Ses Yaşlandıkça Değişir Mi? Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Bilgiler - FAYDALAR

Ses Yaşlandıkça Değişir Mi? Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Bilgiler

Yaşlandıkça sesinizde değişiklikler fark edebilirsiniz. Bunun nedeni vücudumuzdaki tüm organlarımız gibi ses tellerimizin de yaşlanmasıdır. Tıpta presbifoni adı verilen yaşlılığa bağlı ses değişimleri kaçınılmaz gibi gözükse de sesin yaşlanmasını geciktirmenin bazı yolları bulunmaktadır. 


Ses Yaşlandıkça Değişir Mi? Nedenleri ve Çözüm Önerileri

Tanım

Presbifoni, yaşlanan sesle ilişkili değişiklikleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Birçok yaşlı yetişkin ileri yaşlarına kadar sahip oldukları sesi koruyabilir ancak bazı kişilerde daha erken yaşlardan itibaren ses değişiklikleri yaşanmaktadır. Ses değişiklikleri yaşayan yaşlı bireyler detaylı bilgi ve tedavi yolları için kulak burun boğaz uzmanına danışmalıdır.

Nedenler

On yıllarca nispeten istikrarlı bir sesin ardından, yaşamın sonraki yıllarında seste belirgin bir değişiklik meydana gelebilir. Vücudumuz yaşlandıkça, kas kütlesini kaybederiz, mukoza zarlarımız incelir, kurur ve genç yaşlarda sahip olduğumuz ses koordinasyonunun bir kısmını kaybederiz. 

Yaşlanma ile ses tellerinin yapısı ve işlevinde iki önemli değişiklik meydana gelir. Birincisi, ses tellerini oluşturan kaslar, tıpkı vücuttaki diğer kaslarda olduğu gibi kütle kaybına uğrar. Buna fizyolojik atrofi denir. İkincisi ise ses teli titreşimi sırasında esnekliği sağlayan dokular kalitesini kaybeder. Daha ince ve daha sert hale gelerek esnekliğini yitirir. Atrofi ve esneklik kaybı nedeniyle ses tellerinin işlevi ve kalitesi olumsuz olarak etkilenir. Bu değişiklikler sonucunda çıkan ses kulağımıza daha yaşlı gelmeye başlar.

Belirtiler


Yaşla birlikte ortaya çıkan bazı yaygın ses değişiklikleri şunlardır:

  • Seste titreme
  • Başkaları tarafından duyulmakta güçlük çekilmesi
  • Daha yüksek ses perdesi (erkekler)
  • Düşük ses perdesi (kadınlar)
  • Sesin devamlılığında azalma
Yaşlandıkça yaşanan işitme kayıpları sesin kullanımını etkilemektedir.

Tedavi

Konuşma terapisi genellikle yaşlı yetişkinlerin seslerini daha verimli ve daha az çabayla çıkarmasına yardımcı olur. Bir konuşma dili patoloğu, sizin için sesinizin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek bir ses fitness programı tasarlayabilir. 

Bazı durumlarda, ses tellerine yönelik tıbbi veya cerrahi tedavi, sesinizin gücünü, kararlılığını veya dayanıklılığını iyileştirmeye yardımcı olmak için bir seçenek olabilir.

Sesinizde yaşla ilgili herhangi bir değişiklik yaşamamış olsanız bile, sesinizi kullanmak için bir program dahilinde çalışmak iyi bir fikirdir. Tıpkı egzersiz programlarının yaşlandıkça vücudunuzun güçlü kalmasına yardımcı olabilmesi gibi, ses geliştirme programları sesinizin güçlü kalmanıza yardımcı olabilir. Günde iki veya üç kez, her seferinde 10 ila 15 dakika boyunca yüksek sesle bir kitap okumak ya da çalan şarkılara eşli etmeniz ses tellerinizi güçlendirecektir.

Ne Zaman Doktora Danışılmalıdır?

Sesle ilgili neredeyse tüm problemler tedavi edilebilir. Ses kısıklığı ve ses çıkarmadaki zorluklar yaşlanmanın bir işareti gibi gözükse bile, sesinizdeki herhangi bir değişiklik başka bir sağlık sorununun olduğuna dair bir uyarı belirtisi olabilir. Bir kulak burun boğaz uzmanı daha ciddi sağlık sorunlarının varlığını değerlendirebilir ve sesinizi geri kazanmanıza yardımcı olabilir.