Turpun fayda ve yararları:
Çok eski çağlardan beri tüketilen ve şifa verici özellikleri sebebiyle geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılan bir sebze olan turpun faydaları hakkında toplumda bilgi eksikliği bulunmakta ve tüketimi beklenenin altında olmaktadır. Bu yazıda kırmızı turpun 10 önemli faydasını okuyacaksınız ve eminim ki bundan sonra turpa sofralarınızda daha fazla yer vereceksiniz.
1. Besinlerde bulunan antosiyaninler ve izotiyosiyanatların
kanserlerin önlenmesi ve tedavisinde etkili olduğunu gösteren çok sayıda
araştırma bulunmaktadır. Turp bu bileşiklerden zengin olması sebebiyle kanser
önleyici bir sebzedir. Ayrıca Hindistan’da yapılan bir çalışmada turpun atoptoz
yani kanserli hücreyi öldürme etkisi keşfedildi. Lif içeriğinden de
zengin olması sebebiyle turp özellikle kolorektal kanserle mücadeleye
yardımcıdır.
2. Turp üst solunum yolu (sinüs) enfeksiyonları ve astım durumlarında
dekonjestan etki gösterir. Bir başka ifadeyle burun tıkanıklığını açarak nefes
alımını rahatlatır.
3. Turp içeriğindeki vitaminler, mineraller ve posa sayesinde kalp
ve damar sağlığı için doğru bir besindir. Turp kolesterolün düşürülmesine, kan
basıncının ve şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak kalp damar
hastalıklarının yanı sıra diyabet riskini de azaltır ve bu hastalıkların
iyileştirilmesinde rol oynar.
4. Yapılan bir kaç çalışma turpun idrar yollarında enfeksiyon
oluşumunu önlediğini göstermektedir. İdrar söktürücü özelliği sayesinde
böbrekleri temizler ve vücuttan toksin maddelerin atılmasını sağlar
5. Turp vücutta safra üretimini teşvik ederek safra kesesi ve
karaciğer sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır. Karaciğer sağlığı üzerinde
faydalı olması sebebiyle sarılık tedavisine yardımcı olur.
6. Turp tüm bu olumlu özelliklerinin yanı sıra iyi bir C vitamini,
folik asit, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. İyi bir C vitamini kaynağı olması
sebebiyle viral hastalıklarla mücadeleye yardımcıdır.
7. Lif içeriği sebebiyle de sindirim sisteminin sağlıklı
çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir.
8.Turp doğal bir soğutucudur. Özellikle sıcak havalarda turp
tüketerek vücut ısısının düşürülmesi sağlanabilir. Hastalığa bağlı ateşin
düşürülmesinde de etkilidir.
9.Turp antipruritik etkilidir. Bu özelliğiyle cilt kaşıntılarının
giderilmesine yardımcıdır. Turp suyu, böcek ısırığı ve arı sokması durumlarında
cilde dışarıdan sürülerek kaşıntı ve ağrının azaltılmasına yardımcı olur.
10. Su ve lif içeriği zengin ve düşük kalorisi sebebiyle diyet
programlarında da yer verilen bir sebzedir turp. Kilo vermeye çalışıyorsanız
beslenme düzeniniz içinde yağ, şeker ve karbonhidrat içermeyen turpa yer
vermelisiniz.