Çileğin Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Çileğin Faydaları Nelerdir?

Çileğin faydaları nelerdir?

İlkbahar ile birlikte raflarda yerini almaya başlayan çilek lezzetinin yanı sıra sağlığa faydaları ile de vazgeçilmez meyvelerden biridir. Doğal olarak yetişen ve yetiştiriciliği yapılan 600 farklı türü bulunan çileğin antik çağlardan beri geleneksel tıpta tedavi amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Tüm meyve ve sebzeler arasında antioksidan kapasitesi ile ilk 10 a giren çileğin faydaları arasında kalp hastalıkları, kanser ve yüksek tansiyon gibi çok önemli hastalıklar bulunmaktadır.  Pek çok araştırmaya konu olan çilek tüketiminin diyabet, depresyon, astım, alerji ve kabızlığa iyi geldiği de belirlenmiştir.

1 porsiyon (166gr.) çilek yediğinizde aşağıdaki besin ögelerinden belirtilen miktarlarda yararlanmış olursunuz.

Çileğin besin değerleri:


50 kalori
1 gram protein
11.65 gram karbonhidrat
3.81 gram lif
0.63 mg demir
16.60 mg magnezyum
31.54 gram fosfor
44.82 gram potasyum
1.16 gram selenyum
94.12 mg C vitamini
29.38 mg folat
44.02 IU A vitamini

Bunlarla birlikte bazı kanser türlerine karşı etkili olduğu belirlenen antioksidan özellikteki fitokimyasallardan antosiyanin, ellajik asit, kuersetin ve kaempferol açısından da oldukça zengin bir besindir çilek.

Çileğin Faydaları


Beslenmede sebze ve meyvelerden yeteri kadar yararlanmak pek çok hastalığın gelişimini önlemede etkilidir. Çilek de bu gruptaki besinlerden biri olarak sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasını oluşturur.

Kalp hastalıkları:


Norveç ve İngiltere’de ortak yürütülen bir çalışmaya göre çilek ve diğer dutsu meyvelerde bulunan antosiyaninden zengin beslenen kadınlarda kalp hastalıkları riski %32 azalmaktadır. Harvard Üniversitesi’nin bir çalışmasında ise haftada 3 porsiyon çilek tüketiminin kalp hastalıkları riskini azalttığı belirlenmiştir.

Çilekte bulunan bir diğer flavonoid olan kuersetinin ateroskeleroz ya da halk diliyle damar sertleşmesini önlediğini gösteren hayvan deneyleri bulunmaktadır. Çilekte bulunan yüksek miktardaki polifenoller ise yangısal hastalıklar karşıtı özellikleri sayesinde trombosit birikmesini önleyerek kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon riskini azaltmaktadır.

Çilekle ilgili yapılan başka çalışmalarda homosistein seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olduğu belirlenmiştir.  Düşük homosistein seviyeleri damarlarda oluşan hasarın önlenmesine yardımcı olur.

Çilekte bulunan yüksek miktardaki lif ve potasyum da kalp hastalıkları riskinin azaltılmasında etkilidir. Bir çalışmaya göre günde 4000 mg potasyum tüketenlerde günde 1000 mg potasyum alanlara göre iskemik kalp hastalıklarından (kalp kası hastalıkları) ölüm riski %50 azalmaktadır.


Felç:


Çilekte bulunana ve antioksidan özellikteki kaempferol, antosiyanin ve kuersetin inme riskini arttıran zararlı kan pıhtılaşmasını önlemede etkilidir.  Yüksek potasyum alımının inme riskini azalttığını gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.

Kanser:


Çileğin kanser önleyici etkisi antioksidanlardan zengin oluşu ile ilişkilidir. Antioksidanlar serbest radikallerle mücadele ederler, tümör büyümesini baskılarlar ve vücuttaki yangıyı azaltmaya yardımcı olurlar.

Kan basıncı:


İçeriğindeki yüksek potasyum sayesinde sodyuma bağlı gelişen yüksek kan basıncı riskini azaltır. Sodyumun zararlı etkilerini dengeler. ABD’de yapılan bir çalışmada insanların sadece %2 kadarının günlük önerilen 4700 mg potasyum alımı gerçekleştirdikler belirlenmiştir.

Kabızlık:


Çilek gibi su ve lif içeriğinden zengin yiyecekler kabızlıkla mücadelede etkilidirler ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcıdırlar.  Lifli besinler dışkıya hacim kazandırır ve kabızlığı giderir.

Alerji ve astım:


Çilekte bulunan ve anti inflamatuar özellik taşıyan kuersetinin alerjilere karşı etkili olduğu düşünülmekle birlikte bu teoriyi somut olarak ispatlayan veriler bulunmamaktadır. Özellikle burun akıntısı, göz yaşarması ve kurdeşene karşı etkili olabileceği düşünülmektedir. C vitamininden zengin beslenenlerde astım hastalığının görülme sıklığı azalmaktadır. Çilek ise en iyi C vitamini kaynaklarından biridir.

Diyabet:


Çilek düşük glisemik indeks değerine sahiptir ve liften zengindir. Bu özellikleri sayesinde kan şekerini düzenlemeye ve kan şekerinde ani dalgalanmaların oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Diğer pek çok meyveye göre düşük glisemik indekse sahip olması sebebiyle diyabet hastaları için uygun bir meyve tercihidir.

Hamilelik:


Folik asitten zengin beslenmek özellikle hamileler için önemlidir. Aksi halde folik asit eksikliğine bağlı doğumsal kusurlar bebekte oluşabilmektedir. Çilek iyi bir folik asit kaynağıdır.

Depresyon:


Çilek depresyona da iyi gelir. İçeriğindeki folat sayesinde homositein düzeylerini düşürerek beyne kan ve diğer besin ögelerinin daha rahatlıkla ulaşmasını sağlar. Böylelikle beyin ruh halini düzenleyen ve depresyonu önleyen serotonin ve norepinefrin gibi hormonları yeterli miktarlarda üretebilir.