Zencefilin Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Zencefilin Faydaları Nelerdir?

Zencefilin Faydaları Nelerdir?


Zencefil, Asya ve özellikle Hint mutfaklarında sıklıkla kullanılan bir besin maddesidir. Öte yandan yine pek çok kültürde tıbbi amaçlı olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Zencefil, bulantıya, iştah bozukluğuna, taşıt tutmasına ve ağrılara karşı çok uzun zamandan beri kullanılmaktadır.

Zencefil taze tüketilebileceği gibi, kurutulmuş olarak, toz halinde, zencefil suyu ya da yağı olarak da tüketilebilir. Zencefilin faydalarının geleneksel tıpta kullanıldığından çok daha geniş olduğu zencefil üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda görülmüştür. Bunlara göre zencefil aşağıdaki alanlarda sağlık üzerinde rol oynamaktadır.

Zencefilde bulunan fenolik bileşikler, mide bağırsak rahatsızlıkları azaltmaktadır, tükürük ve safra üretimini arttırarak mide ve bağırsaklardaki kasılmaları rahatlatır ve gıda geçişini kolaylaştırır.

Kanser tedavisi olanlarda sıklıkla görülen bulantıya karşı taze zencefil çiğnemek ya da zencefil çayı içmek iyi gelir. Aynı şekilde hamilelikte görülen sabah bulantıları ve kusmalara karşı da zencefil faydalıdır.

Georgia Üniversitesinin 74 gönüllü üzerinde yürüttüğü bir çalışmaya göre günlük alınan zencefil takviyesinin spora bağlı kas ağrılarını %25 oranında azaltmaktadır. Adet döngüsü sırasındaki ağrılara karşı da etkili olduğu belirlenmiştir. Zencefil kapsülü alan kadınların ağrılarında %83 iyileşme görülmüştür.

Zencefil yüzyıllardır iltihabı durumlarda ve inflamasyonun azaltılmasında kullanılmıştır.
Kanser Önleme Araştırma Dergisinde yayınlanan bir çalışmada zencefil kökü takviyesi verilen gönüllülerin kolon bölgesindeki inflamasyon göstergelerinde bir ay içinde anlamlı iyileşme görülmüştür. Kolondaki inflamasyonun azalması, kolon kanseri riskinin de azalmasına işaret olarak kabul edilmektedir. Zencefil tüketiminin osteoartrit ile ilişkili inflamasyonun azaltılmasında da etkili olabileceği klinik araştırmalarda görülmüştür.

Zencefilin faydalı olabildiği sağlık durumları arasında ayrıca şunlar bulunmaktadır:

  • Kanserden korunma,
  • Mide ekşimesi, asit reflü,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirme,
  • Her türlü ağrı özellikle baş, diş, boğaz ve kas
  • Öksürük,
  • Sindirim sistemini düzenleme
  • Solunumu rahatlatma- astım hastalarında
  • Afrodizyak özellikleriyle libidoyu arttırma
  • Mide bulantısı,
  • İltihaplanma,
  • İltihaplanma ile ilişkili hastalıkların hepsi; artrit, obezite, diyabet, Alzheimer, kardiyovasküler hastalıklar ve bazı kanser türleri… 
Zencefil; gingeroller, beta karoten, kapsaisin, kafeik asit, kurkumin ve salisilat gibi anti inflamatuar ve antioksidan bileşiklerden çok zengindir. Ayrıca pek çok vitamin ve mineralden de çok zengindir. 100g. zencefilde bulunan besin ögeleri şunlardır.

Karbonhidrat - 17.77 g
Diyet Fiber - 2 gr
Protein - 1.82 g
Diyet Fiber - 2 gr
Şekerler - 1,7 g
Sodyum - 13 mg
B6 vitamini - 0.16 mg
Kalsiyum - 16 mg
Demir - 0.6 mg
C vitamini - 5 mg
Potasyum - 415 mg
Magnezyum - 43 mg
Fosfor - 34 mg
Çinko - 0,34 mg
Folat - 11 mcg
Riboflavin - 0.034 mg
Niasin - 0,75 mg
Demir - 0.6 mg
Uyarı: Kalp hastalığı ile ilgili ilaç kullananlar zencefil tüketimleri ile ilgili doktoru ile konuşmalıdır.