Kuru Eriğin Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Kuru Eriğin Faydaları Nelerdir?

Kuru erik faydaları nelerdir?

Mart 2015 tarihinde Boston/ABD’de gerçekleştirilen Deneysel Biyoloji Kongresinde kuru eriğin faydalarını belirleyen araştırma sonuçları paylaşıldı. Bu çalışmalarda kuru erik tüketiminin kolon kanseri riskini azalttığı, menopoz sonrası kadınlarda kemikleri koruduğu ve sigara kullananlarda inflamasyon riskini azalttığı belirlendi.

Kuru erik içeren diyet deney farelerinde kolon kanseri riskini azaltıyor


Texas A&M Üniversitesi ile Kuzey Karolina Üniversitesi araştırmacıları diyete kuru erik eklenmesinin mikrobiyota üzerindeki etkilerini araştırdı. Lif içeriği oldukça zengin olan kuru eriğin bağırsaklardaki yararlı bakterileri teşvik ederek deney farelerinde kolon kanseri görülme sıklığını azalttığı görüldü. Araştırmacılar sonuçları heyecan verici olarak tanımladılar ve insanlar üzerinde yapılacak çalışmalarla eldeki verilerin desteklenmesi gerektiğini belirttiler. Dünyada en sık görülen 3 kanser türünden biri olması sebebiyle kolon kanseri riskini azaltmak için beslenmenizde kuru eriğe yer vermeniz doğru bir yaklaşım gibi görünmektedir.Liften ve antioksidan maddelerden zengin olan kuru eriğin kolon sağlığının yanı sıra genel sağlığa da katkısı olacaktır.

Günlük beslenmede kuru eriğe yer vermek menopoz sonrası kadınlarda kemik erimesini önleyebilir


Daha önceki bir çalışmada günde 100 gram, 8-10 kuru eriği 1 yıl boyunca tüketen menopoz sonrası kadınlarda kemik mineral yoğunluğunda iyileşme kaydedilmişti. Yeni çalışmada ise günde 4-5 kuru erik tüketildiğindeki sonuçlara bakıldı. Çalışmaya göre bu miktarda kuru erik tüketmek özellikle yaşlı ve osteopenik kadınlarda kemik erimesini önlemede önceki çalışma kadar faydalı olmuştur. Erkekler üzerinde yapılan çalışmalarda da kuru eriğin kemik erimesini önlemede etkili olduğu belirlenmistir.


Kuru erik vücudun antioksidan kapasitesini arttırarak sigara kullananlarda hastalık riskini azalabilir


Düzenli olarak kuru erik tüketmek vücudun ihtiyacı olan lif, vitaminler, mineraller ve fenolik bileşiklerin yeterli alımına katkıda bulunur ki bu bileşikler vücudun antioksidan kapasitesinin arttırılmasını sağlar. Kongrede yapılan sunumlarda kuru erik tüketiminin hem sigara kullananlarda hem de sigara içmeyenlerde vücudun antioksidan kapasitesinin arttırılmasını sağladığı ve özellikle sigara içenlerde sigara kullanımına bağlı oksidatif strese karşı koruma sağladığı bilgisi paylaşıldı.

Araştırmacılar kuru eriğin daha az besleyici olan atıştırmalıklar yerine doğru bir ara öğün seçeneği olduğunu ve sigara kullananlarda hastalık riskini azaltabileceğini belirttiler.

Bir çalışmaya göre de kuru erik yemek sigara kullanımına bağlı oluşan amfizem gelişimini önlemeye yardımcı oluyor. Amfizem akciğerin esnekliğini kaybetmesine ve solunum yetmezliğine neden olmaktadır. Araştırmacılara göre sigara içmeden önce yenen kuru erik akciğer dokularında oluşan inflamasyon riskini azaltmaktadır.