Veganlarda B12 Vitamini Eksikliği Olur Mu? - FAYDALAR

Veganlarda B12 Vitamini Eksikliği Olur Mu?

Yeni bir çalışma, vegan beslenenlerde B12 vitamini eksikliği yaşanabileceğini ve vitamin eksikliğini önlemek için takviyeye ihtiyaç duyabileceğini ortaya koymuştur.

B12 vitaminini doğal olarak et, balık, süt ürünleri ve yumurtada yani veganların tüketmediği hayvansal besinlerde bulunmaktadır. Vegan beslenme tamamen bitkisel gıdaların tüketildiği bir beslenme şeklidir. Birçok insanın veganizme geçmesinin altında çevre bilinci, vegan beslenmenin daha sağlıklı olduğuna dair inanış ve hayvanların kötü koşullarda yetiştirilmesi gibi nedenler yatmaktadır. 



İnsan tüketimine yönelik hayvansal üretimin, küresel ısınmanın etken faktörlerinden biri olan sera emisyonlarının yüzde 18'inden sorumlu olduğunu bildirilmektedir. Beslenmede et ve doymuş yağları kesmenin ve meyve ve sebzeleri artırmanın, kalp hastalığı, diyabet ve hatta kanserler gibi çeşitli hastalık risklerinin azaltılmasına yardımcı olacağı da daha geniş kitleler tarafından kabul görmektedir.

Veganlarda B12 Vitamini Eksikliği Olur Mu?

Fakat İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, beş vegandan birinin B12 vitamini eksikliği açısından ciddi şekilde risk altında olduğunu belirlemiştir. 172 vegan erkeğin yer aldığı araştırmada katılımcıların yaklaşık yüzde 20'sinde B12 vitamini eksikliği tespit edilmiştir. Araştırmacılar, vücudun dışarıdan bir takviye olmadan dört yıla kadar sürebilen bir B12 deposuna sahip olduğunu belirtmektedir. Bu depo tükendikten sonra, B12 eksikliğin neden olduğu daha büyük sinir hasarı veya nevrit riski oluşmaktadır.

Vegan beslenmeye geçen birçok insan internetten edindiği bilgiler ışığında veganlarda B12 eksikliğinin oluşmayacağını düşünüyor. Fakat araştırmacılar, tüm mikro besinler arasında B12 eksikliğinin veganlarda en çok kaygı duyulması gereken beslenme eksikliği olduğunu söylemektedir. Ve bunu önlemenin tek yolunun da her ne kadar doğal olmadığı için veganlar tarafından reddedilse de B12 takviyeleri almak olduğunu açıklamaktadır.  

İnsanları takviye almaya ikna etmenin önündeki en büyük engellerinden birinin, bu vitaminin eksikliğinin yavaş ve sessiz ilerlemesidir.  B12 eksikliğinin gelişmesi birkaç yılı almaktadır. Birçok kişi yaşadığı karıncalanma ve uyuşma belirtilerini de görmezden gelmektedir.

Uzmanlar ayrıca, B12 vitamini eksikliğinin B12 vitamini eksikliği anemisine de yol açabileceğini ifade etmektedir. Vücudun normal işlevlerini yerine getiremeyen ve vücudun farklı bölgelerine gerekli miktarda oksijen taşıyamayan anormal derecede büyük kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi sonucu oluşan anemiye B12 eksikliği anemisi ya da megaloblastik anemi denir.

B12 vitamini eksikliği olan kişilerde yorgunluk, kas ağrıları, karıncalanma ve uyuşma, ağızda yaralar ve ülserler, hafıza ve bilişsel işlevlerin zayıflaması, depresyon ve görme bulanıklığı gibi belirtiler görülmektedir. B12 vitamini eksikliği ayrıca kemik kırığı ve hemorajik inme riskini artırabilir.

Vegan olduğunuzda birkaç ay içinde B12 eksikliği ile karşılaşmazsınız ama vegan beslenmeye devam ettiğiniz yıllar içinde yavaş yavaş B12 eksikliği yaşamanız kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla düzenli olarak B12 takviyeleri almak önemlidir. Özellikle de gebelerde… Hamile kadınlarda bu eksiklik fetüse kalıcı zararlar verebilmektedir.  

Uzmanlara göre vegan ya da et yiyenler arasında ortalama yaşam beklentisi arasında bir fark yoktur. Yani vegan beslenmenin daha uzun bir ömür sağladığına dair inanış da gerçek değildir.

Günlük öneri 2.4 mikrogramdır. B12 vitamini eksikliğine bağlı nöropati gibi ciddi hastalıkların oluştuğu durumlarda, yıllarca B12 vitamini enjeksiyonları veya takviyeleri gerekebilir. Beslenme uzmanları, veganlara B12 vitamini eksikliğinin beslenmenin doğru planlanmasıyla önlenebileceğini belirtmektedir.