Turpun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Turpun Faydaları Nelerdir?

Turpun fayda ve yararları:


Çok eski çağlardan beri tüketilen ve şifa verici özellikleri sebebiyle geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılan bir sebze olan turpun faydaları hakkında toplumda bilgi eksikliği bulunmakta ve tüketimi beklenenin altında olmaktadır. Bu yazıda kırmızı turpun 10 önemli faydasını okuyacaksınız ve eminim ki bundan sonra turpa sofralarınızda daha fazla yer vereceksiniz.

1. Besinlerde bulunan antosiyaninler ve izotiyosiyanatların kanserlerin önlenmesi ve tedavisinde etkili olduğunu gösteren çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Turp bu bileşiklerden zengin olması sebebiyle kanser önleyici bir sebzedir. Ayrıca Hindistan’da yapılan bir çalışmada turpun atoptoz yani kanserli hücreyi öldürme etkisi keşfedildi.  Lif içeriğinden de zengin olması sebebiyle turp özellikle kolorektal kanserle mücadeleye yardımcıdır.

2. Turp üst solunum yolu (sinüs) enfeksiyonları ve astım durumlarında dekonjestan etki gösterir. Bir başka ifadeyle burun tıkanıklığını açarak nefes alımını rahatlatır.

3. Turp içeriğindeki vitaminler, mineraller ve posa sayesinde kalp ve damar sağlığı için doğru bir besindir. Turp kolesterolün düşürülmesine, kan basıncının ve şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak kalp damar hastalıklarının yanı sıra diyabet riskini de azaltır ve bu hastalıkların iyileştirilmesinde rol oynar.

4. Yapılan bir kaç çalışma turpun idrar yollarında enfeksiyon oluşumunu önlediğini göstermektedir. İdrar söktürücü özelliği sayesinde böbrekleri temizler ve vücuttan toksin maddelerin atılmasını sağlar

5. Turp vücutta safra üretimini teşvik ederek safra kesesi ve karaciğer sağlığı üzerinde olumlu etki yaratır. Karaciğer sağlığı üzerinde faydalı olması sebebiyle sarılık tedavisine yardımcı olur.

6. Turp tüm bu olumlu özelliklerinin yanı sıra iyi bir C vitamini, folik asit, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. İyi bir C vitamini kaynağı olması sebebiyle viral hastalıklarla mücadeleye yardımcıdır.

7. Lif içeriği sebebiyle de sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar ve kabızlığı giderir.

8.Turp doğal bir soğutucudur. Özellikle sıcak havalarda turp tüketerek vücut ısısının düşürülmesi sağlanabilir. Hastalığa bağlı ateşin düşürülmesinde de etkilidir.

9.Turp antipruritik etkilidir. Bu özelliğiyle cilt kaşıntılarının giderilmesine yardımcıdır. Turp suyu, böcek ısırığı ve arı sokması durumlarında cilde dışarıdan sürülerek kaşıntı ve ağrının azaltılmasına yardımcı olur.

10. Su ve lif içeriği zengin ve düşük kalorisi sebebiyle diyet programlarında da yer verilen bir sebzedir turp. Kilo vermeye çalışıyorsanız beslenme düzeniniz içinde yağ, şeker ve karbonhidrat içermeyen turpa yer vermelisiniz.