Pek çok araştırma sonucuna
göre trans yağların tüketimi sağlık açısından sorunlara neden oluyor. Bu
araştırmalara bir yenisi daha eklendi ve bu çalışmanın bulgularına göre
margarinlerde bulunan bu trans yağlar hafıza kaybına neden olmakta.
1000 genç ve orta yaşlı
erkek üzerinde yürütülen çalışmada trans yağları en fazla tüketenler bu
yağları en az tüketenlere kıyasla daha az kelimeyi hatırlayabildiler. Çalışmada
teker teker 104 kart üzerindeki kelimeler gösterildi ve bu kelimeleri daha önce
duyup duymadıkları ve daha önceki bir kartta gösterilip gösterilmediği soruldu.
Trans yağı en fazla tüketenler, en az tüketenlere kıyasla 104 kelimelik testte
11 kelimeyi daha az hatırladılar. Toplamda
kelime hatırlama başarıları %10 daha düşük çıktı. Her 1 gram trans yağ tüketim
artışının 0.76 kelimenin daha az hatırlanmasına sebep olduğu belirlendi.
Araştırmayı yürüten Kaliforniya
Üniversitesi yetkilileri trans yağların gıdaların raf ömrünü uzatırken
insanların ömrünü kısalttığını belirttiler. Trans yağ kullanımı ile ilgili
diğer çalışmalarda ise bu yağları kullanımının obezite, saldırganlık, kalp
hastalıkları ve diyabet ile bağlantılı olduğu yönünde sonuçlar vermişti.
Araştırmacılardan Dr. Golomb
trans yağların hiçbir yararı olmadığı gibi bunları tüketmenin metabolizmayı
zehirleyici etki yarattığını belirtti. Araştırmacı Dr. O’Gara ise yediklerimizin
düşünce kapasitemizi nasıl etkilediğini göstermesi açısından elde edilen
bulguların anlamlı olduğunu ifade etti.
Trans yağların hafıza
üzerindeki negatif etkisi neden-sonuç ilişkisi açısından netleştirilememekle
birlikte araştırmacılara göre bulgular trans yağların bir şekilde hafızayı
olumsuz etkilediğini göstermekte. Bazı
araştırmacılar ise trans yağların vücutta oksidatif strese neden olduğununu ve
hafıza kaybının bununla açıklanabileceğini düşünüyor.
Harvard Halk Sağlığı Okulu
Beslenme Bölümü doktorlarından Dr. Willett ise bu yapay yağların hücrelere
nüfuz ederek hücrelerin işlevini bozabileceğini belirtiyor. Dr. Willett trans yağ kullanımının azalmasının
sağlık açısından faydalı sonuçlar doğurduğunu belirterek hazır ürünlerde trans
yağ kullanımının sınırlandırıldığı yerlerde kalp hastalıkları ve diyabet görülme
sıklığında azalma olduğunu ifade etti.
Günlük 2 gramdan daha fazla
trans yağ alınmamasını ve bu miktarın günlük tüketilen et ve süt ürünleri ile
rahatlıkla sağlandığını belirten uzmanlar trans yağ tüketimindeki fazlalığın
işlenmiş ürünlerin tüketimindeki artışa paralel seyrettiğini belirttiler.
Hazır ürünleri satın alırken
içeriğindeki trans yağ miktarını kontrol etmek ve mümkünse trans yağ içermeyen
besinleri satın almak sağlıklı beslenme adına doğru olacaktır. Tabii etiketlere
de ne kadar güvenilirse… ABD’de içlerinde çerezler, hazır çorbalar ve salata
soslarının da dahil olduğu 4000 ürün teste tabi tutulmuş ve etiketlerde trans
yağ içermediği belirtilen bu 4000 üründün %9 unda trans yağ tespit edilmiş.
Kaynaklar: