çok daha yüksektir. 2.000 mg'ın üzerindeki dozlar bile iyi tolere edilir.

Taurinin güvenliği üzerine yapılan araştırmalar, tüm yaşam boyunca günde 3.000 mg'a kadar güvenli olabileceğini göstermektedir.

Sonuç olarak taurinin sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır ve ancak aşırı alımı durumunda zararlı hale gelebilmektedir.