Kahvaltının Önemi ve Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Kahvaltının Önemi ve Faydaları Nelerdir?

Kahvaltının Önemi ve Faydaları Nelerdir?

Pek çoğumuz işlerimize ya da okullarımıza yetişme telaşı içerisinde kahvaltı öğününü yapmadan kendimizi sokaklara atarız ve dışarıda bir poğaça ya da simit ile bu öğünü geçiştirir ya da hiçbir şey yemeden güne başlarız.

Araştırmalara göre her 4 kişiden biri düzenli kahvaltı yapmıyor ve her 6 kişiden biri ise hiç kahvaltı yapmıyor. Oysa ki yine araştırmalar göre kahvaltı günün en önemli öğünü… Uzmanlara göre kahvaltı yapmak başta obezite olmak üzere tansiyon, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol ve diyabet gibi pek çok sağlık probleminin önlenmesine yardımcı oluyor.

Kahvaltının Faydaları:

1. Kahvaltı yapmak vücudun enerji depolarının dolmasına ve kan şekerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Güne zinde başlamanın yolu kahvaltı yapmaktan geçiyor. Uzmanlar günlük enerjinin en az %25’inin kahvaltıdan gelmesi gerektiğini söylüyor.

2. Araştırmalara göre kahvaltı yapmak hafızayı, konsantrasyonu ve diğer mental durumların güçlendirilmesini sağlıyor. Kahvaltı yapan çocukların kahvaltı yapmayanlara kıyasla daha başarılı olduklarını gösteren bilimsel çalışmalar mevcut. Aynı durum çalışanlar için de geçerli.

3. Kahvaltı yapanlar güne daha mutlu başlıyorlar. Çünkü enerjisiz olarak güne başlamak strese ve dolayısıyla mutsuzluğa neden oluyor.

4. Kahvaltı yapanlarda obezite görülme sıklığı daha düşük. Formunu korumak isteyenlerin kahvaltıyı atlamamaları özellikle belirtiliyor. Kahvaltı yapmayan kişilerin tatlı ve abur cuburlara eğilimi daha fazla oluyor.

Kahvaltı yapmak yukarıda saydığım faydalar açısından önemli ancak kahvaltının içeriği de en az onun kadar önemli. Kahvaltının vücuda enerji vermek dışında vücudun işleyişi için gerekli olan diğer besin ögelerini de sağlaması gerekiyor. Protein, karbonhidrat ve yağ içeriği dengeli; vitamin ve minerallerden zengin bir kahvaltı ideal olanı. Yani peynir, yumurta ve süt gibi protein kaynaklarından en az biri olmalı. Aynı şekilde vitamin, mineral ve posa alımı için sebze ya da meyveden en az biri bulundurulmalı. Karbonhidrat seçimi ise tahıllı ekmek gibi kompleks karbonhidratlardan olmalı.

Siz siz olun sizi güne fiziksel ve zihinsel olarak hazır hale getirecek kahvaltı öğününü atlamayın.