Filizlenmiş Patates Yenir Mi? Cücüklenmiş Patates Zararlı Mı? - FAYDALAR

Filizlenmiş Patates Yenir Mi? Cücüklenmiş Patates Zararlı Mı?

Çok uzun süre bekletildiğinde, patatesler filizlenmeye başlayabilir ve filizlenmiş patates yenir mi sorusunu akla getirebilir.

Bazıları filizleri kesip attığımız sürece, filizlenmiş patatesleri yemenin tamamen güvenli olduğunu söyler. Öte yandan, bazıları ise filizlenmiş patateslerin zararlı olduğu, gıda zehirlenmesine ve hatta potansiyel olarak ölüme neden olduğu konusunda uyarır.



Bu makale, filizlenmiş patates yemenin zararlı olup olmadığını belirlemek için mevcut bilgileri gözden geçirmektedir.

Filizlenmiş patatesler neden zararlı olabilir?


Patates doğal bir solanin ve chaconine kaynağıdır ki patlıcan ve domates de dahil olmak üzere çeşitli diğer gıdalarda doğal olarak bulunan iki glikoalkaloid bileşiktir.

Küçük miktarlarda glikoalkaloidler, antibiyotik özellikleri, kan şekeri ve kolesterol düşürücü etkileri de dahil olmak üzere sağlığa faydalı olabilir. Bununla birlikte, aşırı yenildiğinde zararlı etkileri olabilmektedir.

Patates filizlendiğinde, glikoalkaloid içeriği artmaya başlar. Bu nedenle, filizlenmiş patates yemek, bu bileşiklerin aşırı miktarlarını almanıza neden olabilir. Bu bileşiklerin aşısı alımı sonucuna birkaç saat ile bir gün arasında bazı belirtiler ortaya çıkabilir.

Aşırı glikoalkaloid tüketimi tipik olarak kusmaya, ishale ve karın ağrısına yol açar. Daha büyük miktarlarda tüketildiğinde, düşük tansiyon, hızlı nabız, ateş, baş ağrısı, zihinsel karışıklık ve hatta bazı durumlarda ölüme neden olabilir.

Ayrıca, birkaç küçük çalışma hamilelik sırasında filizlenmiş patates yemenin doğum kusurları riskini artırabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, hamile kadınların filizlenmiş patatesleri tüketmekten kaçınmalarında fayda olabilir.

Özetlersek;

Filizlenmiş patatesler, aşırı tüketildiğinde insanlarda toksik etkilere sahip olabilen daha yüksek glikoalkaloid seviyeleri içerir. Hamilelik sırasında filizlenmiş patates yemek de doğum kusurları riskini artırabilir.

Cücüklenmiş patatesler yenir mi?


Glikoalkaloidler özellikle bir patatesin yapraklarında, çiçeklerinde ve filizlerinde yoğunlaşır. Filizlenmeye ek olarak, fiziksel hasar, yeşillenme ve acı tat, patatesin glikoalkaloid içeriğinin önemli ölçüde artmış olabileceğinin üç işaretidir.

Bu nedenle patatesteki filizleri, çücükleri, yeşillenmiş kabukları ve çürük parçaları atmak toksisite riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, soyma ve kızartma, glikoalkaloid seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak haşlama pişirme ya da fırınlama yapıldığında toksik etkisindeki azalma daha azdır.

Bununla birlikte, şu anda bu uygulamaların sizi glikoalkaloid toksisitesinden yeterli ve tutarlı bir şekilde korumak için yeterli olup olmadığı belirsizdir.

Patateslerin filizlenmesini nasıl önleyebilirim?


Patateslerde filizlenmeyi azaltmanın en iyi yollarından biri, onları uzun süre bekletmekten kaçınmak ve patatesi sadece kullanacağınız zamanlarda satın almaktır.

Ayrıca, hasarlı patatesleri atmak ve kalan patatesleri serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamak filizlenme olasılığını azaltabilir.

Bazı verilere göre patatesleri soğanla birlikte saklamaktan da kaçınılmalıdır, çünkü ikisini bir araya getirmek filizlenmeyi hızlandırabilir. Ancak halihazırda bu uygulamayı destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur.

Sonuç olarak;

Filizlenmiş patatesler, aşırı yendiğinde insanlar için zararlı olabilen daha yüksek glikoalkaloid seviyeleri içerir.

Filizlenmiş patates yemeye bağlı sağlık sorunları arasında mide rahatsızlıkları, kalp ve sinir sistemi problemleri bulunmaktadır. Hatta ciddi vakalarda ölüme kadar götürebilir. Ayrıca doğum kusurları riskini artırabilir.

Cücüklenmiş patateslerde glikoalkaloid seviyelerini filizleri kesip atmak, soymak ve kızartmak suretiyle azaltabilseniz de, bu yöntemlerin sizi toksisiteden korumak için yeterli olup olmadığı belirsizdir.

Daha fazlası bilinene kadar, filizlenmiş patatesleri yemekten tamamen kaçınmak en güvenli yöntemdir.

Benzer Yazılar