Kuru kayısının faydaları kesinlikle yadsınamaz. Ancak kuru kayısının aşırı tüketimi ile sıklıkla ishal, gaz ve şişkinlik sorunlarıyla karşı karşıya kalınır.
Peki kuru kayısı neden gaz, ishal ve şişkinlik yapar öğrenelim mi?
Kuru Kayısı Gaz, Şişkinlik ve İshal Yapar Mı?
Kuru kayısı fazla miktarda yenildiğinde gaz yapar. Kuru kayısı lif ve fruktoz açısından zengindir ve fazlası şişkinliğe, gaza ve ishale neden olur. Ayrıca sindirim sistemi için ağır olan sorbitol ve kükürt dioksit içerir, çok miktarda tüketildiğinde bu maddeler nedeniyle de kuru kayısı yemek gaz yapabilir.
Bu, hiç kuru kayısı yememeniz gerektiği anlamına mı geliyor? ve kuru kayısının sunduğu faydalardan yararlanamaz mısınız?
Elbette hayır! Herhangi bir şişkinlik, gaz ya da ishal ile karşılaşmayacak miktar kişiden kişiye değişebilir. Az miktarlarda kuru kayısı tüketerek şikayetlerin devam edip etmediğini kontrol edebilirsiniz.
Kuru Kayısıda Bulunan Lif ve Şeker Neden Gaz Yapar?
Lif, sindirim sisteminiz için mükemmeldir. Az miktarda alındığında kabızlığı kısa sürede hafifletebilir.
Bununla birlikte, araştırmalarla kanıtlandığı gibi, aşırı miktarda lif tükettiğinizde gaz ve ishal yapabilir.
Ayrıca kuru kayısı da bol miktarda fruktoz içermektedir. Ve çok fazla şeker alımının karın ağrısına neden olabileceği oldukça iyi bilinmektedir.
Fruktoz malabsorpsiyonu çok yaygındır ve her yaşta ortaya çıkabilir. Halihazırda gastrointestinal rahatsızlıklardan muzdarip kişilerde daha yaygındır.
Bağırsaklardaki bakteriler fruktozla beslenir ve vücudunuz onu sindiremez. Bu da gaz oluşumuna yol açar.
Kuru Kayısıda Bulunan Sorbitol Ve Sülfür Dioksit Gaz, İshal ve Şişkinlik Yapabilir?
Kuru kayısı sorbitol içerir. Bu şeker alkolünün sindirimi zordur, bu da kuru kayısı yedikten sonra gaza ve ishale neden olabilir. Gerçekten de o kadar güçlüdür ki, hastanelerde kabızlığı gidermek için müshil olarak kullanılır.
Kuru kayısının parlak turuncu rengi, içlerinde bulunan kükürt dioksit varlığına bağlanabilir. Bu bileşen, sindirim sistemi için biraz zorlayan bir maddedir ve gaz yapabilir.
Kuru Kayısının Yan Etkileri
Gaz,şişkinlik ve ishal belirtilerinin sizi yanıltmasına izin vermeyin. Kuru kayısı az miktarda yenirse sağlığınız için mükemmeldir.
Hemoglobin oluşumuna yardımcı olur, vitamin ve mineral deposudur ve genel sağlığınız için oldukça faydalıdır. Kuru kayısı tüketmenin gerçekten endişelenmeniz gereken tehlikeli yan etkileri yoktur. Bazı insanlar aşırı kuru kayısı alımı nedeniyle hafif siyanür zehirlenmesi semptomları yaşayabilir.Ve elbette, bazılarının kur kayısıya alerjisi vardır ve bu nedenle ondan uzak durmalıdır.
Kuru kayısının gaz, ishal ve şişkinlik gibi yan etkilerinden kaçınmak için yapmanız gereken şeyin daha az miktarda tüketmek olduğunu unutmayın.