Ağızda Metalik Tat Neden Olur? - FAYDALAR

Ağızda Metalik Tat Neden Olur?

Ağızda metalik tat, tıbbi adı paragosi olan bir tür tat alma bozukluğudur. Ağızdaki bu metalik tat aniden gelişebilir ve kısa ya da uzun süreli bir şekilde yaşanabilir. Eğer zaman içinde geçmiyorsa metalik tat bir hastalığın belirtisi olabilir.

Bu yazımızda ağızda metalik tat neden olur sorusunun yanıtlarını bulacak ve ağızda oluşan metal tadını geçirmek için neler yapabileceğinize dair bilgiler bulacaksınız.

Ağızda metalik tat başka bir hastalığın habercisi olabilir

Ağızda Metal Tadı Nedenleri

İlaçlar

Bazı ilaçlar ağızda metalik tada neden olabilir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız yan etki olarak bu durumla karşılaşmanız mümkündür.

Metalik bir tada neden olduğu bilinen bazı yaygın ilaçlar şunlardır:
  • Antibiyotikler
  • Antidepresanlar ve diğer psikiyatrik ilaçlar
  • Tansiyon ilaçları
  • Glokom ilaçları
  • Antifungal ilaçlar
  • Steroidler
  • Nikotin yamaları
  • Diüretik ilaçlar
  • Antihistaminik ilaçlar
  • Osteoporoz ilaçları

Sinüs sorunları

Tat alma duyunuz, koku alma duyunuzla yakından ilişkilidir. Koku duyunuz bozulduğunda, tat alma duyunuz üzerinde bir etkisi olabilir.

Sinüs sorunları ağızda metalik tadın yaygın bir nedenidir. Bunlar aşağıdakilerden kaynaklanabilir:
  • Alerjiler
  • Soğuk algınlığı
  • Sinüs enfeksiyonları
  • Diğer üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Merkezi sinir sistemi (CNS) bozuklukları

Kanser tedavileri

Lezzet değişiklikleri kemoterapi, baş ve boyuna radyasyon terapileri gibi kanser tedavilerinin yaygın bir yan etkisidir. Bu tedaviler tat tomurcuklarına ve tükürük bezlerine zarar verebilir ve bazen metalik bir tada neden olabilir.

Bu değişiklik geçicidir ve normal bir tat alma duyusu tedavi sonrasında ortadan kalkar.

Takviyeler

Bakır, çinko veya krom gibi ağır metaller içeren vitamin ve mineral takviyeleri metalik bir tada neden olabilir. Prenatal vitaminler, demir veya kalsiyum takviyeleri de aynı soruna neden olabilir.

Vücut bu takviyeleri emdiğinde ağızdaki metalik tat geçmelidir, ancak doğru miktarın alındığından emin olmak için dozu kontrol etmek en iyisidir.

Hamilelik

Bazı hamile kadınların, özellikle hamileliklerinin başlarında ağızlarında metalik bir tat oluşabilir. Nedeni bilinmemekle birlikte bunun gebeliğin ilk zamanlarında yaşanan hormonlardaki değişiklikten kaynaklandığı düşünülmektedir. Hamilelikte koku alma duyusundaki artışın ağızda metal tadına neden olabileceği de bir diğer olasılıktır.

Yiyecek alerjisi

Metalik tat, bazı gıda alerjilerinin bir belirtisi olarak tanımlanmıştır. Kabuklu deniz ürünleri veya çam fıstığı gibi belirli bir yiyecek türünü yedikten sonra bozuk bir tat alırsanız, gıda alerjiniz olabilir.

Bu tür alerjiniz olduğuna inanıyorsanız uzman bir doktora başvurmalısınız.

Orta kulak ve kulak tüpü cerrahisi

Orta kulak ve kulak tüpü cerrahisi genellikle kronik kulak enfeksiyonları nedeniyle yapılır.
Bazen bu ameliyatlarda iç kulağa yakın olan dilin arka kısmı hasar görebilir ve bu durumda da ağızda metalik tat oluşabilir.

Bunama

Demans olan kişilerde bazen ağzıda metalik bir tat oluşabilir. Tat tomurcukları beyne sinyaller gönderdiğinden, beynin bir kısmı düzgün çalışmıyorsa tat değişiklikleri meydana gelebilir.

Böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği, ağızda metalik tadın en ciddi nedenlerinden biridir. Metalik bir tat, diyabetli kişilerde oldukça yaygındır ve bu da böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Böbreklerde atık birikmesi, metal tadına neden olarak kötü nefes veya iştah kaybı yapabilir.

Kötü ağız bakımı

Kötü ağız ve diş sağlığı, tat işlev bozukluğuna katkıda bulunabilir. Düzenli diş temizliği ve tedavileri, tat değişiklikleri geliştirme riskinizi azaltabilir.

Düzenli olarak dişlerini fırçalamayan veya diş ipi kullanmayanlar, diş eti iltihabı, periodontit veya diş enfeksiyonu nedeniyle metalik bir tat yaşayabilirler. Bu sorunlar fırçalama veya diş ipi kullanımı sırasında kanamaya neden olarak bazen metalik tada neden olabilir.

Ağızda metalik tat için doktora gitmeli miyim?

Altta yatan neden tedavi edildikten sonra, özellikle de neden geçici ise, ağzınızdaki metalik tat genellikle kaybolur. Kötü tat devam ederse doktorunuza başvurmalısınız.

Bir kulak burun boğaz uzmanı, tat bozukluğunun nedenini ve kapsamını belirlemeye yardımcı olmak için bir tat testi isteyebilir. Tat testleri, bir kişinin farklı kimyasallara tepkisini ölçer. Doktorunuz ayrıca sinüslerinize bakmak için görüntüleme tetkikleri isteyebilir.

Tat kaybı ciddi bir sorun olabilir. Ağızda metalik tat yemeklerden keyif alamamanıza ve tokluk hissi geliştirememenize neden olabilir. Bozuk tat yetersiz beslenme, kilo kaybı, kilo alımı veya depresyona yol açabilir.

Ağızda metalik bir tadı önlemenin yolları

Ağzınızdaki metalik tadı önlemek için yapabileceğiniz çok az şey vardır. Bunun nedeni bir sinüs sorunu ise tedaviden sonra metalik tat ortadan kalkacaktır. Tat bozulmasına bir ilaç neden oluyorsa, alternatif seçenekler hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.

Metalik tadı önlemenin yollarını bulmak, özellikle kemoterapi, hamilelik veya diğer uzun süreli tedavilerde önemlidir. Çünkü günlerce ya da haftalarca devam edebilir.

Tat bozulmasını azaltabileceğiniz veya geçici olarak ortadan kaldırabileceğiniz bazı yollar şunlardır:
  • Şekersiz, naneli sakız çiğnemek
  • Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalamak
  • Farklı yiyecekler, baharatları deneyerek çözümler aramak
  • Metal olmayan mutfak malzemeleri kullanmak
  • Bol su içmek
  • Sigara içmekten kaçınmak
Bazen basit gibi görünen sorunların ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini aklınızdan çıkarmayın ve devam eden bir şekilde ağızda metal tadı sorunu yaşıyorsanız bunu hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.

Benzer Yazılar