Trans Yağlar Hafıza Kaybına Neden Oluyor - FAYDALAR

Trans Yağlar Hafıza Kaybına Neden Oluyor

Pek çok araştırma sonucuna göre trans yağların tüketimi sağlık açısından sorunlara neden oluyor. Bu araştırmalara bir yenisi daha eklendi ve bu çalışmanın bulgularına göre margarinlerde bulunan bu trans yağlar hafıza kaybına neden olmakta.

1000 genç ve orta yaşlı erkek üzerinde yürütülen çalışmada trans yağları en fazla tüketenler bu yağları en az tüketenlere kıyasla daha az kelimeyi hatırlayabildiler. Çalışmada teker teker 104 kart üzerindeki kelimeler gösterildi ve bu kelimeleri daha önce duyup duymadıkları ve daha önceki bir kartta gösterilip gösterilmediği soruldu. Trans yağı en fazla tüketenler, en az tüketenlere kıyasla 104 kelimelik testte 11 kelimeyi daha az hatırladılar. Toplamda kelime hatırlama başarıları %10 daha düşük çıktı. Her 1 gram trans yağ tüketim artışının 0.76 kelimenin daha az hatırlanmasına sebep olduğu belirlendi.

Araştırmayı yürüten Kaliforniya Üniversitesi yetkilileri trans yağların gıdaların raf ömrünü uzatırken insanların ömrünü kısalttığını belirttiler. Trans yağ kullanımı ile ilgili diğer çalışmalarda ise bu yağları kullanımının obezite, saldırganlık, kalp hastalıkları ve diyabet ile bağlantılı olduğu yönünde sonuçlar vermişti.

Araştırmacılardan Dr. Golomb trans yağların hiçbir yararı olmadığı gibi bunları tüketmenin metabolizmayı zehirleyici etki yarattığını belirtti. Araştırmacı Dr. O’Gara ise yediklerimizin düşünce kapasitemizi nasıl etkilediğini göstermesi açısından elde edilen bulguların anlamlı olduğunu ifade etti.

Trans yağların hafıza üzerindeki negatif etkisi neden-sonuç ilişkisi açısından netleştirilememekle birlikte araştırmacılara göre bulgular trans yağların bir şekilde hafızayı olumsuz etkilediğini göstermekte. Bazı araştırmacılar ise trans yağların vücutta oksidatif strese neden olduğununu ve hafıza kaybının bununla açıklanabileceğini düşünüyor.

Harvard Halk Sağlığı Okulu Beslenme Bölümü doktorlarından Dr. Willett ise bu yapay yağların hücrelere nüfuz ederek hücrelerin işlevini bozabileceğini belirtiyor.  Dr. Willett trans yağ kullanımının azalmasının sağlık açısından faydalı sonuçlar doğurduğunu belirterek hazır ürünlerde trans yağ kullanımının sınırlandırıldığı yerlerde kalp hastalıkları ve diyabet görülme sıklığında azalma olduğunu ifade etti.

Günlük 2 gramdan daha fazla trans yağ alınmamasını ve bu miktarın günlük tüketilen et ve süt ürünleri ile rahatlıkla sağlandığını belirten uzmanlar trans yağ tüketimindeki fazlalığın işlenmiş ürünlerin tüketimindeki artışa paralel seyrettiğini belirttiler.

Hazır ürünleri satın alırken içeriğindeki trans yağ miktarını kontrol etmek ve mümkünse trans yağ içermeyen besinleri satın almak sağlıklı beslenme adına doğru olacaktır. Tabii etiketlere de ne kadar güvenilirse… ABD’de içlerinde çerezler, hazır çorbalar ve salata soslarının da dahil olduğu 4000 ürün teste tabi tutulmuş ve etiketlerde trans yağ içermediği belirtilen bu 4000 üründün %9 unda trans yağ tespit edilmiş.

Kaynaklar: