Elajik Asit Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?
Elajik asit, bazı meyve
ve sebzelerde bulunan bir polifenolün ya da mikro besin maddesinin
adıdır. Aslında sebze ve meyveler elajitanin adı verilen daha karmaşık bir
versiyon içerir. Elajitaninler vücutta elajik aside dönüştürülerek vücut
tarafından kullanılabilir hale getirilir.
Elajik asit, antioksidan özellikleri ile
bilinir. Bu özelliği ile toksinleri vücudunuzdan uzaklaştırmada ve serbest
radikaller olarak bilinen zararlı moleküllere karşı vücudun korunmasında rol
oynar. Bitkiler bu antioksidan bileşiği enfeksiyon ve diğer zararlılara karşı kendini savunma amacıyla üretir.
Elajik asit
hangi besinlerde bulunur?
Elajik asit, diğer
antioksidanlara benzer şekilde en çok meyvelerde vardır. Fakat diğer bitkisel
besinlerde de bulunabilmektedir.
Elajik asit bakımından zengin olan gıdalar:
Ahududu, diğer gıdalara
kıyasla en fazla elajik aside sahiptir. Elajik asit beslenme takviyesi
olarak da eczanelerden satın alınabilir, ancak takviyelerdeki elajik asitin
besinlerdeki kadar biyoyararlılığı yoktur. Yani aldığınız takviye elajik asitin
çok az miktarı vücutta değerlendirilir.
Araştırmalarla elajik asitin yararları
Antioksidan özelliği
nedeniyle sağlığa faydalı olan elajik asit, kanser ve diğer hastalıklarla
mücadele etme yeteneği nedeniyle de araştırmalara konu olmuştur.
Kanser:
Araştırmalar, elajik
asidin tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlattığını ve onları inaktif hale
getirmek için kanser moleküllerine bağlandığını düşündürmektedir. Fareler
üzerinde yapılan çalışmalarda kansere karşı direnci arttırdığı belirlenmiştir. Bununla
birlikte, elajik asidin insanlar üzerindeki antikanser etkileri hakkındaki
araştırmalar yeterli sayıda değildir.
İltihap:
Elajik asit ciltteki
kırışıklıkların ve vücuttaki iltihabın tedavisinde etkilidir. Ultraviyoleye
maruz bırakılan farelerde ve insan derisi hücrelerinde elajik asidin
kolajen ve enflamatuar tepkiler üzerindeki koruyucu etkileri incelenmiştir.
Çalışmada araştırmacılar tüysüz farelere topikal bir elajik
asit çözeltisi uyguladılar. Fareler daha sonra sekiz hafta boyunca UV
ışığına maruz bırakıldı. Sonuçlar, elajik asidin enflamasyonu ve
kırışıklıklara neden olan kolajen yıkımını önlediğini gösterdi.
Araştırmalar elajik asidi pankreatit gibi
hastalıklara karşı güçlü bir madde olduğunu da göstermiştir. Başka bir
hayvan çalışmasında, sıçanlardaki iltihap ve fibrozu incelemek için elajik asit
içeren bir diyet uygulandı. Sonuçlar farklı bir diyetle beslenenlere karşı elajik
asit ile beslenen sıçanlarda pankreatik inflamasyonda azalma olduğunu göstermiştir.
Şişmanlık:
Elajik asit kilo kaybı
ve obezitede azalma ile ilişkilendirilmiştir.
2012 yılında yapılan bir çalışmada nar ekstresindeki elajik
asidin farelerdeki resistin miktarını azalttığı gözlemlendi. Resistin,
obezite, insülin direnci ve diyabet ile ilişkili bir hormondur. Çalışma,
elajik asit kullanarak resistin azaltılmasının obezite ve inflamasyon riskini
azaltabileceğini göstermiştir.