Zencefilin Faydaları Nelerdir?
Zencefil, Asya ve özellikle Hint mutfaklarında sıklıkla kullanılan bir besin maddesidir. Öte yandan yine pek çok kültürde tıbbi amaçlı olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Zencefil, bulantıya, iştah bozukluğuna, taşıt tutmasına ve ağrılara karşı çok uzun zamandan beri kullanılmaktadır.
Zencefil taze tüketilebileceği gibi, kurutulmuş olarak, toz
halinde, zencefil suyu ya da yağı olarak da tüketilebilir. Zencefilin faydalarının
geleneksel tıpta kullanıldığından çok daha geniş olduğu zencefil üzerinde
yapılan bilimsel çalışmalarda görülmüştür. Bunlara göre zencefil aşağıdaki
alanlarda sağlık üzerinde rol oynamaktadır.
Zencefilde bulunan fenolik bileşikler, mide bağırsak
rahatsızlıkları azaltmaktadır, tükürük ve safra üretimini arttırarak mide ve
bağırsaklardaki kasılmaları rahatlatır ve gıda geçişini kolaylaştırır.
Kanser tedavisi olanlarda sıklıkla görülen bulantıya karşı
taze zencefil çiğnemek ya da zencefil çayı içmek iyi gelir. Aynı şekilde
hamilelikte görülen sabah bulantıları ve kusmalara karşı da zencefil
faydalıdır.
Georgia Üniversitesinin 74 gönüllü üzerinde yürüttüğü bir
çalışmaya göre günlük alınan zencefil takviyesinin spora bağlı kas ağrılarını
%25 oranında azaltmaktadır. Adet döngüsü sırasındaki ağrılara karşı da etkili
olduğu belirlenmiştir. Zencefil kapsülü alan kadınların ağrılarında %83
iyileşme görülmüştür.
Zencefil yüzyıllardır iltihabı durumlarda ve inflamasyonun
azaltılmasında kullanılmıştır.
Kanser Önleme Araştırma Dergisinde yayınlanan bir çalışmada
zencefil kökü takviyesi verilen gönüllülerin kolon bölgesindeki inflamasyon
göstergelerinde bir ay içinde anlamlı iyileşme görülmüştür. Kolondaki
inflamasyonun azalması, kolon kanseri riskinin de azalmasına işaret olarak
kabul edilmektedir. Zencefil tüketiminin osteoartrit ile ilişkili inflamasyonun
azaltılmasında da etkili olabileceği klinik araştırmalarda görülmüştür.
Zencefilin faydalı olabildiği sağlık durumları arasında ayrıca
şunlar bulunmaktadır:
- Kanserden korunma,
- Mide ekşimesi, asit reflü,
- Bağışıklık sistemini güçlendirme,
- Her türlü ağrı özellikle baş, diş, boğaz ve kas
- Öksürük,
- Sindirim sistemini düzenleme
- Solunumu rahatlatma- astım hastalarında
- Afrodizyak özellikleriyle libidoyu arttırma
- Mide bulantısı,
- İltihaplanma,
- İltihaplanma ile ilişkili hastalıkların hepsi; artrit, obezite, diyabet, Alzheimer, kardiyovasküler hastalıklar ve bazı kanser türleri…
Zencefil; gingeroller, beta karoten, kapsaisin, kafeik asit,
kurkumin ve salisilat gibi anti
inflamatuar ve antioksidan bileşiklerden çok zengindir. Ayrıca pek çok vitamin
ve mineralden de çok zengindir. 100g. zencefilde bulunan besin ögeleri şunlardır.
Karbonhidrat - 17.77
g
Diyet Fiber - 2 gr
Protein - 1.82 g
Diyet Fiber - 2 gr
Şekerler - 1,7 g
Sodyum - 13 mg
B6 vitamini - 0.16 mg
Kalsiyum - 16 mg
Demir - 0.6 mg
C vitamini - 5 mg
Potasyum - 415 mg
Magnezyum -
43 mg
Fosfor - 34 mg
Çinko - 0,34 mg
Folat - 11 mcg
Riboflavin - 0.034 mg
Niasin - 0,75 mg
Demir - 0.6 mg
Uyarı: Kalp
hastalığı ile ilgili ilaç kullananlar zencefil tüketimleri ile ilgili doktoru
ile konuşmalıdır.