Kırışıklıklar Nasıl Önlenir? Kırışıklıkları Azaltmak İçin 15 Öneri - FAYDALAR

Kırışıklıklar Nasıl Önlenir? Kırışıklıkları Azaltmak İçin 15 Öneri

Cildinizin hissettiğinizden daha yaşlı görünmesinden endişe duyuyor musunuz? O halde kırışıklıklar nasıl önlenir, kırışıklıkları azaltmanın 15 yolu yazımız tam aradığınız şey!

İster yaşlanmanın ilk belirtilerini görmeye başladığınız 30’lu yaşlarınızda, isterseniz artık yaşınızı gizlemekte zorlandığınız 50’li yaşlarınızda olun kırışıklıkları azaltmanın yollarını aramak muhtemelen sizin de gündeminizde.

Bir çoğumuz kırışıklıklarla olan mücadelemizi kaybedip bu süreci çaresizce izliyoruz. Oysaki buna seyirci kalmak yerine kırışıklıkların oluşumunu azaltmak için basitçe yapabileceğimiz pek çok şey bulunmaktadır.


Aşağıda yer alan uzman tavsiyelerinin birçoğunu bir dermatoloğa gitmeden ya da bir malzeme kullanmadan yapabilirsiniz.

Kırışıklıkları Önlemek ve Azaltmak İçin 15 Öneri

1. Güneşten kaçının

Kırışıklıkların 1 numaralı nedenidir ve güneşin kırışıklığa neden olduğunu belgeleyen onlarca bilimsel çalışma bulunmaktadır. Örneğin tek yumurta ikizleri üzerine yapılan bir araştırmada güneşe maruz kalmanın kalıtımdan daha önemli olduğunu belirlenmiştir. İkizlerden güneşte kalma süresi daha az olanların kırışıklıkları daha az ve genel olarak güneşe daha çok çıkan kardeşlerine göre daha genç göründükleri tespit edilmiştir.

2. Güneş koruyucu kullanın

Güneşe çıkmanız gerekiyorsa mutlaka güneş koruyucu kullanmalısınız! Güneş koruyucuları sizi cilt kanserinden koruyacak ve aynı zamanda kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olacaktır.

3. Sigara içmeyin

Pek çok çalışmada sigara dumanının cildin yaşlandırdığı gösterilmiştir. Sigara içtiğinizde cildin önemli bileşenleri olan kolajen ve elastini parçalayan bir enzim salgılanmaktadır. Kardeşler üzerinde yapılan bir çalışmada sigara içen kardeşlerin, sigara içmeyenlere göre daha kırışık ve % 40 daha ince bir cilde sahip oldukları belirlenmiştir. Sigara içmeseniz bile sigara dumanına maruz kalmanız cildinizi yaşlandırmaktadır.

4. Uykunuzu yeterince alın

Yeterince uyuyamadığınızda vücudun cilt hücrelerini parçalayan kortizol adlı hormonun üretimi artmaktadır. Yeterince dinlendiğinizde ve uyuduğunuzda HGH ( insan büyüme hormonu ) üretirsiniz, bu hormon cildinizin daha esnek olmasına ve kırışma olasılığının azalmasına yardımcı olacaktır.

5. Sırt üstü uyuyun

Her gece belirli pozisyonlarda uyumanın uyku çizgileri olarak adlandırılan cilt kırışıklıklarına neden olduğu bilinmektedir. Yan pozisyonda yatmak yanaklarda ve çene bölgesinde kırışıklıklara neden olurken, yüz üstü yatmak kaş ve alın bölgesindeki kırışıklıkları arttırmaktadır. Uzmanlar, kırışıklık oluşumunu azaltmak için sırt üstü uyumayı önermektedir.

6. Okuma ve güneş gözlüğü kullanın

40’lı yaşlardan itibaren yakını görme kaybı oldukça yaygındır. Farkında olmadan okumakta güçlük çektiğiniz için gözlerinizi kısabilirsiniz. Bu durumda göz ve kaş bölgenizde çizgilerin oluşmasına zemin hazırlarsınız. Bir diğer önemli nokta, güneşe çıktığınızda muhakkak güneş gözlüğü kullanmanızdır. Gözlerinizi güneşten korumak da gözlerinizi kısmanızı ve kırışıklıkların zamanla oluşmasını önleyecektir.

