Pancarın Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Pancarın Faydaları Nelerdir?

Pancarın faydaları nelerdir?


Pancar antik çağlardan beri kuzey Afrika, Asya ve Avrupa’da yetiştirilen ve tüketilen koyu kırmızı renkli bir kök sebzedir. Şeker pancarı ile aynı ailenin üyesi olmakla birlikte kırmızı pancar şeker üretiminde kullanılmaz ve şeker pancarından besin değerleri açısından farklıdır.  

Özellikle hakkında son yıllarda yapılan araştırmalar onun sağlığa sayısız faydaları olduğunu göstermiştir. Pancarın faydaları arasında kan akışını iyileştirme, kan basıncını düşürme ve atletik performansı arttırma öne çıkmaktadır.

100 gram pancar yediğinizde yaklaşık 40 kalori alırsınız. Ayrıca günlük folik asit ve manganez ihtiyacınızın yaklaşık %20 sini, potasyum, bakır, magnezyum ve lif ihtiyacınızın da %10’unu karşılamış olursunuz.

Pancar betalain adlı fitokimyasal için en iyi kaynaklardan biridir. Betalainlerin antioksidan, anti inflamatuar ve detoks etkili oldukları bilinmektedir. Ancak pişirme süresi uzadıkça pancardaki betalainler kayba uğramaktadır.

Pancarın Faydaları



Kalp sağlığı ve kan basıncı


2008 ve 2010 yllarında yapılmış iki farklı çalışmada pancar suyunun kan basıncını düşürmedeki etkisi belirlenmiştir. Araştırmacılar pancarın bu etkisinin içeriğindeki nitrat sebebiyle olduğu fikrindedirler.

Demans-bunama


Yine pancar suyu ile yapılan bir çalışmada pancar suyunun beyne daha fazla oksijenin ulaşmasını sağlayarak demans, bunama hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı belirlenmiştir. Araştırmacılar göre yaşlanmayla birlikte beynin bazı bölümlerine kan akışı azalmaktadır ancak nitrat içeriği sayesinde pancar suyu kan akışında iyileşme sağlayarak bu riski düşürmektedir.

Diyabet


Pancar suyunda bulunan alfa lipoik asitin glikoz düzeylerini düşürdüğü, insülin duyarlılığını arttırdığı ve diyabet hastalarında oksidatif strese bağlı değişimleri önlediği bilinmektedir. Alfa lipoik asitin diyabet hastalarında görülebilen uyuşama problemlerini de azalttığı araştırmalarla gösterilmiştir.

Kabızlık ve sindirim sistemi


Pancar, yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığın giderilmesi ve sindirim sisteminin düzenli bir çalışma içine girmesine yardımcı olur.

İnflamasyon


Pancar, kolin adlı bir B vitamininden oldukça zengindir. Kolin, anti inflamatuar özelliktedir. Ayrıca yeterli kolin alımı öğrenme ve hafızanın güçlendirilmesinde çok etkilidir.


Atletik performans


Pancar suyunun egzersiz sırasında kas oksidasyonunu arttırdığı bir çalışmada gösterilmiştir. Araştırmaya göre beslenme yoluyla yeterli nitrat alımı uzun süreli dayanıklılık gerektiren sportif faaliyetlerde performansı arttırmaktadır. Araştırmada pancar suyunun 4 km bisiklet sürüşünde 11 saniye, 16 km bisiklet kullanımında 45 saniye performans arttırıcı etkisi belirlenmiştir.

Afrodizyak


Pancar antik çağlardan beri afrodizyak etkili besinlerden biri olarak kabul görmektedir. Pancar yüksek miktarda boron içeri ki boron mineralinin özellikle östrojen hormonunu arttırdığı bilinmektedir.

Pancarın yaprakları da faydalı


Pancar yapraklarını atmayın. Pancarın yaprakları da tıpkı kök pancar gibi pek çok besin ögesinden çok zengindir. Pancar yaprakları kemiklerin güçlenmesi, alzheimer hastalığı riskinin azaltılması, antikor ve beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırarak bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur. Protein, fosfor, çinko, lif, B6,magnezyum, potasyum ve bakır gibi sayısız besin ögesini içerir.

Pancarı nasıl tüketelim?


Pancarın faydalı bazı özellikleri pişirme sırasında kaybolduğundan olabildiğince çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmelidir. Katı meyve sıkacağından geçirerek pancar suyu içebilirsiniz. Salatalarınıza ekleyebilir, turşusunu yapabilirsiniz. Ruslara özgü pancardan yapılan borş çorbasını da deneyebilirsiniz.

Uyarılar


Nitrat içeren sebze suları bekletildiğinde ya da yanlış depolandığında nitrat, nitrite dönüşür. Yüksek miktarda nitrit tüketimi sağlığa zararlıdır.

Yüksek nitrat alımı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Eğer ilaç kullanıyorsanız bunu doktorunuza danışmalısınız.

Pancar suyu tüketmek idrarda ve dışkıda kırmızılığa neden olabilir.