Hurma İshal Yapar Mı? - FAYDALAR

Hurma İshal Yapar Mı?

Hurma çok sağlıklı bir besindir, enerji verir, vitaminler ve minerallerle doludur. Diğer yandan fazla hurma yemek kilo almanıza ve sindirim sisteminizde bazı sorunlara yol açabilir. Hurma yedikten sonra ishal olduysanız bu şaşırtıcı bir şey değildir.

Hurma İshal Yapar Mı?

İshal, ara sıra yaşadığımız rahatsız edici, şekilsiz, sulu dışkıdır. Bazen, altta yatan bir sağlık durumundan ya da ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkarlar, ancak çoğunlukla yediğiniz bir şey yüzünden ishal olursunuz.

Hurma ishale neden olur mu sorusunun kısa yanıtı evettir. Hurma, kabızlığı tedavi etmeye yardımcı olan doğal bir müshildir. Bu nedenle, çok fazla hurma yemek ishal yapabilir. Bunun olası nedenleri şunlardır:

Hurma şeker oranı yüksektir

Şeker , yiyecekleri tatlandırmak için kullanılan bir tür çözünür karbonhidrattır. Hurmanın şeker içeriği yüksektir ve şeker, herhangi bir karbonhidrat gibi vücut tarafından işlenir ve yakıt ve enerji için kullanılır. Aslında, hızlı bir enerji artışına ihtiyaç duyduğunuzda hurma yemeniz iyidir, çünkü olumlu sonuçlar 30 dakika gibi kısa bir sürede elde edilebilirsiniz.

Bununla birlikte, ister doğal ister yapay olsun, aşırı şeker alımı (aspartam, sakarin ve sukraloz gibi şeker ikameleri) ishal geliştirmenize neden olabilir. Şekerler, bağırsak hareketini gevşeten su ve elektrolitleri çekmek için bağırsağı tetikler.

Hurmada bulunan doğal şekerler arasında glikoz, sukroz ve fruktoz vardır. İshale neden olan ana suçlulardan biri, meyvelerde doğal olarak bulunan fruktozdur. Günde 40 ila 80 gramdan fazla fruktoz tüketen birçok kişi, özellikle fruktoz intoleransı varsa, şişkinlik, karın ağrısı ve ishal yaşamaya mahkumdur.

Hurma potasyum açısından zengindir

Potasyum , kalp sağlığını desteklemeye, sıvı dengesini korumaya ve vücutta kas ve protein oluşturmaya yardımcı olan bir elektrolittir. Ne var ki insanların çoğu yeterli potasyum almazlar.

Potasyum bu kadar faydalı olmasına karşın çok fazla aldığınızda ishal yapabilir. Aşırı potasyum sindirim sistemini tahriş edebilir. Bu olduğunda, bağırsak kasları çok sert kasılır, böylece sindirilen gıda normalden daha hızlı geçer ve bu da gaz ve ishale neden olur.

Hurma magnezyum açısından zengindir

Magnezyum, kalp, kaslar, kemikler ve sinirler gibi vücudun belirli bölümlerinin düzgün çalışması için gerekli bir besindir. 

Magnezyum mide asitlerini nötralize eder ve sindirime yardımcı olur , ancak müshil özelliklere sahiptir çünkü bağırsakları su çekmeye teşvik eder ve bağırsak hareketliliğini arttırır. Ve, aşırı miktarda magnezyum tüketmek ishal olmanıza neden olabilir.

Sonuç Olarak

Hurma,  vücuda sağladığı faydalar nedeniyle bir süper meyve olarak kabul edilir. Bununla birlikte, çoğu insan potansiyel olarak zararlı yan etkilerin farkında değildir. Aşırı hurma alımı bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Güvende kalmak onları ölçülü olarak yemek en iyisidir.

Öte yandan hurma ishale neden olur mu? Cevap evet, ancak bu lezzetli meyvenin sunduğu potansiyel sağlık yararları, biraz rahatsızlığı göze almanızı gerektirir. Hurma yememek yerine daha az yiyerek ishalden kaçınmayı denemeniz en doğru çözümdür.