Kuru erik faydaları nelerdir?
Mart 2015 tarihinde Boston/ABD’de gerçekleştirilen Deneysel Biyoloji Kongresinde kuru eriğin faydalarını belirleyen araştırma sonuçları paylaşıldı. Bu çalışmalarda kuru erik tüketiminin kolon kanseri riskini azalttığı, menopoz sonrası kadınlarda kemikleri koruduğu ve sigara kullananlarda inflamasyon riskini azalttığı belirlendi.
Mart 2015 tarihinde Boston/ABD’de gerçekleştirilen Deneysel Biyoloji Kongresinde kuru eriğin faydalarını belirleyen araştırma sonuçları paylaşıldı. Bu çalışmalarda kuru erik tüketiminin kolon kanseri riskini azalttığı, menopoz sonrası kadınlarda kemikleri koruduğu ve sigara kullananlarda inflamasyon riskini azalttığı belirlendi.
Kuru erik içeren diyet deney farelerinde kolon kanseri riskini azaltıyor
Texas A&M Üniversitesi ile Kuzey Karolina Üniversitesi
araştırmacıları diyete kuru erik eklenmesinin mikrobiyota üzerindeki etkilerini
araştırdı. Lif içeriği oldukça zengin olan kuru eriğin bağırsaklardaki yararlı
bakterileri teşvik ederek deney farelerinde kolon kanseri görülme sıklığını
azalttığı görüldü. Araştırmacılar sonuçları heyecan verici olarak tanımladılar
ve insanlar üzerinde yapılacak çalışmalarla eldeki verilerin desteklenmesi
gerektiğini belirttiler. Dünyada en sık görülen 3 kanser türünden biri olması
sebebiyle kolon kanseri riskini azaltmak için beslenmenizde kuru eriğe yer
vermeniz doğru bir yaklaşım gibi görünmektedir.Liften ve antioksidan
maddelerden zengin olan kuru eriğin kolon sağlığının yanı sıra genel sağlığa da
katkısı olacaktır.
Günlük beslenmede kuru eriğe yer vermek menopoz sonrası kadınlarda kemik erimesini önleyebilir
Daha önceki bir çalışmada günde 100 gram , 8-10 kuru eriği
1 yıl boyunca tüketen menopoz sonrası kadınlarda kemik mineral yoğunluğunda
iyileşme kaydedilmişti. Yeni çalışmada ise günde 4-5 kuru erik tüketildiğindeki
sonuçlara bakıldı. Çalışmaya göre bu miktarda kuru erik tüketmek özellikle
yaşlı ve osteopenik kadınlarda kemik erimesini önlemede önceki çalışma kadar faydalı
olmuştur. Erkekler üzerinde yapılan çalışmalarda da kuru eriğin kemik erimesini
önlemede etkili olduğu belirlenmistir.
Kuru erik vücudun antioksidan kapasitesini arttırarak sigara kullananlarda hastalık riskini azalabilir
Düzenli olarak kuru erik tüketmek vücudun ihtiyacı olan lif,
vitaminler, mineraller ve fenolik bileşiklerin yeterli alımına katkıda bulunur
ki bu bileşikler vücudun antioksidan kapasitesinin arttırılmasını sağlar. Kongrede
yapılan sunumlarda kuru erik tüketiminin hem sigara kullananlarda hem de sigara
içmeyenlerde vücudun antioksidan kapasitesinin arttırılmasını sağladığı ve
özellikle sigara içenlerde sigara kullanımına bağlı oksidatif strese karşı
koruma sağladığı bilgisi paylaşıldı.
Araştırmacılar kuru eriğin daha az besleyici olan
atıştırmalıklar yerine doğru bir ara öğün seçeneği olduğunu ve sigara
kullananlarda hastalık riskini azaltabileceğini belirttiler.
Bir çalışmaya göre de kuru erik yemek sigara kullanımına bağlı oluşan amfizem
gelişimini önlemeye yardımcı oluyor. Amfizem akciğerin esnekliğini kaybetmesine
ve solunum yetmezliğine neden olmaktadır. Araştırmacılara göre sigara içmeden
önce yenen kuru erik akciğer dokularında oluşan inflamasyon riskini
azaltmaktadır.