Havuç Alerji Yapar Mı? Havuç Alerjisi Belirtileri - FAYDALAR

Havuç Alerji Yapar Mı? Havuç Alerjisi Belirtileri

İnsanların hemen hemen her yiyeceğe alerjisinin olması mümkündür. Havuç zengin besin ögeleri ve özelikle sağlığa sayısız faydaları olan beta karoten içermesine rağmen bazıları için tehlikeli alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Havuç Alerji Yapar Mı?

Havuca karşı alerjik reaksiyon, polen-gıda alerjisi olarak da bilinen oral alerji sendromunun bir unsuru olabilir. Bu sendromu olan insanların bazı çiğ meyveler, sebzeler ve kuru yemişlerdeki polenlere alerjisi vardır. Tetikleyici bir yiyecek yedikten sonra boğaz, ağız veya kulaklarda kaşınma hissi yaşarlar.


Bir kişinin havuca karşı ciddi bir alerjisi varsa, özellikle çiğ havuçla temas etmişse reaksiyonları ciddi olabilir. Gıda alerjisi olanlar, bundan kaçınmanın en iyi yolunu belirlemek için bir doktora danışmalıdır.

Bu yazıda havuç alerjisinin belirtilerinin neler olabileceğine ve tanısının nasıl konulduğuna ilişkin bilgiler okuyacaksınız. Ayrıca havuç alerjisi olan kişilerin başka hangi besinlerden kaçınması gerekebileceğine dair de bilgiler bulacaksınız.

Havuç alerjisi belirtileri

Havuç yemenin sonucunda oluşan alerjik reaksiyon, ağızda ve boğazda kaşıntıya neden olabilir.

Havuç alerjisi olan bir kişi çiğ havuç yedikten sonra bu belirtileri fark edebilir. Pişirme işlemi alerjenleri parçaladığı için havucu pişmiş olarak tüketmek daha küçük reaksiyonlara neden olma eğilimindedir.

Bir havuç alerjisinin belirtileri hafif ila şiddetli arasında değişebilir, ancak çoğunlukla hafif seyreder.

Genel olarak şu belirtiler görülebilir:

·         Kaşıntılı dil, ağız, dudaklar, kulaklar veya boğaz
·         Ağız bölgesinde şişme
·         Boğazda çizilme, tırmalanma hissi

Bazen belirtiler şiddetli olabilir ve tedavi gerektirebilir. Daha şiddetli semptomlar şunları içerebilir:

·         Kurdeşen
·         Solunum Problemleri
·         Cildin kabarması
·         Öksürük
·         Boğaz ağrısı
·         Hapşırma
·         Burun akıntısı
·         Göğüste sıkışma
·         Tıkanıklık

Nadir durumlarda, anaflaksi ortaya çıkabilir. Bu hayatı tehdit eden alerjik reaksiyon, vücudun şoka girmesine neden olur ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Bebeklerde yeni bir yiyeceğe başlarken, alerjik reaksiyonları izlemek önemlidir. Herhangi bir belirti gözlemlenirse derhal bir doktora danışılmalıdır.

Havuç alerjisi nasıl teşhis edilir?

Alerjisi olduğundan şüphelenen herkes doktora gitmelidir. Doktor muhtemelen kişinin belirtilerini ve aile geçmişini gözden geçirerek başlayacaktır. Daha sonra alerji testi önerebilir.

Test pozitifse doktor, kişinin birkaç gün süresince özel bir diyet uygulamasını, ne yediğini ve nasıl hissettiğini kaydetmek için bir beslenme günlüğü tutmasını önerebilir. Bu bilgi doktorun, kişinin gıda alerjisi olup olmadığını belirlemesine yardımcı olacaktır.

Sonuçlara bağlı olarak, alerjik olduğundan şüphelenilen besin kişinin diyetine az miktarda eklenip, az miktarlardaki tüketime bağlı sonuçlar değerlendirilir.

Kaçınılması gereken yiyecekler

Havuç alerjisi olan çoğu insan, çiğ ve pişmiş havuçtan ya da havuç suyu içmekten kaçınmayı bilir. Bununla birlikte, havuç şaşırtıcı derecede geniş bir ürün grubunda bir bileşen olarak kullanılır. Bu nedenle hazır gıdaların ambalajları okunarak tüketilmelidir. Hazır çorbalar, turşular, hazır meyve suları ve konserve gıdalara özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kişisel hijyen ürünleri de havuç içerebilir. Alerjisi olan kişiler losyonların, yüz maskeleri ve sabun gibi kişisel bakım ürünlerinin içerikler açıklamalarını kontrol etmelidir.

Havuç alerjisi tedavisi nasıldır?

Havuç alerjisi olan kişiler için en iyi tedavi, havuç ile temas etmekten kaçınmaktır. Doktorlar, alerjik reaksiyonların semptomlarını kontrol etmek veya azaltmak için antihistaminikler kullanmanızı önerebilir.

Havuç alerjisi olan bir kişi anafilaksi belirtileri geliştirirse, derhal ve daha kapsamlı bir tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulur.

Risk faktörleri

Bir kişinin huş ağacı polenine alerjisi varsa havuç alerjisine sahip olma olasılığı daha olasıdır.

Aşağıdaki maydanoz ve havuç ailesine mensup diğer gıdalardan birine alerji varsa havuç alerjisi riski de artacaktır.

·         Maydanoz
·         Kereviz
·         Dereotu
·         Kişniş
·         Kimyon
·         Rezene

İnsanların ailelerinde gıda alerjisi geçmişi varsa havuç alerjisi riski daha yüksektir. Ayrıca mevsimsel alerjisi veya astımı olanlar, gıda alerjisi açısından da daha yüksek risk taşırlar.