Psikiyatri Araştırmaları Dergisi’nde yer alan yeni bir
araştırmaya göre, probiyotik içeren yiyecek ve içeceklerden zengin beslenmek
sosyal fobiyi aşmaya yardımcı olabilir. Araştırmacılara göre bağırsak florasında
faydalı bakterilerin artmasını sağlayan ve dolayısıyla bağırsak sağlığını
koruyan yoğurt ve turşu gibi probiyotik besinler sosyal anksiyeteyi azaltıyor.
Sosyal anksiyete ya da sosyal fobi bireylerin sosyal
ortamlarda bulunmaktan çekinmesine, bu ortamlarda gerginlik, utangaçlık ve
iletişim bozukluğu yaşamasına neden oluyor. Sosyal fobi genellikle ergenlik
döneminde başlayan ve en sık görülen anksiyete bozukluğu türü olarak biliniyor.
Araştırma kapsamında 710 kolej öğrencisine 30 günlük bir
test uygulandı ve bu testte öğrencilere fermente gıdaları, sebze ve meyveleri
ne sıklıkta ve ne kadar tükettikleri ile egzersiz yapma alışkanlıkları
konularında sorular yöneltildi.
Araştırmanın en önemli bulgusu daha fazla fermente ürünleri
tüketenlerde sosyal kaygı azalıyor. Araştırmanın bir diğer bulgusu ise daha
fazla egzersiz yapmak sosyal kaygıyı azaltıyor. Araştırmada öğrencilere sorulan
besinler arasında yoğurt ve diğer yoğurt içeren besinler, kefir, salatalık ve lahana
turşusu gibi fermente ürünler ya da yine yararlı bakteri içeren bitter çikolata
gibi fermente olmaya ürünler yer aldı.
Araştırmacılara göre yararlı bakteri içeren bu gıdaların sosyal
fobisi olan kişilerin beslenmesinde yer alması, sosyal fobi tedavisinde
kullanılan ilaç ve bilişsel-davranışçı terapilerden daha fazla fayda sağlamalarına
katkı sağlayabilir.
Yoğurt, kefir ve turşu gibi probiyotik besinler bağırsaklarda iltihaplanmayı
azaltır. Kaygı durumunda oluşan belirtiler yoğun olarak sindirim sisteminde görüldüğünden probiyotikler sayesinde bağırsaktaki iltihaplanma ve dolayısıyla
kaygıya ilişkin belirtileri azaltılabilir. Probiyotikler ayrıca vücudun strese
verdiği yanıtı düzenler ve stres azaltıcı etkiye sahiptir.
Probiyotik tüketiminin kaygı ve depresyon üzerindeki
etkisine bakılan daha önceki çalışmalarda deney hayvanları kullanılmış ve
probiyotiklerin hayvanlardaki stres ve kaygı düzeylerini azalttığı tespit edilmişti.
Bu çalışma ise bu alanda insanlar üzerinde yapılan ilk araştırma ve bulgular
deney fareleri üzerinde yapılan araştırmalarla benzer sonuçlar verdi. Yine de araştırmacılar daha kapsamlı yeni
çalışmalarla bu sonuçların desteklenmesi gerektiğini belirttiler.
Kişisel önerim; eğer sosyal fobiniz varsa beslenmenize
turşu, yoğurt, ayran, kefir ve bitter çikolatayı daha fazla dahil ederek
durumunuza katkı sağlayıp sağlamadığını test edebilirsiniz. Bizim geleneksel
turşular çok tuzlu olur. Bu miktardaki tuz fazla turşu tüketilirse sağlık için
yarardan çok zararlı olabilir. Az tuzlu ya da alman tipi olarak bilinen
tatlımsı turşular tercih edilebilir.