Karanfil ve Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Karanfil ve Karanfil Yağının Faydaları Nelerdir?

Karanfil, ana vatanı Güneydoğu Asya ülkeleridir. Yaprak dökmeyen, tropik ve yarı tropik bölgelerde yetişen ve botanik adı sygizium aromaticum olan karanfil ağacının çiçek, tohum ve yapraklarının kurutulmasıyla karanfil ve karanfil yağı elde edilir. Geleneksel Çin ve Hint tıbbında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Karanfil sağlığa faydaları nedeniyle tıbbi amaçlara kullanıldığı gibi aşçılıkta da geniş kullanım alanına sahip bir baharattır.

Karanfil ve karanfil yağının faydaları nelerdir? Karanfil hangi hastalıkların tedavisi ve önlenmesine yardımcı olabilir?

Tatlılara, keklere, kurabiyelere, çaya ve diğer içeceklere lezzet vermesi için tercih edilir. Ayrıca karanfil, soğan ve sarımsak kokusunu gidermek için yaygın olarak kullanılır. Geleneksel tıpta pek çok hastalığa karşı tedavi edici özellikleri bilinmekle birlikte modern tıp kapsamında yapılan bilimsel çalışmalarla da karanfilin faydaları daha net bir şekilde ortaya konmuştur.
Karanfilin faydaları arasında sindirimi rahatlatması, kanserlere karşı mücadele etmesi, karaciğeri koruması, bağışıklığı güçlendirmesi, kemik kalitesini arttırması, kan şeker düzeylerinin dengelenmesi, ağız sağlığını koruması, ağrı kesici olması ve afrodizyak etkisi ön plandadır.

Karanfil ve karanfil yağının faydaları

Karanfil, pek çok hastalığa karşı tedavi edici ve koruyucu özellikleriyle geleneksel olarak kullanılmakta ve bilimsel çalışmalarla faydaları daha iyi anlaşılmıştır. Aşağıda, mevcut veriler doğrultusunda karanfil ve karanfil yağının faydalarına ilişkin bilgiler listelenmiştir.

Sindirim sistemi hastalıkları

Karanfil sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyarır ve sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Gaz, hazımsızlık ve bulantı gibi problemlerde etkilidir. İshal tedavisinde de kullanılmaktadır. Sindirim sistemi sorunlarına karşı karanfili toz haline getirerek bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz.

Kanser

Karanfilin kanserlere karşı etkili olabileceği düşünülmektedir. Bir çalışmaya göre akciğer kanserinin erken evrelerinde karanfil tüketimi faydalı olmaktadır.
Test tüplerinde yapılan bir çalışmalarda ise tümörlerin büyümesini durdurmaya, özofagus ve serviks kanserlerinde kanserli hücrelerin ölümüne yardımcı olduğu belirlenmiştir.

Karaciğer sağlığı

Karanfil, organlarda ve özellikle karaciğerde hasara neden olan serbest radikallerin olumsuz etkilerinden koruyan antioksidanlardan çok zengindir. Bir çalışmada alkol kullanımına bağlı gelişen karaciğer hasarının azaltılmasında karanfilin etkili olduğu belirlenmiştir. Fakat yüksek dozlarda karanfil ekstreleri karaciğerde hasara neden olabilir.

Kan şekerinin düzenlenmesi

Geleneksel olarak diyabet hastalarının tedavisinde kullanılan karanfilin bu etkisi bilimsel çalışmalarda da gösterilmiştir. Araştırmalar, karanfil içinde bulunan bileşiklerin kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Karanfilde bulunan nigerisin adlı bileşiğin kandan hücrelere şeker alımını ve insülin salgısını arttırdığı, insülin üreten hücrelerin işlevini geliştirdiği belirlenmiştir.

Antibakteriyel

Karanfilin antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir, yani bakteri gibi mikroorganizmaların büyümesini durdurmaya yardımcı olabilir.
Bir test tüpü çalışması, karanfil esansiyel yağının, kramplara, ishale, yorgunluğa ve hatta ölüme neden olabilecek bir bakteri türü olan E. coli de dahil olmak üzere üç yaygın bakteri türünü öldürmede etkili olduğunu gösterilmiştir.

