Böbrek
hastaları arasında yapılan bir çalışmada asitli besinleri fazla tüketenlerde,
asitli besinleri az tüketenlere kıyasla böbrek yetmezliği gelişmesi riski 3 kat
artmaktadır.
Amerikan
Nefroloji Birliği Dergisi’nde (JASN) yayınlanan
yeni bir araştırmaya göre kronik böbrek hastalığı olan kişilerde asitli besinlerin
aşırı tüketilmesi böbrek yetmezliği olasılığını arttırabilir. Hastalara böbrek
yetmezliğine karşı korunmak için et tüketimlerini azaltmaları ve sebze – meyve tüketimlerini
arttırmaları öneriliyor.
Yediklerimiz ve içtiklerimiz böbrek fonksiyonlarımız da
dahil olmak üzere sağlığımızı doğrudan ya da dolaylı yoldan etkiler. Örneğin
kronik böbrek hastalarında böbrek yetmezliği gelişmesi riski üzerinde
beslenmenin etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
Yeni bir araştırmada da asitli beslenmenin böbrek
yetmezliği üzerindeki etkilerine bakılmıştır. Düşük asitli beslenmede sebze ve
meyveler ağırlıktayken yüksek asitli beslenmede et ve et ürünleri ağırlıktadır.
Çalışmada kronik böbrek hastalığı olan yaklaşık 1500 yetişkin 15 yıl boyunca takip
edilmiş ve araştırma sonuçları ortaya konmuştur.
Araştırma ekibi beslenme yoluyla alınan yüksek düzeydeki
asit yükü ile böbrek yetmezliği gelişmesi olasılığı arasında güçlü bir
paralellik belirlemiştir. Asitli yiyecekleri fazla tüketenlerin böbrek
yetmezliği riski, az asitli besinlerle beslenenlere kıyasla 3 kat fazla
bulunmuştur. Böbrek hastalarının böbrek
yetmezliği ile karşılaşmamaları ve yaşamı oldukça zor kılan diyaliz
tedavisinden kaçınmaları için sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelerinin faydalı
olabileceği araştırmacılar tarafından ifade edilmiştir.
Kaynak: http://jasn.asnjournals.org/content/early/2015/02/11/ASN.2014040332