Portakal kabuğunun faydaları nelerdir?
Portakalı sıktınız ya da afiyetle yemek üzere soydunuz ve kabuğunu çöp tenekesinin içine attınız. Yapmayın! Çünkü portakal kabuğu portakalın iç kısmından çok daha yoğun ve sağlık için faydalı olan besin bileşiklerine sahip. Portakal kabuğunun acı bir tadı olması sebebiyle tüketmek zor ama yemeklere, salatalara, hamur işlerine ve çaylara rendelenmiş portakal kabuğu ekleyebilirsiniz. Ayrıca portakal kabuğunun altındaki beyaz iç kabuk ta çok faydalı ve onu doğrudan tüketmek çok daha kolay. Portakal kabuğunun faydalarına geçmeden önce bir uyarıda bulunmak şart. Portakal üretiminde zararlılara karşı kullanılan kimyasallar, kabuğunda kalıntılara neden olur. Bu yüzden kullanmadan önce çok iyi yıkamalısınız. Hatta en güvenilir şekilde tüketmek için organik portakal tercih etmelisiniz
Portakal kabuğunun
faydaları
1.
Kanseri önler
ve nobiletin kanserlerden korunmanıza
yardımcı olur. Ayrıca A ve C vitaminlerinden zengin oluşu sebebiyle bağışıklığı
güçlü kılarak kanser riskini azaltır. Portakal kabuklarında bulunan d-limonen
adlı madde güneşin kanser yapıcı etkisine karşı cilt hücrelerini korur.
Portakal kabuğu özellikle cilt ve akciğer kanseri riskini azaltmada etkili
bileşikler içerir.
2.
Kolesterolü düşürür
Portakal kabuklarında bulunan hesperidin
adlı maddenin kötü kolesterol(LDL) düşürücü etkisi bulunmaktadır.
3.
Zayıflamanıza yardımcı olur
Portakal kabuğu, zayıflama programlarında
sıklıkla kullanılır. Metabolizmayı hızlandırma özelliği bulunur ve vücudun yağ
yakmasını kolaylaştırır.
4.
Kabızlığı Giderir
Çok iyi bir diyet lifi kaynağıdır.
Özellikle pektin aldı lif bol miktarda bulunur. Bu lifler kabızlığı giderir ve
kandaki şeker düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olur.
5.
Soğuk algınlığına karşı korur
A ve C vitamini için çok iyi bir
kaynaktır portakal kabuğu. Bu iki vitamin soğuk algınlığına neden olan
mikroplara karşı vücudun korunmasını sağlar.
6.
Ağız kokusunu alır
Ağızdaki kötü kokulara karşı portakal
kabuğu etkilidir. Ağı kokusunu gidermek için bir parça portakal kabuğu
çiğnemeniz yeterli olacaktır.
7.
Dişleri ve cildi beyazlatır
Portakal kabuğundan macun hazırlayarak
dişlere sürülebilir ya da portakal kabuğunun iç kısmını doğrudan dişlere
sürerek sararmış dişleri beyazlatılmasında kullanılabilir. Aynı şekilde cilde
uygulamak, cilt lekelerinin giderilmesine, tıkanmış gözeneklerin açılmasına,
cildi parlatmaya ve zararlı UV ışınlarından cildi korumaya yardımcı olacaktır.
Portakal kabuğu selülitlere karşı da etkilidir.
Portakal
Kabuğu Çayı Tarifi
1 tatlı kaşığı kurutulmuş portakal
kabuğunu 1 bardak kaynamış suya ekleyin ve ağzını kapatarak 5 dakika
beklettikten sonra süzerek için.