Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme, Ne Yemeli Ne Yememeli? - FAYDALAR

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme, Ne Yemeli Ne Yememeli?

Safra kesesi ameliyatından sonra beslenmede bazı değişiklikler yapılması gerekebilir. Genel prensipler; küçük porsiyonlarda sık yemek, yüksek yağlı ve gaz yapan yiyeceklerden kaçınmaktır.
Safra kesesi, karaciğere bağlı, oval şekilli bir organdır. Karaciğerinizden safrayı yoğunlaştırır ve yiyecekleri parçalamaya yardımcı olmak için ince bağırsağınıza bırakır. Safra keseniz enfekte olursa veya taş geliştirirse, ameliyatla alınması gerekebilir. Bu cerrahi işleme kolesistektomi denir.
Her yıl dünya genelinde yüzbinlerce safra kesesi ameliyatı yapılmaktadır. Bu ameliyatlar genellikle safra kesesinde birikintilerin oluşturduğu ve ağrılara neden olan safra taşları yüzünden yapılmaktadır. İnsanlar yaşlandıkça safra taşları daha sık olarak bir sorun haline gelir.
Safra keseniz alındıysa, muhtemelen sindiriminizde değişiklikler yaşayacaksınız ve beslenmenizi dikkatle izlemeniz gerekecektir.
Safra kesesi, sağ tarafınızda karaciğerinizin altında armut biçimli bir organdır. Vücutta çok önemli bir işlevi olmamakla birlikte, yağlı yiyecekleri sindirmenize yardımcı olur. Ayrıca karaciğerinizin yaptığı safrayı depolar, konsantre eder ve salgılar. 
Ameliyattan sonra karaciğeriniz hala yeterli safra yapacaktır, ancak en azından bir süre yağlı yiyecekleri işlemede zorluk çekebilirsiniz. Safra kesesi çıkarılmış hastaların yarısından fazlası yağları sindirmekte zorlanmaktadır.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?Ne Yemeli Ne Yememeli?

Uzmanlar, safra kesesinin alınmasından sonra rahatsızlığı önlemek için beslenmede dikkat etmeniz gereken şu 5 öneriyi yapmaktadır:

1. Ameliyattan hemen sonra katı gıdaları sınırlandırın

Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca olabildiğince sıvı gıdalarla beslenin. Daha sonraki günlerde yavaş yavaş beslenmenize katı gıdaları eklemeye başlayın.

2. Kızarmış gıdalardan kaçının ve küçük porsiyonlar şeklinde beslenin

Küçük porsiyonlar şekilde ve sık beslenerek sindirim sisteminizi zorlamadan beslenin. Ayrıca şu gıdaları sınırlandırın:
·         Kızarmış gıdalar
·         Yüksek yağ içeren gıdalar
·         Güçlü kokulu gıdalar (baharatlar)
·         Gaz yapan gıdalar 

3. Yağ tüketiminizi sınırlandırın

Safra kesesi ameliyatından sonra yanlış beslenmek ağrı, şişkinlik ve ishale neden olabilir. Bu sindirim sistemi rahatsızlıklarından uzak kalabilmek için, aşağıdakiler de dahil olmak üzere yüksek yağlı veya baharatlı yiyecekler yemekten kaçının:
·         Patates kızartması ve patates cipsi
·         Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler
·         Tam yağlı süt, peynir ve dondurma 
·         Pizzalar
·         Tereyağı
·         Kremalı çorbalar ve soslar
·         Çikolatalar
·         Hindistan cevizi ve palmiye yağı gibi yağlar
·         Tavuk veya hindi derisi
·         Baharatlı yiyecekler
Günlük aldığınız kalorinin en fazla %30’unun yağlardan gelmesi gerekir. Örneğin günde 1800 kalori alıyorsanız almanız tüketmeniz gereken yağ miktarı 50 gramdan kadar olmalıdır. 1 gram yağ 12 kaloridir.
Hazır gıdalar tüketiyorsanız gıdalarda bulunan içerik etiketlerini dikkatlice okuyun ve porsiyon başına 3 gramdan fazla yağ içeren ürünleri tüketmeyin.

4. Yüksek lifli yiyecekleri diyetinize yavaş yavaş ekleyin

Lifli besinler çok sağlıklı olmakla birlikte gaz üretebilirler ve bu durum sizi sıkıntıya sokabilir. Bu yiyecekleri beslenmenize yavaş yavaş ekleyerek gaz sorununu azaltabilirsiniz:
·         Tam tahıllı ekmekler
·         Fındık, ceviz, badem gibi yağlı kuruyemişler
·         Bakliyatlar
·         Susam, ayçekirdeği vs gibi yağlı çekirdekler
·         Turp
·         Brokoli 
·         Karnıbahar
·         Lahana
·         Kereviz
·         Yağlı pastane ürünleri
·         Kahvaltılık gevrekler
Diyetinize yavaşça az miktarlarda yiyecekleri ekleyin. Bir şeyleri çok hızlı bir şekilde tekrar beslenmenize almanız ishale, kramp ve şişkinliğe neden olabilir.

5. Bir beslenme günlüğü tutun

Safra kesesi ameliyatından sonra beslenme günlüğü tutmak iyi bir fikirdir. Beslenme günlüğü, ne yediğinizi ve etkinin ne olduğunu takip etmenize yardımcı olacaktır. Bunu yapmak, bir besini rahatça yiyebileceğiniz veya yiyemeyeceğinizi bilmenize yardımcı olacaktır.
Çoğu insan ameliyattan sonraki bir ay içinde eski beslenme alışkanlıklarına geri dönebilir. Bununla birlikte, aşağıdaki belirtileri yaşarsanız doktorunuzla konuşun:
·         Kalıcı, kötüleşen veya şiddetli karın ağrısı
·         Şiddetli bulantı veya kusma
·         Sarılık 
·         Ameliyattan sonraki üç günden fazla bağırsak hareketinin olmaması
·         Ameliyattan sonra üç günden fazla gaz sorununun devam etmesi
·         Ameliyat sonrası üç günden fazla süren ishal 
Safra kesesi ameliyatının etkilerinin birkaç hafta içinde ortadan kaybolacağını uyutmayın. Ancak az sayıda insanda ishal gibi daha uzun süreli problemler yaşanabilir. Bu durumda da kişiye özel bir beslenme programı hazırlanmalıdır.