Çikolatada Kafein Var mı? Çikolata Kafein Miktarı Ne Kadardır? - FAYDALAR

Çikolatada Kafein Var mı? Çikolata Kafein Miktarı Ne Kadardır?

Kahve dışında, bazı çaylar, gazlı içecekler ve hatta çikolata ürünleri de dahil olmak üzere pek çok gıdada kafein bulunur. Diyetinizden kafeini azaltmaya veya ortadan kaldırmaya çalışıyorsanız, ne kadar çikolata yediğinize dikkat etmek akıllıca olacaktır.

Çikolatada Kafein Var mı?

Kafein doğal olarak kakaoda bulunur, bu nedenle kakaodan yapılan çikolatada her zaman bir miktar kafein vardır. Bazı kafeinsiz ve düşük kafeinli çikolata seçenekleri var ama bunlar bildiğiniz anlamda çikolata olmayabilir.

Çikolatada Kafein Miktarı Ne Kadardır?

Çikolatadaki kafein içeriği türüne göre değişir. Çikolatayı yapmak için kullanılan kakao miktarı içeriğindeki kafein miktarını belirler.

Bitter çikolata, sütlü veya beyaz çikolatadan daha fazla kakao maddesiyle yapıldığı için en fazla kafeine sahiptir. 

30 gram 1 porsiyon çikolata için:

  • Bitter çikolata %35 kakao ve üzeri, 12 ile 23 mg kafein içerir.
  • Sütlü çikolata %20 - %30 kakao, yaklaşık 6 mg kafein içerir.
  • Beyaz çikolata %0 kakao ile kafeinsizdir.

Bu veriler ışığında bakarsak, 1 fincan filtre kahvede yaklaşık 90 miligram kafein bulunur. Yetişkinler için günde 400 miligram kafein güvenli kabul edilir.

Çikolata, kahveden çok daha az kafein içerir, ancak porsiyon boyutuna bağlı olarak hızla artabilir. Uyumakta güçlük çekiyorsanız özellikle geceleri çikolata yemek iyi bir fikir olmayabilir.

Beyaz Çikolata Kafein İçerir mi?

Beyaz çikolatada kafein yoktur çünkü kakao içermez. Kakao yerine beyaz çikolata genellikle kakao yağı, şeker ve sütten yapılır .

Kakao eksikliği nedeniyle beyaz çikolatanın aslında çikolata olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar var. Yine de 0 mg kafein bulunan beyaz çikolata kafeini azaltmak isteyen insanlar için iyi bir alternatiftir.

Peki ya Kafeinsiz Çikolata?

Kakaodan yapılmış bir çikolata varsa, bir miktar kafein içerdiğinden emin olabilirsiniz. Kakao çekirdeklerinden elde edilen gerçek kafeinsiz çikolata yoktur, ancak bazı alternatifler vardır.

Keçiboynuzu veya soyadan yapılan taklit çikolatalarda kafein yoktur. Bununla birlikte, gerçek kakaoları da yoktur, bu nedenle tam anlamıyla çikolata değildirler.

Sonuç olarak, daha az kafein almaya çalışıyorsanız, sütlü çikolata veya beyaz çikolatayı tercih edin. Ya da keçiboynuzu gibi maddelerden yapılan taklit çikolataları deneyebilirsiniz.