Karanfil, ana
vatanı Güneydoğu Asya ülkeleridir. Yaprak dökmeyen,
tropik ve yarı tropik bölgelerde yetişen ve botanik adı sygizium aromaticum
olan karanfil ağacının çiçek, tohum ve yapraklarının kurutulmasıyla karanfil ve
karanfil yağı elde edilir. Geleneksel Çin ve Hint tıbbında yaygın bir şekilde
kullanılmaktadır. Karanfil sağlığa faydaları nedeniyle tıbbi amaçlara
kullanıldığı gibi aşçılıkta da geniş kullanım alanına sahip bir baharattır.
Karanfil ve karanfil yağının faydaları nelerdir? Karanfil hangi hastalıkların tedavisi ve önlenmesine yardımcı olabilir?
Tatlılara,
keklere, kurabiyelere, çaya ve diğer içeceklere lezzet vermesi için tercih
edilir. Ayrıca karanfil, soğan ve sarımsak kokusunu gidermek için yaygın olarak kullanılır.
Geleneksel tıpta pek çok hastalığa karşı tedavi edici özellikleri bilinmekle
birlikte modern tıp kapsamında yapılan bilimsel çalışmalarla da karanfilin faydaları
daha net bir şekilde ortaya konmuştur.
Karanfilin
faydaları arasında
sindirimi rahatlatması, kanserlere karşı mücadele etmesi, karaciğeri koruması,
bağışıklığı güçlendirmesi, kemik kalitesini arttırması, kan şeker düzeylerinin
dengelenmesi, ağız sağlığını koruması, ağrı kesici olması ve afrodizyak
etkisi ön plandadır.
Karanfil ve karanfil yağının faydaları
Karanfil, pek
çok hastalığa karşı tedavi edici ve koruyucu özellikleriyle geleneksel olarak kullanılmakta ve bilimsel çalışmalarla faydaları daha iyi anlaşılmıştır. Aşağıda, mevcut veriler doğrultusunda karanfil ve karanfil yağının
faydalarına ilişkin bilgiler listelenmiştir.
Sindirim sistemi hastalıkları
Karanfil sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyarır ve sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Gaz, hazımsızlık ve bulantı gibi problemlerde etkilidir. İshal tedavisinde de kullanılmaktadır. Sindirim sistemi sorunlarına karşı karanfili toz haline getirerek bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz.Kanser
Karanfilin kanserlere karşı etkili olabileceği düşünülmektedir. Bir çalışmaya göre akciğer kanserinin erken evrelerinde karanfil tüketimi faydalı olmaktadır.
Test
tüplerinde yapılan bir çalışmalarda ise tümörlerin büyümesini durdurmaya, özofagus
ve serviks kanserlerinde kanserli hücrelerin ölümüne yardımcı olduğu
belirlenmiştir.
Karaciğer sağlığı
Karanfil, organlarda ve özellikle karaciğerde hasara neden olan serbest radikallerin olumsuz etkilerinden koruyan antioksidanlardan çok zengindir. Bir çalışmada alkol kullanımına bağlı gelişen karaciğer hasarının azaltılmasında karanfilin etkili olduğu belirlenmiştir. Fakat yüksek dozlarda karanfil ekstreleri karaciğerde hasara neden olabilir.Kan şekerinin düzenlenmesi
Geleneksel olarak diyabet hastalarının tedavisinde kullanılan karanfilin bu etkisi bilimsel çalışmalarda da gösterilmiştir. Araştırmalar, karanfil içinde bulunan bileşiklerin kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Karanfilde bulunan nigerisin adlı bileşiğin kandan hücrelere şeker alımını ve insülin salgısını arttırdığı, insülin üreten hücrelerin işlevini geliştirdiği belirlenmiştir.Antibakteriyel
Karanfilin antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir, yani bakteri gibi mikroorganizmaların büyümesini durdurmaya yardımcı olabilir.
Bir test tüpü
çalışması, karanfil esansiyel yağının, kramplara, ishale, yorgunluğa ve
hatta ölüme neden olabilecek bir bakteri türü olan E. coli de
dahil olmak üzere üç yaygın bakteri türünü öldürmede etkili olduğunu
gösterilmiştir.