Bamyanın faydaları nelerdir?
Bamya dünyanın çeşitli bölgelerinde yetiştirilmekle birlikte ana vatanı kuzeydoğu Afrika’dır. Özellikle Nil nehri havzasında Mısır ve Etiyopya’da 3500 yıldır yetiştirildiği bilinmektedir. Asya’daki bazı ülkelerde kadın parmağı adı verilen bamya pek çok kişinin sevmediği bir sebzedir. Benim için ise zeytinyağlı ya da etli olarak hazırlanmış bamya tam bir keyif yemeğidir. Limon suyu bamya yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Bamya tepesi huni şeklinde kesilirken dikkat edilmelidir aksi halde yapışkan dokusu yemeğe geçer.
Bamya düşük kalorisi ile harika bir diyet yemeğidir. 100 gram bamya sadece 30
kaloridir. Diğer yandan lif, antioksidan olan A ve C vitaminleri ile folat
yönünden çok zengindir. Ayrıca B grubu vitaminler, K vitamini, kalsiyum,
potasyum, demir, çinko, magnezyum ve manganez minerallerini de iyi miktarlarda
içerir. Antioksidan fitokimyasallardan lutein, ksantin ve beta karoten için de
iyi bir kaynaktır.
Bamyanın faydaları
Bamyanın tıbbi açıdan faydalı olduğu alanlar arasında aşağıdaki
özellikler ön plana çıkmaktadır:
Anemi: Bamya, kırmızı
kan hücrelerinin üretimine yardımcı olarak kansızlığı önlemenize yardımcı olur.
Kanser: Yüksek
antioksidan kapasitesi ile bağışıklık sisteminin korunmasını sağlar ve
hücrelerin mutasyona uğramasını önler.
Astım: Yine C
vitamini ve diğer antioksidan içeriği sayesinde astım ataklarının önlenmesine
yardımcı olur.
Kemik sağlığı: İçeriğindeki
folik asit kemik sağlığı üzerinde etkilidir ve kemik erimesinin önlemede bamya
yemenin yararı vardır.
Kolesterol: Çözünür
liften zengin olan bamya kolesterol düzeylerinin düşürülmesinde rol oynar. Bu
sayede kalp damar hastalıkları riskini azaltır.
Kabızlık: Zengin
lif içeriği ile dışkıya hacim kazandırır, toksinlerin atılmasına yardımcı olur
ve laksatif etkisi ile bağırsak hareketlerini rahatlatır. Düzenli bamya
tüketimi kolon kanseri riskini azaltır.
Şeker hastalığı: Kan
şekeri düzeylerini düşürmeye katkı sağlar.
Bağırsak florası:
Liften zengin olan bamya prebiyotik özellik taşır ve bağırsak florasındaki
yararlı bakterilerin sayısının arttırılmasında rol oynar.
Bağışıklık sistemi:
C vitamini ve diğer antioksidan bileşikler sayesinde bağışıklık sitemini
güçlendirir ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları önler.
Hamilelik: Yüksek
folik asit içeriği ile hamileler için ideal bir besindir. Folik asit, anne
karnındaki fetusun beyin gelişimi için en önemli vitaminlerden biridir. 100 gram bamya günlük ihtiyacın yaklaşık %25’ini karşılar.
Göz sağlığı: A
vitamini, beta karoten, ksantin ve lutein içeriği ile göz sağlığı için ideal
besinlerden biridir.
Cilt sağlığı: A
ve C vitamininden zengin olan bamya sivilceleri önler, cilde parlaklık
kazandırır. Kolajen oluşumunu uyararak ince çizgileri ve kırıklıkları azaltır. Cildi gençleştirir.
Böbrek hastalıkları:
Diyabetik nefropati tedavisinde bamya tüketiminin etkisini araştıran bir
çalışmaya göre diyetinde bamya bulunanlarda idrar
proteini ve ürik asit düzeylerinde düşüş kaydedilmiştir. Araştırma sonucunda diyabetlilerde görülen böbrek hastalıklarında
bamya tüketiminin faydalı olduğu yargısına varılmıştır.