Çikolata Mide Yanması Yapar Mı? - FAYDALAR

Çikolata Mide Yanması Yapar Mı?

Çikolata, mide yanması ve ekşimesi için bilinen bir tetikleyicidir. Şeker, yağ, teobromin, kafein ve serotonin, asit reflü semptomlarına neden olduğu bilinen çikolata bileşenleridir.

Çikolata Mide Yanması Yapar Mı?

Evet, çikolata mide yanması için bir risk faktörüdür, gastroözofageal reflü hastalığından muzdarip kişilerde çikolata yedikten sonra semptomlar görülebilir.

Bazı araştırmalar çikolatanın mide ekşimesini birçok nedenden dolayı tetikleyebileceğini veya şiddetlendirebileceğini doğrulamıştır. Hassas kişilerde asit reflü ve mide ekşimesini şiddetlendiren teobromin ve kafein gibi fenolik bileşikler içerir.

Çikolata, büyük miktarda kafein bulunur, tipik olarak 100g çikolata başına yaklaşık 80mg'dir. Kafein mide asit salgısının iyi bilinen bir uyarıcısıdır. Alımının, hassas bireylerde mide ekşimesini tetiklediği ve kötüleştirdiği bildirilmiştir.

Ayrıca, kafein alt yemek borusu sfinkterinin kaslarının gevşemesine neden olarak, yemek mideye geçtikten sonra düzgün kapanmasını engeller. Sonuç olarak, mide asitleri yemek borusuna geri akarak mide yanmasına neden olur.

Teobromin ayrıca alt yemek borusu sfinkterinin gevşemesine neden olarak çikolatayı hassas kişilerde güçlü bir reflü ve mide yanması tetikleyicisi yapar.

Çikolata yemek, alt yemek borusu sfinkterinin gevşemesine de katkıda bulunan bir serotonin salgılanması dalgasına neden olur. Serotonin, alt yemek borusu sfinkterini de gevşettiği için mide ekşimesi için başka bir risk faktörüdür.

Çikolatanın yağ içeriği de sindirimi yavaşlattığı için mide yanmasının suçlusu olabilir. Çikolata yüksek yağ yüzdesine sahiptir ve yağ açısından zengin yiyecekler mide ekşimesine neden olur. Bunun nedeni, yağlı yiyeceklerin sindiriminin daha uzun sürmesidir, bu nedenle midede diğer yiyeceklere göre nispeten daha uzun süre kalırlar. Başka bir deyişle, yağlı yiyecekler gastrik boşalmayı yavaşlatır, mideyi yemek borusuna geri sızabilecek ve mide yanmasına neden olabilecek daha fazla asit yapmaya teşvik eder.

Araştırma çalışmaları, çikolatanın yemek borusunun mide asitlerine maruz kalma süresinin yanı sıra reflü ataklarının sayısını önemli ölçüde artırdığını bildirmiştir.

Çikolata ile aynı bileşenleri içerdiğinden çikolatalı süt de olası bir mide ekşimesi tetikleyicisidir. Üstelik süt ve yapay tatlandırıcılar da hassas kişilerde semptomlara neden olabilir.

Bitter Çikolata Mide Yanmasına İyi Gelir mi?

Bitter çikolata, sütlü çikolatadan daha az şeker ve süt içerir, ancak daha fazla kakao içerir. Mide yanmasını hangi maddenin tetiklediğine bağlı olarak, bitter çikolata sütlü çikolatadan hem daha iyi hem de daha kötü olabilir.

Kakao içeriği alt yemek borusu sfinkterinin gevşemesine neden olacak olan serotoninde bir artışa neden olacaktır. Ayrıca, çikolatada bulunan kafein ve teobromin, yine asit geri akışını ve sonuç olarak mide ekşimesini tetikleyecektir.

Sonuç olarak;

Çikolata, dünya çapında yaygın olarak tüketilen bir tatlı ürünüdür. Bazı mineraller ve vitaminler için harika bir kaynaktır.

Bununla birlikte, çikolata ve çikolata ürünleri birçok bileşiği nedeniyle hassas kişilerde mide yanması ve ekşimesi yapabilir. Bu kişilerin çikolata ve çikolata içeren diğer gıdalardan uzak durması önerilir.