Dereotunun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Dereotunun Faydaları Nelerdir?

Dereotunun faydaları- Dereotunun yararları


Dereotu sağlık açısından pek çok faydalı besin ögesini içeriğinde barındırır. Dereotunun faydaları arasında uykusuzluk, ishal ve hıçkırığın giderilmesi ile adet ve solunum düzensizliklerinde rahatlama sağlaması ve kanserlere karşı koruyucu etkisinin olması sayılmaktadır. Bunların yanı sıra kemik erimesine ve ağız sağlığına iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Anti inflamatuvar özelliği sayesinde artrite (eklem iltihabı) karşı koruma sağlar. Gaz sorunlarının giderilmesinde de dereotu yararlıdır.

Maydanozgiller ailesinin bir mensubu olan dereotu gerek mutfaklarda gerekse tıbbi amaçlı olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Keskin tadı ve kokusu sebebiyle herkesin beğenisini kazanamasa da dereotunu lezzetli bulanlar ve sağlıklı beslenmek isteyenler için vazgeçilmez bir besindir.

Salatalara, mezelere, hamur işlerine, turşulara, çorbalara ve ana yemeklere aromasıyla renk katan dereotunun sağlık açısından faydaları içeriğindeki vitaminler, mineraller ve fitokimyasal bileşikler sayesindedir. Dereotu, monoternenler ve flavooidler adlı organik bileşiklerden, A ve C vitamininden, folat, demir, kalsiyum ve manganezden zengin bir ottur.

Dereotu A ve C vitamini için çok iyi bir kaynaktır.

Aşağıdaki listede dereotunda yoğun bulunan bazı besin değerlerinin 100 gram dereotu yendiğinde günlük ihtiyacı karşılama oranları bulunmaktadır.

Folat (vitamin B11) % 37.5,
B-6 vitamini (piridoksin) % 14
B-2 vi http://faydalar.blogspot.com/2015/06/yumurta-alerjisi-belirtileri-nedenleri.html tamini (riboflavin) % 23
C vitamini % 140
A vitamini %  257
Kalsiyum % 21,
Demir % 82
Manganez % 55
Potasyum %16

Dereotunun aşağıdaki hastalıklar açısından faydalı olduğu bilinmektedir.

Dereotu sindirimi kolaylaştırır


Dereotunda bulunan esansiyel yağlar mide özsuyu ve safra sıvılarının salınımını arttırarak sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığı giderir, dışkının bağırsaktan geçişini rahatlatır ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Dereotu aynı zamanda vücuttan gazın atılmasını sağlar. Böylece toplum içinde sıkıntılı anlar yaşamazsınız. İshal durumlarına karşı da dereotundan yararlanabilirsiniz. Sindirimi düzenleyici etkisinin yanı sıra antimikrobiyal özellik taşıyan dereotundaki esansiyel yağlar sayesinde mikrop kaynaklı ishalde de etkili olabilir.

Dereotu kemik sağlığını korur


Kalsiyum kemiklerin yapısında en çok bulunan mineraldir ve dereotu oldukça iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Bu sayede kemiklerin yapımında, güçlendirilmesinde ve kemik erimesinin ve kırıklarının önlenmesinde etkilidir. Dereotu, içeriğindeki kalsiyum sayesinde diş sağlığınızı da korur.

Kanser riskini azaltır


Dereotunda bulunan monoterpenler, glutatyon s-transferaz enzimini arttırarak vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur. Bunun yanı sıra antioksidan olan A ve C vitamini için çok iyi bir kaynaktır. Bu antioksidanların da kanser oluşumunu önlemede rolü bulunmaktadır.

Hıçkırığı giderir


Dereotu geleneksel tıpta hıçkırık tutmalarına karşı yüzyıllardır kullanılmaktadır. Hıçkırığa neden olan gazın dereotu sayesinde giderilmesiyle hıçkırığın oluşmasında önleyici rolü bulunmaktadır. Bunun için 1 fincana 1 yemek kaşığı taze dereotu ekleyip kaynatarak dereotu çayı hazırlayabilir ve bu çayı içebilirsiniz.

Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır


Dereotu çok düşük kalorilidir ve kolesterol içermez. Buna karşın içeriğindeki antioksidanlar, vitaminler ve lif kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur.

Cildi güzelleştirir


Dereotunun faydalarından bir diğeri ise cilt sağlığı ile ilgilidir. İçeriğindeki A ve C vitaminleri yaşlanma azaltıcı etkileri sayesinde cildinizin daha genç görünmesine, kırışıklıkları önlemeye ve cilt lekelerini gidermeye yardımcı olur.

Reflü ve ağız kokusuna karşı etkilidir


Dereotundaki bileşiklerin ağız kokularını gidermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Bunun için yapmanız gereken tek şey bir tutam dereotunu ağzınıza atıp yavaş yavaş çiğneyerek yemenizdir. Kötü ağız kokusu reflü sorunu yaşayanlarda sıklıkla oluşur. Dereotunun reflü azaltıcı etkisi de bulunmaktadır. Dereotu turşusu suyu içmenin reflü belirtilerini azalttığına ilişkin görüşler bulunmaktadır.

Uykusuzluğu giderir


Dereotunun bünyesinde bulunan yağların yatıştırıcı ve sakinleştirici etkileri bulunmaktadır.  Akşam yemeğinde dereotlu besinleri tercih etmeniz gece daha rahat uyumanıza yardımcı olabilir.

Eklem iltihabını azaltır


Dereotu, anti inflamatuvar özellikleri olan bir besindir. Bu sayede vücutta inflamasyonun azaltılmasına, eklem iltihabı, romatoid artrit ve gut gibi hastalıklarda görülen ağrıların hafifletilmesinde etkili olabilmektedir.

Adet düzensizliklerini gidermeye yardımcı olur


Dereotu yağında bulunan flavonoidlerin bazı hormonların salınımını tetikleyerek adetlerin düzenli hale gelmesine katkı sağladığı bilinmektedir. Menopoza bağlı şikâyetleri de sakinleştirici etkisiyle azaltır.