Karabiberin Faydaları Nelerdir? - FAYDALAR

Karabiberin Faydaları Nelerdir?

Karabiberin faydaları arasında öksürük, soğuk algınlığı, kabızlık, solunum hastalıkları, hazımsızlık, anemi, diş hastalıkları, iktidarsızlık, ishal ve nörolojik bozukluklar gibi pek çok hastalığın adı geçmektedir.

Karabiber, karabibergillere üye olan karabiber ağacının meyvesi olup hem baharat olarak hem de tıbbı amaçlarla kullanılmaktadır.  Anavatanı güney Hindistan’dır ve antik çağlardan bu yana baharat yolu aracılığı ile ticareti yapılmaktadır. Karabiber meyvesi (top karabiber) henüz kırmızıyken toplanır ve güneşte kurutulduktan sonra siyah rengini alır.

Yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra antibakteriyel özelliği sebebiyle gıda koruyucu olarak ta kullanılır. Manganez, demir, bakır, potasyum, C ve K vitaminleri ile posa yönünden zengin bir besindir.

Karabiberin Faydaları

Karabiber geleneksel tıpta yüzyıllardır farklı hastalıklara karşı kullanılmıştır. Bilime dayalı modern tıpta da karabiber kullanımının faydalı olabileceği durumlara ilişkin veriler bulunmaktadır.

Sindirimi rahatlatır

Karabiber, midede hidroklorik asit salınımını arttırır. Hidroklorik asit besinlerin parçalanmasına yardımcı olarak sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar. Kabızlık, ishal, hazımsızlık ve kolik (aniden başlayan mide ağrısı) gibi sağlık sorunlarında yararlı olur. Karabiber aynı zamanda karminatif etkilidir yani gaz gidericidir.

Kilo vermeye yardımcı olur

Karabiber terletici ve idrar söktürücü özelliği ile vücuttan fazla suyun ve toksin maddelerin atılmasını sağlar. Karabiberde bulunan fitokimyasal maddeler ise vücut yağlarını parçalayıcı özelliktedir. Bu sebeplerle kilo vermeye yardımcı olabilir.

Cilt sağlığı ve güzelliği

Vitiligi pigment üretiminin azalması sonucu deride bölgesel beyazlaşmalara neden olan bir hastalıktır. Bir araştırmaya göre karabiber içeriğinde bulunan piperin adlı bileşik sayesinde vitilogo hastalarında pigmentasyonu arttırmıştır. Ayrıca cilt kanseri riskini de azaltabileceği düşünülmektedir(1).

Karabiberin terletme özelliği sayesinde deriden toksinler atılır ve gözeneleri açarak peeling etkisi gösterir. Yüz maskesine karabiber eklemek cildi temizler ve dolaşımı hızlandırır. Antibakteriyel ve anti inflamatuar özelliği sayesinde ciltte sivilce oluşumunu önler.

Soğuk algınlığı ve öksürük

Antibakteriyel özellikleri sayesinde soğuk algınlığına karşı koruyucu olabilir. Öksürüğü rahatlatır, balgamı azaltır ve burun tıkanıklığını açar. Karabiber eklediğiniz çorbalar bu sorunları ortadan kaldırmanızda faydalı olacaktır.

Meme kanserinden korur

Michigan Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmaya göre karabiber göğüs kanseri tümörlerinin gelişimini önler. Karabiberin içeriğinde bulunan piperin adlı bileşiğin tümör gelişimini önlemede etkili olduğu ifade edilmektedir. Aynı araştırma karabiberin zerdeçal ile birlikte kullanılmasının anti kanser gücünü arttırdığını belirtmektedir
(2).

Piperin dışında A ve C vitamini, flavonoidler, karotenler ve diğer antioksidan maddeler içeren karabiber zararlı serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak vücudu kanserlerden ve erken yaşlanmadan korumaktadır.

Depresyonu önler

Yapılan bir çalışmaya göre karabiberdeki piperin adlı bileşik beyinde bilişsel fonksiyonları arttırır ve bu yolla depresyonun önlenmesine yardımcı olabilmektedir(3). Serotonin ve melotonin salgısını arttırıcı etkisi bulunmaktadır. Her iki hormonun düşüklüğü de depresyon ile ilişkilidir.

Antiseptiktir

Karabiber diş ve dişeti hastalıklarına karşı geleneksel tıpta antiseptik olarak kullanılmaktadır. Diş ağrılarına karşı da karabiber etkilidir. Yine geleneksel tıpta böcek ısırıkları, kulak ağrıları, kangren, fıtık ve ses kısıklığı durumlarında kullanılmaktadır.

Öneriler ve uyarılar

Karabiber satın alırken top karabiber tercih edilmelidir. Toz karabiberlere yabancı madde karıştırılmış olabilir. Karabiber toplarını kullanmadan önce karabiber değirmeninden geçirerek kullanabilirsiniz.

Karabiberin aşırı tüketimi sindirim siteminde tahrişe yol açabilir. Mide ülseri ve ülseratif kolit hastalarının karabiber kullanımında dikkatli olmaları önerilmektedir.