7. Daha fazla balık yiyin

Özellikle somon balığı gibi soğuk sularda yaşayan balıklar kırşıklıklarla mücadelenize yardımcı olur.  Bu balıklar sadece cildin yapı taşlarından biri olan protein kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda omega-3 olarak bilinen esansiyel bir yağ asidi kaynağıdır. Esansiyel yağ asitlerinin cildin beslemesine, dolgun ve genç kalmasına ve kırışıklıkların azaltılmasına yardımcı olduğunu bilinmektedir.

8. Beslenmenize kakao ekleyin

Bir çalışmada, yüksek düzeyde iki flavanol (epikateşin ve kateşin) içeren kakaonun cildi güneş hasarından koruduğu, cilt hücrelerinin dolaşımını iyileştirdiği, cildin hidrasyonunu arttırdığı ve cildin daha pürüzsüz görünmesini sağladığı ortaya konmuştur.

9. Daha fazla meyve ve sebze yiyin

Cilt sağlığının anahtarının antioksidan bileşikler olduğunu bilinmektedir. Bu bileşikler, serbest radikallerin (hücrelere zarar verebilecek kararsız moleküller) neden olduğu hasarla savaşır, bu da cildin daha genç ve daha parlak görünmesine yardımcı olarak erken yaşlanma riskini azaltır. Meyve ve sebzeler antioksidan içerikleri ile cildinizin yaşlanmasını geciktirir.

10. Nemlendirici kullanın

Özellikle kadınlar, yaşlanma karşıtı ürünlerle o kadar odaklanıyorlar ki genellikle basit bir nemlendiricinin gücünü göz ardı ediyorlar. Unutmayın ki nemli cilt daha iyi görünür, bu nedenle çizgiler ve kırışıklıklar çok daha az fark edilir.

11.Yüzünüzü fazla yıkamayın

Dermatologlara göre, musluk suyu kırışıklıklara karşı koruyan cildin kendi yağını ve nemini alır. Yüzünüzü çok sık yıkamak cildin doğal koruyucu tabakasından mahrum kalmanıza neden olur. Yüzünüzü daha az ve nemlendiricili sabunlarla yıkamak kırışıklıkların oluşmasını önlemenize yardımcı olacaktır. Cildinizi sık yıkamak yerine cilt temizleyicileri tercih edebilirsiniz.

Kırışıklıkları Gideren ve Azaltan Topikal Tedaviler

Çalışmalar, aşağıdaki bileşenlerin kırışıklık giderici etkileri olduğunu göstermektedir. Bu maddeler bazı cilt bakım ürünlerinde bulunmaktadır.

12. Alfa-hidroksi asitler (AHA'lar)

Bu doğal meyve asitleri, ölü cilt hücrelerinin üst tabakasını temizlemeye yardımcı olur, özellikle göz çevresindeki ince çizgiler ve kırışıklıkların görünümünü azaltır. Yeni kanıtlar, daha yüksek konsantrasyonlarda AHA'ların kolajen üretimini teşvik etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

13. Retinoidler

Kırışıklıklar için Retin A olarak bilinen tretinoin tedavisi oldukça etkilidir. Retinoid içeren kremler ince çizgileri ve daha derin kırışıklıkları azalttığı, güneş hasarını onardığı bilinmektedir. Retinol, piyasadaki birçok ürünün içinde bulunan doğal bir A vitamini formudur. A vitamini içeren ürünler hatalı kullanıldığında ciltte kızarıklıklar, soyulma ve yanmaya neden olabilmektedir. Bu sebeple dikkatli kullanılmalıdır.

14. Topikal C vitamini

C vitamini içeren cilt bakım ürünleri kolajen üretimini artırır, UVA ve UVB ışınlarından gelen hasara karşı korur, pigmentasyon problemlerini düzeltir ve iltihaplı cilt koşullarını iyileştirir. Bu ürünlerde kullanılan C vitamini tipi çok önemlidir. Çünkü bugüne kadar yapılan araştırmaların çoğu L- askorbik asit formu üzerinedir ve bu formdaki C vitamini kırışıklıkların giderilmesinde en yüksek etkiye sahiptir.

15. İdebenon

En güçlü antioksidanlardan biri olan koenzim Q10 ile akraba olan idebenon üzerine yapılan bir çalışmada sadece 1.5 ay topikal kullanımının cilt pürüzlülüğü ve kurulukta % 26 azalma, hidrasyonda % 37 artış, çizgi ve kırışıklıklarda % 29 azalma ve güneşten zarar görmüş ciltte % 33'lük bir iyileşme sağladığı belirlenmiştir. İdebenon üzerine yapılan diğer çalışmalar da kırışıklık azaltmada faydalı olabileceğini göstermiştir.