Patlıcan Alerji Yapar Mı? Paltıcan Alerjisi Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi - FAYDALAR

Patlıcan Alerji Yapar Mı? Paltıcan Alerjisi Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Patlıcan, besin açısından zengin, lezzetli ve mutfaklarda yaygın kullanılan bir gıdadır. Ne yazık ki, bazı insanlar, reaksiyonlarının ciddiyetine bağlı olarak beslenmelerini büyük ölçüde etkileyebilecek bir patlıcan alerjisi sorunuyla karşılaşabilir.

Patlıcan Alerji Yapar Mı?

Patlıcan alerjisi oldukça nadirdir ama evet bazı kişilerde patlıcan alerjen olabilir. Patlıcan, alkaloit olarak bilinen maddeler içeren itüzümü bitki ailesinin bir üyesidir. Bu alkaloidler, insanlar için oldukça zehirli olabilir, ancak yalnızca itüzümü ailesinin bazı türlerinde.

Patlıcan alerjisi genellikle bebeklik ya da çocuklukta gelişir, ancak daha sonraki yaşamda da gelişebilir.

Patlıcan Alerjisi Belirtileri

Patlıcan alerjisinin belirtileri, diğer  gıda alerjilerinin belirtilerine benzerdir. Patlıcan alerjisi olan bir kişi, yemek yerken veya patlıcan yedikten kısa bir süre sonra aşağıdaki belirtileri fark edebilir:

  • kaşıntılı ağız, boğaz veya dudaklar
  • karıncalanan dil
  • kurdeşen
  • mide bulantısı
  • ishal
  • öksürme
  • mide rahatsızlığı
  • dudak ve ağız çevresinde şişlik

Çoğu zaman, patlıcan alerjisi olan kişiler patlıcan yedikten hemen sonra semptomlar yaşarlar. Ancak bazen, semptomların başlangıcı maruziyetten birkaç saat sonrasına kadar başlamayabilir.

Çoğu durumda, patlıcan alerjisinin belirtileri şiddetli değildir. Ancak alerjisi olan  kişiler anafilaksi riskinin farkında olmalıdır . Anafilaksi reaksiyonu, acil tıbbi müdahale gerektiren hayatı tehdit eden bir durumdur.

Anafilaksi belirtileri aşağıdakileri içerir:

  • nefes almada zorluk
  • boğaz şişmesi
  • hırıltı
  • bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • düşük  nabız
  • mide bulantısı
  • yutma güçlüğü

Patlıcan Alerjisi Kimlerde Olur?

Patlıcan, itüzümü olarak bilinen bir bitki ailesine aittir. Domates, patates veya biber de dahil olmak üzere diğer patlıcangillere alerjisi olan kişilerin patlıcan alerjisi geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Patlıcan ayrıca aspirinin bir bileşeni olan salisilat adı verilen bir kimyasal içerir. Bu, aspirin alerjisi veya salisilat duyarlılığı olan kişilerin patlıcan alerjisi veya çok fazla salisilat intoleransı geliştirme olasılığının daha yüksek olabileceği anlamına gelir.

Tipik olarak, erken çocukluk döneminde bir patlıcan alerjisi gelişir. Daha büyük çocuklar ve yetişkinler de yaşamları boyunca patlıcan alerjisi veya diğer itüzümü bitkilerine karşı alerji geliştirebilirler.

Bir kişi daha önce hiçbir etkisi olmadan patlıcan yemiş olabilir ve daha sonra yine de alerji geliştirebilir.

Teşhis ve Tedavi

Bazı insanlar, alerji semptomlarına neden olan yiyeceğin patlıcan olduğunu hemen bilir. Patlıcan yerler ve hemen semptomlar yaşarlar.

Diğer kişilerde gecikmiş belirtiler olabilir ve alerjik reaksiyonlarının nedenini teşhis etmek için bir doktorun yardımına ihtiyaç duyabilirler. Reaksiyonun nedeni net değilse, bir alerji uzmanına sevk edilebilirler. Alerji uzmanı, bir kişinin alerjik reaksiyonları tetikleyebilecek ek gıdaları belirlemesine yardımcı olabilir.

Bir alerji uzmanına göründüğünde, bilinen diğer alerjiler de dahil olmak üzere ayrıntılı bir tıbbi öykü vermenizi bekleyebilir. Alerji uzmanı, semptomların ne zaman başladığı ve ne kadar şiddetli olduğu hakkında birkaç soru sorabilir.

Teşhise yardımcı olmak için İmmünoglobulin E (IgE) antikor seviyeleri ve cilt testleri yapılabilirken, alerji uzmanının semptomları olan birine özel bir diyet izlemesini önermesi muhtemeldir. Ayrıca, kişinin alerjinin kaynağı belirlenene kadar bir gıda günlüğü tutmasını önerebilirler.

Gıda alerjisi semptomları olan kişiler, alerji semptomlarının kaynağı bilinmediğinde bir doktora görünmelidir.

Ek olarak, patlıcan alerjisi veya diğer yiyeceklere alerjisi olan herkes, anafilaksi semptomları yaşarsa acil tıbbi yardım almalıdır.

Sonuç

Patlıcan alerjisi nadir görülse de bazı kişilerde alerji yapar. Bu kişiler patlıcan ve diğer tetikleyici gıdalardan kaçınarak alerjilerini yönetebilirler. Yanlışlıkla maruz kalırlarsa, reçetesiz satılan bir antihistaminikle alerji semptomlarını azaltabilirler.

Patlıcan alerjisi olan bir kişinin diğer patlıcangillere alerjisi olabilir ve alerjisi şiddetliyse veya IgE antikor seviyeleri yüksekse onları yemekten kaçınması gerekebilir.

Bir kişinin şiddetli patlıcan alerjisi olduğu durumlarda, doktor acil kullanım için muhtemelen bir EpiPen yazacaktır. Patlıcan alerjisi olan bir kişinin anafilaktik şoka girdiği durumlarda acil müdahale gerekir.