Elajik Asit Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur? - FAYDALAR

Elajik Asit Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Elajik Asit Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Elajik asit, bazı meyve ve sebzelerde bulunan bir polifenolün ya da mikro besin maddesinin adıdır. Aslında sebze ve meyveler elajitanin adı verilen daha karmaşık bir versiyon içerir. Elajitaninler vücutta elajik aside dönüştürülerek vücut tarafından kullanılabilir hale getirilir.

Elajik asit, antioksidan özellikleri ile bilinir. Bu özelliği ile toksinleri vücudunuzdan uzaklaştırmada ve serbest radikaller olarak bilinen zararlı moleküllere karşı vücudun korunmasında rol oynar. Bitkiler bu antioksidan bileşiği enfeksiyon ve diğer zararlılara karşı kendini savunma amacıyla üretir.
Elajik asit hangi besinlerde bulunur?
Elajik asit, diğer antioksidanlara benzer şekilde en çok meyvelerde vardır. Fakat diğer bitkisel besinlerde de bulunabilmektedir.
Elajik asit bakımından zengin olan gıdalar:
  • Çilek
  • Üzüm
  • Böğürtlen
  • Ahududu
  • Kızılcık
  • Nar
  • Yaban mersini
  • Guava
  • Ceviz
Ahududu, diğer gıdalara kıyasla en fazla elajik aside sahiptir. Elajik asit beslenme takviyesi olarak da eczanelerden satın alınabilir, ancak takviyelerdeki elajik asitin besinlerdeki kadar biyoyararlılığı yoktur. Yani aldığınız takviye elajik asitin çok az miktarı vücutta değerlendirilir.
Araştırmalarla elajik asitin yararları
Antioksidan özelliği nedeniyle sağlığa faydalı olan elajik asit, kanser ve diğer hastalıklarla mücadele etme yeteneği nedeniyle de araştırmalara konu olmuştur.
Kanser:
Araştırmalar, elajik asidin tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlattığını ve onları inaktif hale getirmek için kanser moleküllerine bağlandığını düşündürmektedir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda kansere karşı direnci arttırdığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, elajik asidin insanlar üzerindeki antikanser etkileri hakkındaki araştırmalar yeterli sayıda değildir.
İltihap:
Elajik asit ciltteki kırışıklıkların ve vücuttaki iltihabın tedavisinde etkilidir. Ultraviyoleye maruz bırakılan farelerde ve insan derisi hücrelerinde elajik asidin kolajen ve enflamatuar tepkiler üzerindeki koruyucu etkileri incelenmiştir.
Çalışmada araştırmacılar tüysüz farelere topikal bir elajik asit çözeltisi uyguladılar. Fareler daha sonra sekiz hafta boyunca UV ışığına maruz bırakıldı. Sonuçlar, elajik asidin enflamasyonu ve kırışıklıklara neden olan kolajen yıkımını önlediğini gösterdi.
Araştırmalar elajik asidi pankreatit gibi hastalıklara karşı güçlü bir madde olduğunu da göstermiştir. Başka bir hayvan çalışmasında, sıçanlardaki iltihap ve fibrozu incelemek için elajik asit içeren bir diyet uygulandı. Sonuçlar farklı bir diyetle beslenenlere karşı elajik asit ile beslenen sıçanlarda pankreatik inflamasyonda azalma olduğunu göstermiştir.
Şişmanlık:
Elajik asit kilo kaybı ve obezitede azalma ile ilişkilendirilmiştir.
Bir araştırmanın bulgularına göre elajik asit obezite ve onun komplikasyonlarını azaltabilir. Fakat bu çalışma da hayvanlar üzerinde yapılmıştır ve insanlarda aynı etkiye sahip olup olmadığı bilinmemektedir.
2012 yılında yapılan bir çalışmada nar ekstresindeki elajik asidin farelerdeki resistin miktarını azalttığı gözlemlendi. Resistin, obezite, insülin direnci ve diyabet ile ilişkili bir hormondur. Çalışma, elajik asit kullanarak resistin azaltılmasının obezite ve inflamasyon riskini azaltabileceğini göstermiştir.