Çok uzun süre bekletildiğinde, patatesler filizlenmeye
başlayabilir ve filizlenmiş patates yenir mi sorusunu akla getirebilir.
Bazıları filizleri kesip attığımız sürece, filizlenmiş
patatesleri yemenin tamamen güvenli olduğunu söyler. Öte yandan, bazıları ise
filizlenmiş patateslerin zararlı olduğu, gıda zehirlenmesine ve hatta
potansiyel olarak ölüme neden olduğu konusunda uyarır.
Bu makale, filizlenmiş patates yemenin zararlı olup olmadığını belirlemek için mevcut bilgileri gözden geçirmektedir.
Filizlenmiş patatesler neden zararlı olabilir?
Patates doğal bir solanin ve chaconine kaynağıdır ki patlıcan
ve domates de dahil olmak üzere çeşitli diğer gıdalarda doğal olarak bulunan
iki glikoalkaloid bileşiktir.
Küçük miktarlarda glikoalkaloidler, antibiyotik özellikleri,
kan şekeri ve kolesterol düşürücü etkileri de dahil olmak üzere sağlığa faydalı
olabilir. Bununla birlikte, aşırı yenildiğinde zararlı etkileri olabilmektedir.
Patates filizlendiğinde, glikoalkaloid içeriği artmaya
başlar. Bu nedenle, filizlenmiş patates yemek, bu bileşiklerin aşırı
miktarlarını almanıza neden olabilir. Bu bileşiklerin aşısı alımı sonucuna birkaç
saat ile bir gün arasında bazı belirtiler ortaya çıkabilir.
Aşırı glikoalkaloid tüketimi tipik olarak kusmaya, ishale ve
karın ağrısına yol açar. Daha büyük miktarlarda tüketildiğinde, düşük tansiyon,
hızlı nabız, ateş, baş ağrısı, zihinsel karışıklık ve hatta bazı durumlarda
ölüme neden olabilir.
Ayrıca, birkaç küçük çalışma hamilelik sırasında filizlenmiş
patates yemenin doğum kusurları riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Bu
nedenle, hamile kadınların filizlenmiş patatesleri tüketmekten kaçınmalarında
fayda olabilir.
Özetlersek;
Filizlenmiş patatesler, aşırı tüketildiğinde insanlarda
toksik etkilere sahip olabilen daha yüksek glikoalkaloid seviyeleri içerir.
Hamilelik sırasında filizlenmiş patates yemek de doğum kusurları riskini
artırabilir.
Cücüklenmiş patatesler yenir mi?
Glikoalkaloidler özellikle bir patatesin yapraklarında,
çiçeklerinde ve filizlerinde yoğunlaşır. Filizlenmeye ek olarak, fiziksel hasar,
yeşillenme ve acı tat, patatesin glikoalkaloid içeriğinin önemli ölçüde artmış
olabileceğinin üç işaretidir.
Bu nedenle patatesteki filizleri, çücükleri, yeşillenmiş
kabukları ve çürük parçaları atmak toksisite riskinizi azaltmaya yardımcı
olabilir. Ayrıca, soyma ve kızartma, glikoalkaloid seviyelerini azaltmaya
yardımcı olabilir. Ancak haşlama pişirme ya da fırınlama yapıldığında toksik
etkisindeki azalma daha azdır.
Bununla birlikte, şu anda bu uygulamaların sizi
glikoalkaloid toksisitesinden yeterli ve tutarlı bir şekilde korumak için
yeterli olup olmadığı belirsizdir.
Patateslerin filizlenmesini nasıl önleyebilirim?
Patateslerde filizlenmeyi azaltmanın en iyi yollarından
biri, onları uzun süre bekletmekten kaçınmak ve patatesi sadece kullanacağınız
zamanlarda satın almaktır.
Ayrıca, hasarlı patatesleri atmak ve kalan patatesleri
serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamak filizlenme olasılığını azaltabilir.
Bazı verilere göre patatesleri soğanla birlikte saklamaktan
da kaçınılmalıdır, çünkü ikisini bir araya getirmek filizlenmeyi
hızlandırabilir. Ancak halihazırda bu uygulamayı destekleyen hiçbir bilimsel
kanıt yoktur.
Sonuç olarak;
Filizlenmiş patatesler, aşırı yendiğinde insanlar için zararlı
olabilen daha yüksek glikoalkaloid seviyeleri içerir.
Filizlenmiş patates yemeye bağlı sağlık sorunları arasında mide
rahatsızlıkları, kalp ve sinir sistemi problemleri bulunmaktadır. Hatta ciddi
vakalarda ölüme kadar götürebilir. Ayrıca doğum kusurları riskini artırabilir.
Cücüklenmiş patateslerde glikoalkaloid seviyelerini filizleri
kesip atmak, soymak ve kızartmak suretiyle azaltabilseniz de, bu yöntemlerin
sizi toksisiteden korumak için yeterli olup olmadığı belirsizdir.
Daha fazlası bilinene kadar, filizlenmiş patatesleri yemekten
tamamen kaçınmak en güvenli yöntemdir.