Tirozin Nedir, Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Tirozin Nedir, Faydaları Nelerdir?

Tirozin, vücudun fenilalaninden (başka bir amino asit türü) üretilen bir amino asittir. Et, balık, yumurta, süt ürünleri, yumurta, kuruyemiş, baklagiller ve yulaf gibi çeşitli gıdalarda bulunan tirozin beslenme takviyesi olarak da satın alınabilmektedir.
Tirozin, vücudunuzun melanin, dopamin ve norepinefrin dahil olmak üzere birçok önemli beyin kimyasallarının üretimi için gereklidir. Ayrıca hormonlarınızı üretmede ve düzenlemede rol oynayan adrenal, tiroid ve hipofiz bezlerinin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur.

Tirozin ne için kullanılır?


Tirozin takviyelerinin en yaygın olarak fenilketonüri olarak bilinen genetik bir bozukluğun tedavisinde kulanılır. Fenilketonüri hastalarında, vücut fenilalanini düzgün bir şekilde işleyemez ve sonuç olarak vücudun ihtiyacı olan tirozini üretemez.
Bilimsel dayanakları olmasa da alternatif tıpçılar arasında tirozin kullanımının aşağıdaki durumlarda fayda sağladığı ifade edilmektedir:
  • Alzheimer hastalığı
  • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Depresyon
  • Kalp hastalığı
  • Parkinson hastalığı
  • Adet öncesi sendromu
  • Stres
  • Felç, inme
Bazı alternatif tıpçılar tirozin takviyelerinin iştahı bastırmaya, kilo kaybına, zihinsel uyanıklığı artırmaya, hafızayı ve atletik performansı iyileştirmeye yardımcı olabileceğini iddia etmektedir.

Tirozinin faydaları


Az sayıda bilimsel çalışma tirozin takviyesi almanın etkilerine bakmış olmasına rağmen, tirozinin sağlığa belirli faydaları olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Mevcut araştırma bulgularına göre tirozin aşağıdaki faydaları sağlayabilir.

Fenilketonüri

Toplam 56 fenilketonüri hastasının değerlendirildiği çalışma verilere bakıldığında, tirozin takviyesi alan katılımcılarda, plasebo verilenlere kıyasla kandaki tirozin seviyelerinin önemli ölçüde daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Bu sonuca rağmen araştırmacılar fenilketonüri tedavisinde tirozin takviyelerinin önerilebilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtmektedir.

Beyin fonksiyonu

Bazı çalışmalar, tirozin takviyelerinin kullanılmasının belirli koşullar altında beyin fonksiyonunu artırabileceğini göstermektedir.
Bir araştırmada tirozin takviyesinin, kapsamlı egzersiz sonrası odak ve uyanıklıkta önemli ölçüde daha fazla iyileşmeye yol açtığını bulunmuştur.
Bir başka çalışmada tirozin takviyeleri kullanılmasının, şiddetli soğuk maruziyetinin bilişsel performans ve bellek üzerindeki zararlı etkilerine karşı korunmaya yardımcı olduğu belirlenmiştir.

Tirozin kilo vermeme yardımcı olabilir mi?


Tirozin takviyesinin kilo kaybını artırabileceğini gösteren hiçbir klinik araştırma yoktur. Teorik olarak metabolizmayı hızlandırabilir, çünkü epinefrin, norepinefrin ve dopaminin öncüsüdür. Bu yüzden bazı kilo verdiren takviyelerin içeriğinde bulunur.

Tirozin uykusuzluğa neden olur mu?

Tirozin, özellikle çok miktarlarda kullanıldığında uyarıcı olabilir ve enerjiyi artırabilir. Uykuya müdahale edebileceği için akşam saatlerinde alınmamalıdır.

Olası yan etkiler


Tirozinin yan etkileri arasında bulantı, mide ekşimesi, baş ağrısı, eklem ağrısı veya yorgun hissetme bulunmaktadır. Nadiren de olsa, kurdeşen, nefes almada zorluk ve yüz, dudak, dil veya boğazda karıncalanma ve şişme gibi alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Alerjik reaksiyon oluşursa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır. 
Hipertiroidizm veya Graves hastalığı olan kişiler, doktor gözetiminde olmadan tirozin almamalıdır, çünkü vücut bir tiroid hormonu olan tiroksini yapmak için tirozin kullanır.