Karabiberin
faydaları arasında öksürük, soğuk algınlığı, kabızlık, solunum hastalıkları, hazımsızlık,
anemi, diş hastalıkları, iktidarsızlık, ishal ve nörolojik bozukluklar gibi pek
çok hastalığın adı geçmektedir.
Karabiber,
karabibergillere üye olan karabiber ağacının meyvesi olup hem baharat olarak
hem de tıbbı amaçlarla kullanılmaktadır. Anavatanı güney Hindistan’dır ve antik
çağlardan bu yana baharat yolu aracılığı ile ticareti yapılmaktadır. Karabiber meyvesi (top karabiber) henüz kırmızıyken toplanır ve güneşte kurutulduktan sonra siyah rengini
alır.
Yemeklere
lezzet vermesinin yanı sıra antibakteriyel özelliği sebebiyle gıda koruyucu
olarak ta kullanılır. Manganez, demir, bakır, potasyum, C ve K vitaminleri ile
posa yönünden zengin bir besindir.
Karabiberin Faydaları
Karabiber
geleneksel tıpta yüzyıllardır farklı hastalıklara karşı kullanılmıştır. Bilime
dayalı modern tıpta da karabiber kullanımının faydalı olabileceği durumlara
ilişkin veriler bulunmaktadır.
Karabiber,
midede hidroklorik asit salınımını arttırır. Hidroklorik asit besinlerin
parçalanmasına yardımcı olarak sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı koruma
sağlar. Kabızlık, ishal, hazımsızlık ve kolik (aniden başlayan mide ağrısı)
gibi sağlık sorunlarında yararlı olur. Karabiber aynı zamanda karminatif
etkilidir yani gaz gidericidir.
Kilo vermeye yardımcı olur
Karabiber
terletici ve idrar söktürücü özelliği ile vücuttan fazla suyun ve toksin maddelerin
atılmasını sağlar. Karabiberde bulunan fitokimyasal maddeler ise vücut
yağlarını parçalayıcı özelliktedir. Bu sebeplerle kilo vermeye yardımcı
olabilir.
Cilt sağlığı ve güzelliği
Vitiligi
pigment üretiminin azalması sonucu deride bölgesel beyazlaşmalara neden olan
bir hastalıktır. Bir araştırmaya göre karabiber içeriğinde bulunan piperin adlı
bileşik sayesinde vitilogo hastalarında pigmentasyonu arttırmıştır. Ayrıca cilt
kanseri riskini de azaltabileceği düşünülmektedir(1).
Karabiberin
terletme özelliği sayesinde deriden toksinler atılır ve gözeneleri açarak peeling
etkisi gösterir. Yüz maskesine karabiber
eklemek cildi temizler ve dolaşımı hızlandırır. Antibakteriyel ve anti
inflamatuar özelliği sayesinde ciltte sivilce oluşumunu önler.
Soğuk algınlığı ve öksürük
Antibakteriyel
özellikleri sayesinde soğuk algınlığına karşı koruyucu olabilir. Öksürüğü
rahatlatır, balgamı azaltır ve burun tıkanıklığını açar. Karabiber eklediğiniz
çorbalar bu sorunları ortadan kaldırmanızda faydalı olacaktır.
Meme kanserinden korur
Michigan Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre karabiber göğüs kanseri tümörlerinin gelişimini önler. Karabiberin içeriğinde bulunan piperin adlı bileşiğin tümör gelişimini önlemede etkili olduğu ifade edilmektedir. Aynı araştırma karabiberin zerdeçal ile birlikte kullanılmasının anti kanser gücünü arttırdığını belirtmektedir(2).
Piperin
dışında A ve C vitamini, flavonoidler, karotenler ve diğer antioksidan maddeler
içeren karabiber zararlı serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı
olarak vücudu kanserlerden ve erken yaşlanmadan korumaktadır.
Depresyonu önler
Yapılan bir çalışmaya göre karabiberdeki piperin adlı bileşik beyinde bilişsel fonksiyonları arttırır ve bu yolla depresyonun önlenmesine yardımcı olabilmektedir(3). Serotonin ve melotonin salgısını arttırıcı etkisi bulunmaktadır. Her iki hormonun düşüklüğü de depresyon ile ilişkilidir.
Antiseptiktir
Karabiber diş ve dişeti
hastalıklarına karşı geleneksel tıpta antiseptik olarak kullanılmaktadır. Diş
ağrılarına karşı da karabiber etkilidir. Yine geleneksel tıpta böcek
ısırıkları, kulak ağrıları, kangren, fıtık ve ses kısıklığı durumlarında kullanılmaktadır.
Öneriler ve
uyarılar
Karabiber satın alırken top
karabiber tercih edilmelidir. Toz karabiberlere yabancı madde karıştırılmış
olabilir. Karabiber toplarını kullanmadan önce karabiber değirmeninden geçirerek
kullanabilirsiniz.
Karabiberin aşırı tüketimi
sindirim siteminde tahrişe yol açabilir. Mide ülseri ve ülseratif kolit
hastalarının karabiber kullanımında dikkatli olmaları önerilmektedir.