Zerdeçal Yemenin ve Zerdeçal Takviyelerinin Olası Zararları - FAYDALAR

Zerdeçal Yemenin ve Zerdeçal Takviyelerinin Olası Zararları

Klasik bir Hint baharatı olan zerdeçal, son yıllarda çok çeşitli sağlık şikayetlerine karşı doğal bir ilaç olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır.

Zerdeçal (Curcuma longa) zencefilin yakın bir akrabasıdır ve körinin karakteristik sarı renginden sorumlu olan baharattır. Zerdeçal yüzyıllardır geleneksel tıpta artriti hafifletmek, gazı azaltmak, sindirimi iyileştirmek ve genel enerjiyi arttırmak için kullanılmıştır. Bugün, bu geleneksel kullanımlardan bazılarını destekleyebilecek az sayıda de olsa bilimsel araştırmalar bulunmaktadır. Zerdeçalın faydalarının çoğu içeriğindeki kurkumin adlı bileşikten gelmektedir. Ancak aşırı kurkumin tüketimi zerdeçalın zararlarını beraberinde getirebilir. 
 


Zerdeçal veya kurkumin takviyesi almanın uzun vadeli zararlarını araştıran çok fazla çalışma yapılmamıştır. Ancak, potansiyel etkileşimlere dair bazı kanıtların yanı sıra kısa vadeli yan etkileri olabileceğini gösteren birkaç dar kapsamlı çalışma bulunmaktadır. 

Zerdeçalın ve Zerdeçal Takviyelerinin Olası Zararları

Aşırı zerdeçal yemek ya da zerdeçal takviyeleri kullanmak bazı kişilere aşağıdaki zararları verebilir. 

Zerdeçal Demir Emilimini Sınırlayabilir


Demir eksikliğiniz varsa, zerdeçalın aldığınız demirin vücut tarafından emilimini daha da sınırlayabileceğini unutmayın. Geçmişte yapılan bir çalışma, zerdeçalın vücudunuzdaki demir mevcudiyetini ya da vücudun emebileceği demir miktarını yüzde 20 ila 90 oranında azaltabileceğini ortaya koymuştur.

Zerdeçal Kan İncelticilerle Etkileşime Girebilir


Zerdeçal, kanama riskinizi artıran kan inceltici ilaçların etkilerini arttırabilir. Halihazırda aspirin dahil olmak üzere kan inceltici bir ilaç kullanıyorsanız, zerdeçal veya kurkumin takviyelerini denemeden önce doktorunuzla konuşun.

Zerdeçal Kan Şekerini Çok Düşürebilir


Çoğunlukla deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarında zerdeçalın diyabetin tedavisine ve önlenmesine yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Buna göre diyabet ilaçlarıyla birlikte alınması hipoglisemi (düşük kan şekeri) riskini beraberinde getirebilir. İnsanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olsa da diyabetiniz için zerdeçal kullanmadan önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Zerdeçal Böbrek Taşlarına Neden Olabilir


Zerdeçalın zararlarından bir diğeri böbrek taşına neden olabilmesidir. 

Zerdeçal, vücuttan idrarla salınan bir kimyasal olan oksalat bakımından zengindir. Çalışmalar göre yüksek miktarda oksalat, vücutta kalsiyum ile birleşerek böbrek taşı oluşturabilir. Bir araştırmada, zerdeçal takviyelerinin idrardaki oksalat düzeylerini önemli ölçüde arttırdığı ve dolayısıyla böbrek taşı riskini artırdığı belirlenmiştir.

Zerdeçal Bulantı, İshal ve Baş Ağrılarına Neden Olabilir


Zerdeçalın çoğunlukla güvenli olduğunu düşünülse de, bazı çalışmalarda yan etkileri tespit edilmiştir. Örneğin, 500 ila 12.000 mg kurkumin alan bireyler ile yapılan bir çalışmada bireyler bir dizi olumsuz olay bildirmişlerdir. 24 kişiden 7'si ishal, baş ağrısı, deri döküntüsü ve sarı dışkı gibi yan etkiler yaşamış ve zerdeçalın zararlarından etkilenmişlerdir. 

Bu arada, ileri evrede kolorektal kanser hastası olan ve günde 0.45 ila 3.6 gram kurkumin takviyesi alan kişilerle yapılan bir araştırmada ishal ve bulantı şikayetleri bildirilmiştir.