Portakal Kabuğunun Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Portakal Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Portakal kabuğunun faydaları nelerdir?


Portakalı sıktınız ya da afiyetle yemek üzere soydunuz ve kabuğunu çöp tenekesinin içine attınız. Yapmayın! Çünkü portakal kabuğu portakalın iç kısmından çok daha yoğun ve sağlık için faydalı olan besin bileşiklerine sahip. Portakal kabuğunun acı bir tadı olması sebebiyle tüketmek zor ama yemeklere, salatalara, hamur işlerine ve çaylara rendelenmiş portakal kabuğu ekleyebilirsiniz. Ayrıca portakal kabuğunun altındaki beyaz iç kabuk ta çok faydalı ve onu doğrudan tüketmek çok daha kolay. Portakal kabuğunun faydalarına geçmeden önce bir uyarıda bulunmak şart. Portakal üretiminde zararlılara karşı kullanılan kimyasallar, kabuğunda kalıntılara neden olur. Bu yüzden kullanmadan önce çok iyi yıkamalısınız. Hatta en güvenilir şekilde tüketmek için organik portakal tercih etmelisiniz

100 gram portakal kabuğunda 25 gr karbonhidrat, 11 gr lif, 1.5 gr protein ve 1 gr portakal yağı bulunur. 100 gr portakal kabuğu yaklaşık 100 kaloridir, A, B ve C vitaminlerinden, demir, kalsiyum, çinko, bakır, magnezyum minerallerinden ve tangeritin, nobiletin ve d-limonen gibi fitokimyasal maddelerden çok zengindir.

Portakal kabuğunun faydaları

1. Kanseri önler

Portakal kabuğunda bulunan C vitamini ile antioksidan etkili fitokimyasal maddeler olan tangeritin
ve nobiletin kanserlerden korunmanıza yardımcı olur. Ayrıca A ve C vitaminlerinden zengin oluşu sebebiyle bağışıklığı güçlü kılarak kanser riskini azaltır. Portakal kabuklarında bulunan d-limonen adlı madde güneşin kanser yapıcı etkisine karşı cilt hücrelerini korur. Portakal kabuğu özellikle cilt ve akciğer kanseri riskini azaltmada etkili bileşikler içerir.

2. Kolesterolü düşürür

Portakal kabuklarında bulunan hesperidin adlı maddenin kötü kolesterol(LDL) düşürücü etkisi bulunmaktadır.

3. Zayıflamanıza yardımcı olur

Portakal kabuğu, zayıflama programlarında sıklıkla kullanılır. Metabolizmayı hızlandırma özelliği bulunur ve vücudun yağ yakmasını kolaylaştırır.

4. Kabızlığı Giderir

Çok iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Özellikle pektin aldı lif bol miktarda bulunur. Bu lifler kabızlığı giderir ve kandaki şeker düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olur.

5. Soğuk algınlığına karşı korur

A ve C vitamini için çok iyi bir kaynaktır portakal kabuğu. Bu iki vitamin soğuk algınlığına neden olan mikroplara karşı vücudun korunmasını sağlar. 

6. Ağız kokusunu alır

Ağızdaki kötü kokulara karşı portakal kabuğu etkilidir. Ağı kokusunu gidermek için bir parça portakal kabuğu çiğnemeniz yeterli olacaktır.

7. Dişleri ve cildi beyazlatır

Portakal kabuğundan macun hazırlayarak dişlere sürülebilir ya da portakal kabuğunun iç kısmını doğrudan dişlere sürerek sararmış dişleri beyazlatılmasında kullanılabilir. Aynı şekilde cilde uygulamak, cilt lekelerinin giderilmesine, tıkanmış gözeneklerin açılmasına, cildi parlatmaya ve zararlı UV ışınlarından cildi korumaya yardımcı olacaktır. Portakal kabuğu selülitlere karşı da etkilidir.

Portakal Kabuğu Çayı Tarifi

1 tatlı kaşığı kurutulmuş portakal kabuğunu 1 bardak kaynamış suya ekleyin ve ağzını kapatarak 5 dakika beklettikten sonra süzerek için.