Gıda alerjisi ve gıda intoleransı/gıda duyarlılığı, yiyeceklere karşı olumsuz reaksiyonların iki farklı türüdür.
Gıda Alerjisi
Bir gıda alerjisi, bağışıklık sistemi tarafından belirli bir gıda proteininin zararlı bir madde olarak yanlış algılanması ve histamin gibi kimyasalların salınımına neden olarak reaksiyon vermesiyle oluşur. Gıda alerjileri ciddi ve potansiyel olarak hayatı tehdit edebilir, ve semptomlar şiddetli döküntüler, nefes alma güçlüğü, yüz ve boğazın şişmesi, bulantı, kusma ve anafilaksi gibi olabilir.
Gıda İntoleransı
Diğer taraftan, gıda intoleransı, bir gıda alerjisi gibi, bir bağışıklık sistemi reaksiyonu değil, sindirim sistemi reaksiyonudur. Enzimler, insanların yiyecekleri sindirmelerini sağlayan vücuttaki maddelerdir. Bir kişinin enzim eksikliği varsa vücudu belirli yiyecekleri düzgün şekilde sindiremez. Gıda intoleransı enzim eksikliği nedeniyle belirli bir gıdayı veya gıda bileşenini sindirememe sorunudur. Gıda intoleransı semptomları, karın ağrısı, kabızlık, ishale ve kusmaya neden olabilir, ancak bu reaksiyonlar genellikle gıda alerjisinin reaksiyonlarından daha az şiddetlidir.
Önemli olan, gıda intoleransının gıda alerjisiyle aynı şey olmadığıdır. Gıda intoleransı genellikle daha az şiddetlidir ve bağışıklık sistemiyle ilgili değildir. Ancak, kişilerin herhangi bir besine karşı hem gıda alerjisi hem de gıda intoleransı olabilir.
|
|
Gıda İntoleransı |
Gıda Alerjisi |
|
Başlangıç |
Belirtiler daha sonra ortaya çıkar |
Belirtiler genellikle ilk 2 saat içinde görülür. Bazen 4-6 saati bulabilir |
|
Tüketim miktarı |
Kişiler duyarlı oldukları gıdaları az miktarda tüktebilirler. |
Kişiler az miktarda tüketseler dahi tolere edemezler. Alerjileri oldukları bir gıdaya temas etmeleri bile ciddi sorunlara yol açabilir. |
|
Yaygın tetikleyiciler |
Gluten içeren tahıllar Süt, laktoz İşlenmiş etler, Kuru baklagiller |
Yumurta, Balık, Yer fıstığı, Süt, Kabuklu deniz ürünleri Ağaç yemişleri(fındık, ceviz, badem) |
