Stres İshali Nedir? Stres İshal Yapar Mı? - FAYDALAR

Stres İshali Nedir? Stres İshal Yapar Mı?

Stres, ishali ve diğer sindirim sistemi sağlık durumlarını şiddetlendirebilir. Aşırı stresli veya endişeli olduğunuzda vücudunuzda sindirim sistemine zarar verebilecek fiziksel değişiklikler meydana gelir.

Stresli olduğunuzda ishal olduğunuzu fark ederseniz, yalnız değilsiniz. Pek çok insan stres ve kaygı bozukluğuna bağlı olarak ishal olabilir.  

Stres ishal yaparsa, belirtilerinizi nasıl yönetip azaltacağınız hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Stres İshal Yapar Mı?

Stres ishali, stresli durumlar içindeyken ortaya çıkan gevşek dışkıdır. İshalinizin nedeni stres ise, aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını da yaşayabilirsiniz:

  • Baş ağrısı veya boyun gerginliği
  • Yorgunluk veya uyku sorunları
  • Sinirlilik ve huzursuzluk
  • Bunalmış hissetmek
  • Üzüntü veya depresyon
  • Libidodaki değişiklikler (cinsel dürtü)

Stres, bağırsak ve beyin arasındaki bağırsak-beyin ekseni adı verilen bağlantı nedeniyle ishale neden olabilir. Bu eksen, merkezi sinir sisteminizi (beyin ve omurilik) enterik (bağırsak) sinir sisteminize bağlar. Stresli olduğunuzda, nörotransmiterler (kimyasal haberciler) bu yol boyunca su ve elektrolitlerin hareketini düzenledikleri bağırsaklarınıza giderler.

Stresli durumlarda yaşadığınız ishal belirtileri, vücudunuzun savaş ya da kaç tepkisinin bir parçası olabilir. İshalden kaynaklanan rahatsızlık ve utanç, hissettiğiniz stresi artırabilir.

Stres İshali Ne Kadar Sürer?

Çoğu ishal atakları zararsızdır ve iki günden az sürmelidir. Strese bağlı ishal tipik olarak stresli olay geçtikten sonra geçer. Şiddetli veya inatçı ishaliniz varsa, altta yatan herhangi bir başka sağlık sorununu ekarte etmek için doktorla görüşmeniz doğru olacaktır. Ayrıca aşağıdakileri yaşarsanız doktora gidiniz:

  • Yetişkinlerde iki günden fazla süren kötüleşen semptomlar veya ishal
  • Dehidrasyon (belirtiler aşırı susama, koyu sarı idrar, idrar olmaması, şiddetli halsizlik veya kafa karışıklığını içerir)
  • Şiddetli karın ağrısı veya şişkinlik
  • Kanlı dışkı veya siyah, katran gibi görünen dışkı

Daha Az Stres Yapmak ve Stresin Neden Olduğu İshali Önlemek İçin İpuçları

İshal, vücudunuzun size bir şeylerin yanlış olabileceğini söyleme şekli olabilir. Ama aynı zamanda hayatı sizin için daha da zorlaştırabilir. Stresinizin kaynağını ele almak ve tepkinizi yönetmek, stres ishali ile baş etmenin bir yoludur. Stresinizi yönetmekte sorun yaşıyorsanız, bir psikolog ile görüşmeniz faydalı olacaktır.

Stres Tetikleyicilerinizi Belirleyin

Bazen hangi durum veya olayın sizde en çok kaygıya neden olduğunu bilmek zor olabilir. Ev almak gibi olumlu olaylar bile stresli olabilir. Stres tetikleyicilerinizi öğrenmek, stresinizi izlemenin ilk adımıdır. Sizi neyin kızdırdığını, endişelendirdiğini veya sinirlendirdiğini düşünün. Strese bağlı ishal olduğunuzda hayatınızda neler oluyor veya ne düşünüyorsunuz?

Rahatlamak için Zaman Yaratın

Kendinizi stresli hissediyorsanız, kendinize bir mola verin. Rahatlamak ve yeniden şarj olmak için zaman yaratın, işyerinde uygun öğle yemeği molaları verin, ilginç bir dergi veya kitap okuyun veya biraz müzik dinleyin. Rutininize yoga veya meditasyon eklemeyi düşünün. Herkesin rahatlamak için farklı yolları vardır; sadece kendinize zaman ayırdığınızdan emin olun.

Yeterli Uyuyun

Düzgün bir şekilde dinlendiğimizde hepimiz daha iyi performans gösteririz. Çünkü vücudumuz kendini güçlendirme sürecini en çok biz uyurken yapar. Vücudunuz stres ile mücadele ediyorsa, uyku daha iyi hissetmek için gerekli bir bileşendir.

Sorunlarınızı Paylaşın

Her şeyi kendi başına çözmenize gerek yok. Güvendiğiniz aile üyelerinden ve arkadaşlarınızdan yardım ve destek isteyin. 

Egzersiz Yapın

Stresi azaltmanın ve genel sindirim sisteminizi sağlıklı tutmanın harika bir yolu, haftada birkaç kez egzersiz yapmaktır. Egzersiz, stresin olumsuz etkilerine karşı koyan endorfin (mutluluk hormonu) adı verilen kimyasalları serbest bırakır. Egzersiz yapmaya alışkın değilseniz, yavaşça bir egzersiz rutini oluşturun.

Eğlenceli Aktiviteler Yapın

Kahkaha harika bir stres azaltıcıdır ve genellikle stres nedeniyle zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirir. Arkadaşlarla vakit geçirmek veya bir komedi filmi izlemek iyi gelebilir.

Strese Bağlı İshalin Yönetimi ve Tedavisi

Strese bağlı ishali meydana geldiğinde yönetmenin ek yolları vardır. Ne içtiğinize ve yediğinize dikkat etmeniz bağırsaklarınızın daha çabuk normale dönmesine yardımcı olabilir.

Bol Su İçin

İshal, bir kişinin normalden daha fazla mineral ve sıvı kaybetmesine neden olarak dehidrasyona neden olur. Bol su ve elektrolit içecekleri içerek hidrasyonunuzu artırın. Her gevşek bağırsak hareketinizde en az 1 bardak su içmeye çalışın.

Bağırsak Sağlığınızı İyileştirin

Stres ve ishalin sıklıkla birlikte olmasının bir başka nedeni de stresin bağırsak bakterilerinde değişikliklere neden olabilmesidir. Bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri artırmaya yardımcı olmak için diyetinize probiyotik takviyeleri veya içecekler (kefir) eklemeyi deneyin.

İshal İlacı Alabilirsiniz

İshal olmak, özellikle zaten baskı altında hissediyorsanız, başlı başına stresli olabilir. Lopermid içeren ishal ilaçları oldukça etkilidir. İshaliniz iki günden fazla devam ederse veya kötüleşirse, kullanmayı bırakın ve doktora danışın.