Muz kabuğunun faydaları nelerdir?
Muz soyup kabuklarını çöpe atıyorsanız büyük bir yanlış içindesiniz demektir. Neden mi? Çünkü muz kabuğunun besin değerleri çok yüksek ve sağlığımız için inanılmaz faydalar içeriyor. “Muz kabuğu yenir miymiş” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Şaşırtıcı ama pek çok ülkede muz kabuğu ile birlikte tüketiliyor ve örneğin Hindistan’da pek çok yemeğe ilave ediliyor.
Aşağıdaki listede muz kabuğunu yemenin faydalarına ilişkin
bilgiler okuyacaksınız. Ben her şeye rağmen yemem derseniz, yazının
içinde muz kabuğundan nasıl yararlanabileceğinize ilişkin de bilgiler var. Yani
muz kabuklarını çöpe atmak yok.
Depresyona iyi gelir: Muz, triptofan adlı aminoasitten çok
zengindir. Bu aminoasit vücutta serotonin üretimini tetikler. Vücudunuzda
serotonin arttığında kendinizi daha mutlu hissedersiniz. Tayvan
Üniversitesi’nde yapılmış bir araştırmada günde 2 muzun kabuğunu 3 gün
süresince yemenin serotonin düzeylerinde %16 artış sağladığı belirlenmiştir.
Uyku kalitenizi arttırır: Muzun kabuğunda bolca triptofan olduğunu
belirtmiştim. Triptofanın uyumaya yardımcı olduğunu gösteren pek çok çalışma
bulunmaktadır.
Kolesterolü düşürür: Muzun kabuğunda muzun kendisinden çok
daha fazla çözünebilir ve çözünmez lif bulunur. Lifli besinlerin kolesterol
düşürmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Göz sağlığını korur: Muzun kabuğunda bolca bulunan
lutein adlı antioksidan madde gözleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden
korumaktadır. Luteinin katarakt ve makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına
karşı koruyucu etkisi olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
Kalp damar hastalıklarından korur: Muz kabuğunun kolesterolü düşürmesi
dolayısıyla hiperlipidemiyi azaltması sebebiyle muz kabuğu, halk arasında damar
tıkanıklığı olarak bilinen ateroskleroz riskine karşı koruma sağlar.
Kilo vermeye yardımcıdır: Bol lif içeren muz kabuğu bu sayede
tokluk hissini arttırır ve kalıcı tokluk sağlar. Kilo vermek isteyenlerin
liften zengin beslenmesi önerilir.
Kabızlığı giderir, bağışıklığı güçlendirir: Muz kabuğundaki lifler prebiyotiktir. Bu prebiyotikler
bağırsaklarda probiyotik üretiminde görev alır. Probiyotikler bağırsak
sağlığını korur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kabızlığı önler.
Magnezyum ve potasyumdan çok zengindir: Muz kabuğunda magnezyum ve potasyum
mineralleri bol miktarda bulunur. Magnezyum kan şekerinin düzenlenmesinde rol
alır. Potasyum ise kalp sağlığının korunması, yüksek tansiyonun düşürülmesi ve
vücutta sıvı dengesinin sağlanması gibi görevleri olan bir mineraldir.
Muz kabuğunu nasıl tüketelim?
Muzun kabuğunu doğrudan çiğ olarak tüketebilirsiniz. Özellikle
olgunlaşmasını tamamlamış olursa tadı o kadar da kötü gelmeyecektir. Daha kolay
kullanımı ise muz kabuklarını 10 dakika kadar haşladıktan sonra bu kabukları
bir blender yardımı ile meyve sularına eklemektir. Muz kabuklarını haşladığınız
suyu da çay olarak içebilirsiniz. Kabukları kullanmadan önce çok iyi bir
şekilde yıkamalısınız.
Muz kabuğunun diğer faydaları
Muz kabuğunu başka amaçlarla da kullanmak
mümkün. Muz kabuğunu cilde uygulamanız siğiller, sivilceler, sedef hastalığı,
döküntüler, kaşıntı, nasır ve kırışıklık gibi pek çok cilt sorunlarının
çözümüne fayda sağlayabilir. Muz kabuklarını ayakkabı ve diğer deri
giysileriniz ile gümüşlerinizi parlatmak için de kullanabilirsiniz.