Kemik sağlığı

Karanfilde bulunan eugenol başta olmak üzere fenolik bileşiklerin kemik sağlığını korumada etkisi bulunmaktadır. Bir çalışmada karanfil özünün kemik yoğunluğunun ve mineral içeriğinin korunarak kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olduğu belirlenmiştir. Karanfil kemikler için çok önemli olan manganez içerir. 1 çay kaşığı öğütülmüş karanfil günlük manganez ihtiyacının %30’unu karşılar. 12 hafta boyunca manganez verilen deney hayvanlarının kemik mineral yoğunluklarında ve kemik büyümelerinde artış olduğu görülmüştür.

Antimutajenik etkisi

Mutajenler DNA’nın yapısını değiştirerek mutasyona uğramasına neden olan kimyasal maddelerdir. Bir çalışmada karanfilin animutajenik etkisi ortaya konmuştur. Bu özelliği ile kanser gelişimini önlemeye yardımcı olabilir.

Diş sağlığı

Karanfildeki uçucu bir yağ olan eugenol diş hekimliğinde kullanılır. Bu bileşikten diş ve diş eti hastalıklarında ağrı kesici ve mikrop öldürücü olarak yararlanılır. Antibakteriyel özellikleri sayesinde ağız sağlığını korur. Ayrıca soğan, sarımsak tüketilmesi sonrasında oluşan ağız kokusunu giderir.

Üst solunum yolu enfeksiyonları

Karanfil çayı soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde faydalıdır. Özellikle boğaz ağrılarının hafifletilmesinde etkilidir, öksürüğü hafifletir ve balgam söktürücüdür. Ateşin düşürülmesine de yardımcı olur.

Kas ve baş ağrıları

Karanfil yağı, kas ağrılarının hafifletilmesinde ve romatizmal hastalıklarda etkilidir. Aynı şekilde baş ağrılarının giderilmesine de yardımcı olur. Bunun için toz karanfili süte karıştırarak içebilirsiniz.

Afrodizyak

Bilimsel bir veri bulunmamakla birlikte geleneksel tıpta afrodizyak etkisi nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır.

Antiparazit

Yine geleneksel tıpta parazit öldürücü etkisiyle karanfil kullanılmaktadır. Özellikle bağırsak solucanlarına karşı karanfil yağının faydaları olduğuna inanılmaktadır. 

Böcek ve sivrisinek kovucu

Böcek ve sivrisineklere karşı kimyasal içerikli ilaçlar yerine doğal ve toksik madde içermeyen karanfil yağını kullanabilirsiniz. Karanfil yağının böceklere ve sivrisineklere karşı koruyucu etkisi yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Stres

Geleneksel olarak stres giderici olarak kullanılmaktadır. Strese karşı karanfil ile birlikte nane, fesleğen ve kakule ile hazırlayacağınız çay yararlı olacaktır. Çayı tatlandırmak için bal kullanabilirsiniz.

Ülser

Bazı araştırmalar, karanfillerde bulunan bileşiklerin mide ülserlerinin tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Deney hayvanlarıyla yapılan bir çalışmada, karanfilden elde edilen uçucu yağın gastrik mukus üretimini arttırdığı gösterilmiştir. Gastrik mukus mide zarı için bir bariyer görevi görür ve mide zarının sindirim asitlerinden zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.

Sivilceler

Karanfil yağının sivilce oluşumuna neden olan bakterilere karşı antibakteriyel olarak kullanımının etkili sonuçlar verdiği gösterilmiştir. 

Yaşlanma karşıtı

Karanfil yağının faydalarından bir diğeri yaşlanmayı geciktirmeye yardımcı olmasıdır. İçeriğinde bulunan güçlü antioksidan bileşikler sayesinde cildin ve bedenin yaşlanmasını geciktirebilir.