Çikolata Kaşıntı Yapar Mı? - FAYDALAR

Çikolata Kaşıntı Yapar Mı?

Herhangi bir yiyecek yedikten sonra kaşıntı, alerjik reaksiyonun yaygın bir belirtisidir. Çikolata yemekten kaynaklanan alerjik reaksiyonlar, kakao alerjisi ile ilişkili olabilir ya da çikolatadaki başka bir maddeye alerjiniz olabilir. Kakao alerjileri çok nadirdir, ancak mümkündür; çikolata yedikten sonra oluşan alerjik cilt reaksiyonu, büyük olasılıkla çikolatalarda yaygın olarak bulunan diğer bileşenlerle ilişkilidir. 

Çikolata kaşıntı yapıyorsa bu durum hakkında doktora danışmanız doğru olandır. Çünkü kurdeşen, ölüme yol açabilecek şiddetli, tüm vücut reaksiyonu olan anafilaksinin bir işareti olabilir. 

Çikolata Kaşıntı Yapar Mı?

Çoğu çikolata ürünü, yüksek derecede alerjenik gıda bileşenleri içerir. Alerjik reaksiyonu tetikleyebilen çikolata ürünlerinde bulunan en yaygın bileşenler fındık, yer fıstığı, buğday, soya, yumurta ve süt ürünleridir. Bu bileşenlerden herhangi birine alerjiniz varsa sizde kaşıntı da dahil olmak üzere alerjik reaksiyona neden olur. Çikolatadaki hangi maddenin reaksiyona neden olduğunu belirlemenin tek yolu, bir alerji uzmanıyla randevu alıp test yaptırmaktır.


Çikolata Neden Kaşındırır?

Çikolata yedikten sonra kurdeşen ve genel kaşıntı, alerjik reaksiyonunuz olduğunda meydana gelen kimyasal bir zincirleme reaksiyonun sonucudur. Bağışıklık sistemi, alerjiniz olan bileşendeki proteinleri tehlikeli olarak algılar ve onlara saldırmaya başlar. İmmünoglobulin E veya IgE antikorları kan akışında salınır ve bu da mast hücrelerinizi histamin üretmesi için tetikler. Yumuşak dokuda salınan histamin vücutta iltihaba ve tahrişe neden olur. Deride çok fazla histamin kaşındırır ve kurdeşene neden olabilir.

Tedavi

Çikolata yemekten kaynaklanan kurdeşen ve kaşıntı, klinik bir teşhis alana kadar çikolatadan kaçınarak en etkili şekilde tedavi edilir. Teşhis konulduktan sonra, o belirli yiyeceği diyetinizden tamamen çıkarın. 

Orta derecede alerjik bir cilt reaksiyonu yaşıyorsanız, etkilenen cildi hidrokortizon ve oral antihistaminik ile tedavi edebilirsiniz. Şiddetli alerjik reaksiyonlar, acil tıbbi müdahale ve epinefrin enjeksiyonu gerektirecektir.

Çikolata yedikten sonra oluşan kurdeşen ve genel kaşıntı, ciddi bir alerjik reaksiyonun işareti olabilir. Anafilaksi sırasında vücutta aşırı yüksek seviyelerde histamin salınır ve vücudunuzun bir şok durumu yaşamasına neden olur. Anafilaksi sırasında kalp atış hızınız artacak, kan basıncınız düşecek, yüzünüz şişecek, nefes darlığı çekecek ve başınız dönecektir. Bu belirtiler kurdeşen ile birlikte ortaya çıkarsa, hemen acil servise gidiniz.