Nane Yağının Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Nane Yağının Faydaları Nelerdir?

Nane yağının faydaları nelerdir?

Nane yağının faydalı olduğu alanlar arasında solunum sorunları, baş ağrıları ve diğer ağrılar, hazımsızlık, mide bulantısı, ateş, mide ve bağırsak spazmları daha dahil olmak üzere pek çok sağlık sorunu bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan mentol, menton ve mentil esterleri sebebiyle şampuan, sakız, çay, diş macunu, dondurma ve sigara gibi pek çok ürünün üretiminde nane yağı kullanılmaktadır. 

Nane ve nane yağı geleneksel tıpta yüzyıllardan beri kullanılagelmiştir. Son yıllarda nane ve nane yağının faydalarını belirlemek amacıyla da pek çok araştırma yapılmış ve bu faydalar bilimsel çevreler tarafından kabul görmüştür. Bu sebeple nane yağı kapsülleri ve tabletleri tedavi amacıyla üretilmekte ve kullanılmaktadır. Nane demir, magnezyum, manganez, kalsiyum, potasyum ve bakır da dahil olmak üzere mineral zengini bir ottur. Bununla birlikte A ve C vitaminleri ile folat ve omega 3 de içermektedir.


Nane yağının 13 faydası


  • Kas ağrıları ve spazmları: Nanede bulunan uçucu yağlar kas spazmları ve ağrılarının tedavisinde etkilidir. Özellikle boyun ağrılarına iyi geldiği söylenmektedir. Bir çalışmada kas romatizmasına bağlı ağrıların tedavisine yardımcı olduğu belirlenmiştir. 
  • Baş ağrıları: Migren ya da tansiyona bağlı baş ağrılarının tedavisinde de kullanılmaktadır. Nane yağı ile baş, boyun ve alnınızı ovabilir ya da bileklerinize birkaç damla damlatarak koklayabilirsiniz.
  • Burun tıkanıklığı: Nane yağı, nezle ve soğuk algınlığına bağlı nefes alma sorunlarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Burun tıkanıklıklarını açmaya, boğaz ağrıları, öksürük, astım ve bronşitin tedavisinde yardımcıdır. İçeriğinde bulunan rosmarinik asit adlı bileşik sayesinde inflamasyonun azaltılmasında etkili ve astım tedavisine yardımcı olabilmektedir.
  • Ateş: Nane yağının ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır. Nane yağını Hindistan ceviz yağı ile birlikte karıştırın ve baş, boyun ve ayaklara uygulayın.
  • Saç ve cilt bakımı: Nane yağını şampuanlarınıza, masaj yağlarına ve vücut losyonlarına karıştırıp uyguladığınızda cildinize ferahlık verecektir. Kepeklenmeye karşı da nane yağı oldukça etkilidir. Nane yağı kaşıntı ve cilt tahribatına karşı da yatıştırıcı bir etkiye sahiptir.
  • Bağırsak spazmları ve gaz sorunları: Nane yağı bağırsak kaslarını rahatlatarak gazın geçişini kolaylaştırır. Gaz sorununu gidermek için çayınıza nane yağı ya da nane yaprakları eklemeniz önerilir. Nane yağı kapsülleri hassas bağırsak sendromu tedavisinde yaygın kullanıma sahiptir.
  • Hafıza: Nanede bulunan aromatik yağların hafızayı güçlendirdiği ve dikkati arttırdığı bir çalışmada gösterilmiştir. Nane yağının stres azaltıcı etkisi de bilinmektedir.
  • Prostat kanseri: Nanede bulunan mentolün prostat kanserinde kanserli hücrelerin büyümesini durdurmada etkili olduğu belirlenmiştir. Bir başka araştırmada ise kemoterapi alan hastalarda görülen mide bulantısını azalttığı ortaya konmuştur.
  • Emzirme: Bir çalışmada nane suyu alan annelerde meme çatlakları ve ağrılarında azalma belirlenmiştir.
  • Radyasyon: Nanenin radyasyona maruz kalma durumunda oluşan DNA hasarına karşı etkili olabileceği bir çalışmada gösterilmiştir.
  • Ağız kokusu: Nane yağı ağız kokularına karşı et etkin çözümlerden biridir. Bir bardak suya 4 damla nane yağı ekleyin ve ağzınızı bu su ile çalkalayın.
  • Tırnaklar: El ve ayaklarda oluşan mantarlara karşı antiseptik özellikteki nane yağı oldukça etkilidir.
  • İdrar yolu enfeksiyonları: Nane yağının geleneksel tıpta yaygın kullanıldığı alanlardan biri idrar yolları enfeksiyonlarıdır. Bu konudaki bilimsel kanıtlar yetersiz olsa da nane yağının antibakteriyel özellik taşıdığı ve bu sayede idrar yolları enfeksiyonlarına karşı etkili olduğu düşünülmektedir.
  • Ağız ve diş sağlığı: Bir çalışmanın sonucunda nane yağının oral patojenlere karşı antimikrobiyal etkinlik gösterdiği belirlenmiştir. Nane yağının oral patojenlere karşı etkinlik göstermesi sadece ağız ve diş sağlığını değil aynı zamanda genel sağlığı da olumlu etkiler. Örneğin oral patojenlerin iltihabi eklem hastalıkları ile ilişkili olduğu bilimsel çalışmalarda ortaya konmuştur.
Kaynaklar: