Karbonhidratlar Nelerdir, Hangi
Besinlerde Bulunur?
Karbonhidratlar günlük
beslenmemizde en geniş yer kaplayan besin ögeleridir. Vücudun ana enerji
kaynağı karbonhidratlardır ve günlük alınması gereken kalorinin (enerji)
yaklaşık olarak %55’inin karbonhidratlardan karşılanması önerilmektedir. Ancak
toplamda aldığınız karbonhidrat miktarından çok hangi tür karbonhidratları
tükettiğiniz daha önemlidir. Çünkü bazı karbonhidratlar sağlık için kötü
bazıları ise iyi olarak kabul edilirler. Karbonhidratlar arasında kötü olarak
tanımlananlar, hızlıca sindirilip kan şekerine dönüşenlerdir ki bunlara basit
karbonhidratlar denir. İyi olanlar ise daha yavaş sindirilirler ve kan
şekerinde ani yükselmeler yaşanmasına neden olmazlar. Bunlar kompleks karbonhidrat
olarak adlandırılırlar. Basit şekerler olarak ta adlandırılan basit
karbonhidratlar bir ya da iki şeker molekülü içerirken, kompleks
karbonhidratlar üç ve daha fazla şeker molekülünden oluşurlar.
Karbonhidratlar sindirim sisteminde parçalanarak
glikoz yani kan şekerine dönüştürüldükten sonra vücut bu şekeri insülin
yardımıyla hücre, doku ve organlara taşır ve bunların sağlıklı çalışabilmesi
için kullanır. Özellikle beyin ve sinir sistemi için ana enerji kaynağıdır. Karbonhidrat
içeren besinlerin fazla tüketilmesi durumunda ise bu fazlalık daha sonra
kullanılmak üzere karaciğer ve kaslarda depolanır. Karaciğer ve kaslarda bu
şekeri depolayacak yer kalmadığında da vücut bunu yağa dönüştürür. İşte bu
sebeple karbonhidrat tüketiminiz günlük enerji ihtiyacınız ile orantılı
olmalıdır. Aksi durumda vücudunuzda biriken yağlar kilo almaya neden
olmaktadır.
Yukarıda açıklamaya çalıştığım süreç sürekli ve hızlı
bir şekilde gerçekleşirse kilo almanın yanı sıra insülin direnci, metabolik
sendrom, tip 2 diyabet ve obezite gibi pek çok hastalığın gelişimine neden olmaktadır.
İşte basit karbonhidratların yaptığı da tam olarak budur. Kana hızlıca ve bir
anda çok miktarda şeker vermek ve buna neden olan besinleri sıklıkla tüketmek
yukarıdaki hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple basit şeker içeren
besinlerin sınırlandırılması ve hatta bazı uzmanlara göre bu besinlerden
tamamen uzak durulması gerektiği belirtilmektedir.
Basit karbonhidratlar
Basit karbonhidratlar kendi içinde monosakkaritler ve disakkaritler olarak ikiye ayrılır. Tek şeker
molekülü içeren karbonhidratlara monosakkaritler denir. Glikoz - üzüm şekeri, fruktoz
- meyvelerde bulunur, galaktoz - süt
ürünlerinde bulunan monosakkaritlerdir.
Disakkaritler iki şeker molekülünün birleşiminden
oluşurlar. Maltoz (glikoz+glikoz)
bazı sebzelerde ve birada, sukroz (glikoz+fruktoz)
sofra şekeri olarak kullandığımız şeker, laktoz(glikoz+galaktoz)
süt ürünlerinde bulunan disakkaritlerdir.
Beyaz şeker, kahverengi şeker, bal, meyve suları,
reçel, mısır şurubu, gazlı içecekler ve şekerlemeler basit karbonhidratlar ya
da basit şekerlere örnek olarak verilebilir. Bal, sofra şekerine
göre vitamin ve mineral de içererek ondan farklılaşır.
Meyveler basit şeker
içeriklerinin yanı sıra vitaminler, mineraller ve lif gibi besin ögeleri de
içerdiğinden sadece basit şeker kaynağı olarak algılanmamalıdır. Süt de aynı şekilde
basit şeker içerse de iyi bir protein ve mineral kaynağı olması sebebiyle basit
karbonhidrat sınıfında değerlendirilmez.
Kompleks karbonhidratlar
Kompleks karbonhidratlar pek
çok şeker molekülünün birleşiminden oluşur. Nişasta ve lif kompleks karbonhidratlar
sınıfındadır. Basit karbonhidratların aksine kompleks karbonhidratlar daha
yavaş ve sürdürülebilir enerji sağlar. Dolayısıyla kan şekeri üzerinde de olumsuz
bir etki yaratmaz. Tam tahıllar, kuru baklagiller, kök sebzeler ve taze meyveler iyi birer karbonhidrat kaynağıdır. İçeriklerindeki lif ve nişasta sebebiyle sindirilmesi ve kana geçmesi daha uzun zaman alır. Basit şekerlere
göre daha uzun süre tokluk hissi verir.
Besinlerdeki lif yerine nişasta oranı arttıkça daha hızlı şekere
dönüştürülürler. Örneğin beyaz un ve beyaz pirinç elde edildikleri besinlerin
içeriğindeki lifin atılması sebebiyle besleyici
özelliği azaldığı gibi kan şekerini hızla yükseltme özelliğindedir. Bu gıdaların nişasta oranı yüksek ve lif oranı düşük olmaları sebebiyle tüketimleri
sınırlandırılmalıdır.
Sonuç olarak beslenmenizde basit karbonhidratları çok
kısıtlamalı, nişasta oranı yüksek olan kompleks karbonhidratları
sınırlandırmalı ve lifli kompleks karbonhidratlar olan kuru baklagiller,
sebzeler, tam tahıllar, yağlı tohumlar ve çekirdekler ile meyvelerden daha
fazla yararlanmalısınız.