Havuç Suyunun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Havuç Suyunun Faydaları Nelerdir?

Meyve ve sebzelerin suyunu sıkarak içmek son yıllarda giderek daha popüler hale gelmiştir. Havuç suyu tek başına keyifli bir içecek olduğu kadar, birçok meyve ve sebzeyle iyi eşleşen bir lezzet sağladığı için karışık meyve ve sebze sularında da yargın olarak kullanılmaktadır.

Lezzetinin yanı sıra, havuç suyu sağlığa sayısız faydalar sağlayabilir. Birçok farklı hastalığın riskini azaltmaya yardımcı olan havuç suyunun faydaları ve fazla tüketiminin olası zararları hakkında bilgilere ulaşmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.  

Havuç Suyunun Faydaları

Bir kök bitki olan havuç turuncu rengi ve tatlımsı tadıyla suyundan en çok yararlanılan sebzelerin başında gelir.  Kış ayları başta olmak üzere her mevsimde ucuzdur ve rahatlıkla bulunabilir. Havuç suyundan 200 ml’lik bir bardak tükettiğinizde 200 kalori alırsınız ve buna karşılık sağlığınıza olumlu etkisi olan pek çok faydasından yararlanırsınız.

İşte son derece besleyici olan havuç suyunun sağlık üzerindeki etkileri:

1. Kolesterol ve tansiyonu düşürür, kalbi korur

İçeriğindeki sindirilebilen lifler sayesinde sindirim organlarının sağlıklı çalışmasını sağlar. Bağırsakların işleyişini düzenler. Havuç suyunun lif ve potasyum içeriği kolesterolün ve tansiyonun düşürülmesinde etkilidir.

2. Göz sağlığına iyi gelir

Havucun gözler için çok iyi bir besin olduğunu duymuşuzdur. Havuç, kabak ve tatlı patateslerin yanında beta-karoten içeren en iyi gıdalardan biridir. Beta-karoten, görme için gerekli bir besin olan A vitamini için bir öncüdür.
Karaciğerimiz betakaroteni A vitaminine çevirir. Gözlerin retina bölgesinde konsantre olarak bulunan A vitamini göz sağlığını korur ve özellikle gece görmeyi sağlar. Beta karoten dışında makula dejenerasyonunu azaltmak ve göz sağlığını iyileştirmek için önemli bir besin maddesi olan lutein de havuçta bolca bulunur.

3. Kemikleri korur:

Havuç suyu kemik sağlığını koruyarak osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltır.

4. Kanser riskini azaltır:

Havuçta etkin olarak bulunan karotenoidlerin pek çok kanserin önlenmesi ve tedavisinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.  Havuç suyunun göğüs, mide, prostat, kolon, rahim ve akciğer kanserleri  riskinin azaltılmasında rol oynadığı bildirilmektedir. Bir araştırmada havuç yiyenlerde mide kanseri riskinin %26 daha az olduğu belirlenmiştir. Bir başka çalışmada da havuç suyunun lösemi hücrelerinin kendi kendini yok etmesine neden olduğu belirlenmiştir.  

Havuç suyu aynı zamanda E vitamini de içerir ki bu vitamin antioksidandır ve kanserlerden korunmaya yardımcıdır.

5. Diyabet riskini azaltır:

Araştırmacılar havuç suyunun kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olduğu görüşündedir. Bunun nedeni olarak yine yüksek miktarda bulunan karotenoidler gösterilmektedir.

6. Saçlarınıza, cildinize ve tırnaklarınıza iyi gelir:

Havuç suyu cildinize, saç ve tırnaklarınıza faydaları olan bir içecektir. A vitamini eksikliğinin saçlarda, tırnaklarda ve ciltte kurumaya neden olduğu bilinmektedir. A vitamini deposu olan havuç suyu cildinize saçlarınıza ve tırnaklarınıza parlaklık ve sağlık kazandırır.

7. Karaciğer sağlığını korur:

Havuç suyu karaciğerin temizlenmesini sağlar. Safra kesesi ve karaciğer enzimlerinin çalışmasını düzenlemeye yardımcıdır.

Havuç suyunun besin değerleri:

Bir bardak (250 ml) taze sıkılmış havuç suyu aşağıdakileri içerir:

94 kalori
2.24 gram (g) protein
0.35 g yağ
21.9 g karbonhidrat
1.89 g lif

Aynı miktarda havuç suyu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli vitamin ve mineraller sağlar:

689 miligram (mg) potasyum
20.1 mg C vitamini
0.217 mg B-1 vitamini (tiamin)
0.512 mg B-6 vitamini
2.256 mikrogram (mcg) A vitamini
36.6 mcg K vitamini

Havuç suyu hangi meyve ve sebze sularıyla uyumludur?

Havuç suyu birçok meyve ve sebze suyu ile karıştırılarak içilebilir. Ancak havuç ile en uyumlu karışık meyve suları şunlardır: 

Havuç- elma suyu, havuç-portakal suyu, havuç-lahana suyu, havuç-tarçın ve zencefil suyu.

Havuç suyu içmenin olası riskleri

Havuç suyu faydaları çok olan bir içecek olsa da havuç suyunun fazla tüketilmesi ciltte turunculaşmaya neden olabilir. Ayrıca diyabet hastaları fazla tükettikleri havuç suyunun şeker içeriğinden olumsuz etkilenmemek için doktorlarından tüketebilecekleri miktarı öğrenmeleri gerekmektedir. 

Havuç yemek ya da havuç suyu içmek havuç alerjisi olan kişilerde bazı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir ve kişinin tedavi almasını gerektirebilir.