Elma Gaz, Şişkinlik ve İshal Yapar mı? - FAYDALAR

Elma Gaz, Şişkinlik ve İshal Yapar mı?

Gaza yol açan faktörlerden biri şeker, lif ve nişastaları sindiren enzimlerin eksikliğidir. Bazen ishale neden olan elmadaki fruktoz ve sorbitol şekerleri gaza neden olabilir.

Genellikle tek bir elma yemek aşırı gaza ve şişkinliğe neden olmaz, ancak birden fazla (yani 2 veya daha fazla) elma yediğinizde gaz ve hatta ishal yapabilir. Elmanın hangi durumlarda ve neden potansiyel olarak gaza neden olabileceğine dair ayrıntılı bilgiler için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Elma Gaz Yapar mı?

Çoğu insan, gazın neredeyse tamamen belirli karbonhidratlardan kaynaklandığının farkında değildir.

Midemiz ve ince bağırsaklarımız nişasta ve şekerlerin çoğunu sindirebilir, ancak bazılarını çok iyi parçalayamaz.

Bunların çoğu  lif olarak sınıflandırılır, ancak birkaç tane daha vardır.

Parçalanmadıklarında kalın bağırsağa geçerler ve burada bağırsak floranız tarafından besinleri çıkarmak için fermente edilirler. Bilindiği üzere, bakteri fermantasyonu gaz üretir.

Bu gazlar, vücuttan çıkıncaya kadar da öne şişkinlik yapacaktır.

Elmadaki Lif Gaza neden Olur mu?

Bakabileceğimiz ilk şey, elmadaki lif içeriğidir. Açıkçası, farklı elma türleri biraz farklı olacaktır, ancak genel olarak lif içerikleri benzerdir.

Lezzetli bir kırmızı elmanın 100 gramlık porsiyonu 2 gram lif içerir. Bir tam elma genellikle yaklaşık 200 gramdır ve buna göre  tam bir elma yaklaşık 4 gram lif içerir.

Bu az bir miktar değil ama diğer bazı yiyeceklerle karşılaştırıldığında o kadar da yüksek değil.

Çoğu yetişkin sağlık için günde en az 20-30 gram lif alımını hedeflemelidir.

Yani, toplam 20 gram lif için 5 elma yerseniz, bu oldukça yüksek bir miktardır ve bazı gaz problemlerine neden olabilir. Bu, özellikle fazla lif yemeye alışkın olmayanlar için geçerlidir.

Elmadaki Karbonhidratlar İshal Yapar mı?

Diğerlerinden daha fazla gaza yol açan bazı karbonhidratlar vardır.

Bunlardan bazıları lif olarak sınıflandırılır, bazıları değildir. Bunlardan iki tanesi ki bunlar fruktoz ve sorbitoldür, elmada bulunur.

Fruktoz intoleransı oldukça yaygındır. Bazı araştırmalar,  çoğu insanın bir porsiyonda 15 gram fruktozu sorunsuz bir şekilde sindirebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, bazı insanlar bundan daha yüksek miktarlarda sorun yaşamaya başlar. Yani, fazla fruktoz fermente olur ve gaz üretir.

Sorbitol ozmotik bir etkiye sahip olabilir. Sorbitol, çok fazla yerseniz mide problemlerine neden olduğu bilinen bir şeker alkolüdür. Bazı insanlar için sadece 5 gram sorbitol gaza ve hatta ishale neden olabilir. Bu miktardaki sorbitol için 2-3 elma yemeniz gerekir.

Özetle Elma Gaz, Şişkinlik ve İshal Yapabilir

Mümkün olduğunca basit hale getirmek için her şeyi bir araya getirelim.

Çeşitliliğe bağlı olsa da, elma, lif,  fruktoz ve sorbitol içerir.

Tek bir elmanın aşırı gaza neden olması veya bağırsak hareketlerini derinden etkilemesi pek olası değildir. Ancak, 2 yada daha fazla elma yenildiğinde, bazı insanlarda sindirim sorunlarına neden olacak bir eşiğe ulaşılır.

Fruktoz veya sorbitole karşı yüksek düzeyde toleransınız yoksa, 2 ve daha fazla elma yemek gaz, şişkinlik ve ishal yapabilir.

Fruktoz ya da sorbitole duyarlılığınız varsa elma tüketiminizi sınırlamak gaz, şişkinlik ve diğer sindirim sorunlarınızı önlemenizi sağlayabilir.