Kabızlığa ne iyi gelir? Kabızlığa iyi gelen
besinler nelerdir?
Kabızlığın temel nedeni yeterli diyet lifi alınmamasıdır.
Besinlerde bulunan lifler dışkının yumuşamasına ve hacim kazanmasına yardımcı
olur. Günlük beslenmede alınması önerilen lif miktarı 25-35 gram kadardır ancak çoğu
insan bu miktarı karşılayacak kadar lifli besin tüketmemektedir. Uzmanlar
kabızlık durumunda lifli besin tüketiminin arttırılması gerektiğini belirtmekle
birlikte lif alımının küçük porsiyonlar şeklinde olması gerektiğini
belirtmektedir. Aksi durumda şişkinlik kramp ve gaz sorunlarıyla
karşılaşılabilir.
Kabızlığa Ne İyi Gelir:
Lif tüketimini arttırmak için kuru baklagiller, tam tahıllar, sebzeler, meyveler, yağlı tohumlar ve çekirdeklerden oluşan bir beslenme modeli idealdir. Örneğin fasulye, barbunya, mercimek, enginar, keten tohumu, tam tahıllı ekmek, kuru kayısı, kuru erik, elma , armut, patlamış mısır, ceviz lif içeriği zengin besinlerden bazılarıdır.
Lifli besinlerle birlikte alınan sıvılar bağırsak hareketlerinin
arttırılmasına, dışkılamanın rahatlamasına yardımcı olur. Bu sebeple sıvı
alımının arttırılması önemlidir. Su en idealidir. Meyve suları ve bitki çayları
da tercih edilebilir. Kafein içeren çay ve kahve tüketiminin sınırlandırılması
gerekir. Çünkü kafein diüretik etkilidir ve vücuttan su atımına neden olur.
Yapılan bazı çalışmalar yetersiz magnezyum alımının kabızlığa
neden olabileceğini göstermiştir. Örneğin 2007 yılında 3835 kadınla yapılan ve
Avrupa Klinik Beslenme Dergisinde yayınlanan araştırmaya göre kabızlığa en
fazla rastlanan kadınlar magnezyum düzeyi en düşük olanlar. Bu veriler ışığında
badem, ıspanak ve yer fıstığı gibi iyi magnezyum kaynaklarını daha fazla
tüketmek de kabızlığın iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.
Et ve diğer hayvansal ürünlerin tüketimini sınırlandırmak ile
spor ve egzersiz yapmak kabızlığın giderilmesine yardımcı olacak diğer
beslenme ve yaşam şekli önerileridir.