Asitli Beslenmek Böbrek Sağlığını Bozabilir - FAYDALAR

Asitli Beslenmek Böbrek Sağlığını Bozabilir

Böbrek hastaları arasında yapılan bir çalışmada asitli besinleri fazla tüketenlerde, asitli besinleri az tüketenlere kıyasla böbrek yetmezliği gelişmesi riski 3 kat artmaktadır.

Amerikan Nefroloji Birliği Dergisi’nde (JASN)  yayınlanan yeni bir araştırmaya göre kronik böbrek hastalığı olan kişilerde asitli besinlerin aşırı tüketilmesi böbrek yetmezliği olasılığını arttırabilir. Hastalara böbrek yetmezliğine karşı korunmak için et tüketimlerini azaltmaları ve sebze – meyve tüketimlerini arttırmaları öneriliyor.



Yediklerimiz ve içtiklerimiz böbrek fonksiyonlarımız da dahil olmak üzere sağlığımızı doğrudan ya da dolaylı yoldan etkiler. Örneğin kronik böbrek hastalarında böbrek yetmezliği gelişmesi riski üzerinde beslenmenin etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.

Yeni bir araştırmada da asitli beslenmenin böbrek yetmezliği üzerindeki etkilerine bakılmıştır. Düşük asitli beslenmede sebze ve meyveler ağırlıktayken yüksek asitli beslenmede et ve et ürünleri ağırlıktadır. Çalışmada kronik böbrek hastalığı olan yaklaşık 1500 yetişkin 15 yıl boyunca takip edilmiş ve araştırma sonuçları ortaya konmuştur.  

Araştırma ekibi beslenme yoluyla alınan yüksek düzeydeki asit yükü ile böbrek yetmezliği gelişmesi olasılığı arasında güçlü bir paralellik belirlemiştir. Asitli yiyecekleri fazla tüketenlerin böbrek yetmezliği riski, az asitli besinlerle beslenenlere kıyasla 3 kat fazla bulunmuştur.  Böbrek hastalarının böbrek yetmezliği ile karşılaşmamaları ve yaşamı oldukça zor kılan diyaliz tedavisinden kaçınmaları için sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelerinin faydalı olabileceği araştırmacılar tarafından ifade edilmiştir.

Kaynak: http://jasn.asnjournals.org/content/early/2015/02/11/ASN.2014040332