Pancarın faydaları nelerdir?
Pancar antik çağlardan beri kuzey Afrika, Asya ve Avrupa’da yetiştirilen ve tüketilen koyu kırmızı renkli bir kök sebzedir. Şeker pancarı ile aynı ailenin üyesi olmakla birlikte kırmızı pancar şeker üretiminde kullanılmaz ve şeker pancarından besin değerleri açısından farklıdır.
Özellikle hakkında son yıllarda yapılan araştırmalar onun
sağlığa sayısız faydaları olduğunu göstermiştir. Pancarın faydaları arasında
kan akışını iyileştirme, kan basıncını düşürme ve atletik performansı arttırma öne
çıkmaktadır.
Pancar betalain adlı fitokimyasal için en iyi kaynaklardan
biridir. Betalainlerin antioksidan, anti inflamatuar ve detoks etkili oldukları
bilinmektedir. Ancak pişirme süresi uzadıkça pancardaki betalainler kayba
uğramaktadır.
Pancarın Faydaları
Kalp sağlığı ve kan basıncı
2008 ve 2010 yllarında yapılmış iki farklı çalışmada pancar
suyunun kan basıncını düşürmedeki etkisi belirlenmiştir. Araştırmacılar
pancarın bu etkisinin içeriğindeki nitrat sebebiyle olduğu fikrindedirler.
Demans-bunama
Yine pancar suyu ile yapılan bir çalışmada pancar suyunun
beyne daha fazla oksijenin ulaşmasını sağlayarak demans, bunama hastalığının ilerlemesini
yavaşlattığı belirlenmiştir. Araştırmacılar göre yaşlanmayla birlikte beynin
bazı bölümlerine kan akışı azalmaktadır ancak nitrat içeriği sayesinde pancar
suyu kan akışında iyileşme sağlayarak bu riski düşürmektedir.
Diyabet
Pancar suyunda bulunan alfa lipoik asitin glikoz düzeylerini
düşürdüğü, insülin duyarlılığını arttırdığı ve diyabet hastalarında oksidatif
strese bağlı değişimleri önlediği bilinmektedir. Alfa lipoik asitin diyabet
hastalarında görülebilen uyuşama problemlerini de azalttığı araştırmalarla
gösterilmiştir.
Kabızlık ve sindirim sistemi
Pancar, yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığın giderilmesi
ve sindirim sisteminin düzenli bir çalışma içine girmesine yardımcı olur.
İnflamasyon
Pancar, kolin adlı bir B vitamininden oldukça zengindir.
Kolin, anti inflamatuar özelliktedir. Ayrıca yeterli kolin alımı öğrenme ve
hafızanın güçlendirilmesinde çok etkilidir.
Atletik performans
Pancar suyunun egzersiz sırasında kas oksidasyonunu
arttırdığı bir çalışmada gösterilmiştir. Araştırmaya göre beslenme yoluyla
yeterli nitrat alımı uzun süreli dayanıklılık gerektiren sportif faaliyetlerde performansı
arttırmaktadır. Araştırmada pancar suyunun 4 km bisiklet sürüşünde 11 saniye,
16 km bisiklet kullanımında 45 saniye performans arttırıcı etkisi
belirlenmiştir.
Afrodizyak
Pancar antik çağlardan beri afrodizyak etkili besinlerden
biri olarak kabul görmektedir. Pancar yüksek miktarda boron içeri ki boron
mineralinin özellikle östrojen hormonunu arttırdığı bilinmektedir.
Pancarın yaprakları da faydalı
Pancar yapraklarını atmayın. Pancarın yaprakları da tıpkı
kök pancar gibi pek çok besin ögesinden çok zengindir. Pancar yaprakları kemiklerin
güçlenmesi, alzheimer hastalığı riskinin azaltılması, antikor ve beyaz kan
hücrelerinin üretimini arttırarak bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur.
Protein, fosfor, çinko, lif, B6,magnezyum, potasyum ve bakır gibi sayısız besin
ögesini içerir.
Pancarı nasıl tüketelim?
Pancarın faydalı bazı özellikleri pişirme sırasında
kaybolduğundan olabildiğince çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmelidir. Katı
meyve sıkacağından geçirerek pancar suyu içebilirsiniz. Salatalarınıza
ekleyebilir, turşusunu yapabilirsiniz. Ruslara özgü pancardan yapılan borş
çorbasını da deneyebilirsiniz.
Uyarılar
Nitrat içeren sebze suları bekletildiğinde ya da yanlış
depolandığında nitrat, nitrite dönüşür. Yüksek miktarda nitrit tüketimi sağlığa
zararlıdır.
Yüksek nitrat alımı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.
Eğer ilaç kullanıyorsanız bunu doktorunuza danışmalısınız.
Pancar suyu tüketmek idrarda ve dışkıda kırmızılığa neden
olabilir.