Gıda ve İlaç Etkileşimlerinden Kaçınmanın Yolları - FAYDALAR

Gıda ve İlaç Etkileşimlerinden Kaçınmanın Yolları

Bazı yiyecekler, ilaçlarınızı daha az etkili hale getirebilir ya da kullandığınız ilacı olması gerektiğinden daha fazla etkili kılarak şiddetli yan etkiler yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin besin-ilaç etkileşimleri hakkında bilinçli olması ve bu etkileşimlerden kaçınmaları önerilir.

Yaygın besin ve ilaç etkileşimleri nelerdir?

Bir gıda ve ilaç etkileşimi gerçekleştiğinde, vücudunuzun bir ilacı işleme şekli değişecektir.

İlaç muhtemelen vücudunuzu çok erken terk edecek ve çalışma şeklini değiştirecektir. Bir ilaç, diğer ilaçlardan bitki çaylarına ve hatta açlık ya da tokluk durumuna kadar her şeyden etkilenebilir.

İlaçlarla etkileşimi olabilen bazı gıdalar şunlardır:

Alkol: Şeker hastalığınız için insülin kullanıyorsanız ya da ağızdan hap alıyorsanız, alkol bunların vücutta daha uzun süre kalmasına ve kan şekerinin düşmesine neden olabilir. Alkol ile birleştirildiğinde, bazı ilaçlar karaciğer hasarını veya uyuşukluğu artırabilir. Genel olarak, sadece genel sağlık için bile alkol tüketiminizi sınırlamak iyi bir fikirdir.

Süt ürünleri: Süt, antibiyotiklerin emilimini azaltabilir. Süt ürünleri tüketiminiz ile antibiyotik alımınız arasına yaklaşık iki saat koyarsanız, ilacınızın bundan olumsuz etkilenme riskini azaltmış olursunuz.

Greyfurt suyu: Kolesterolünüzü düşürmek için ilaç kullanıyorsanız, greyfurt suyu ilacınızı daha az etkili hale getirebilir. Greyfurtun başka bazı ilaç sınıflarıyla da etkileşimi bulunmaktadır.

Yeşil yapraklı sebzeler: Maydanoz ve ıspanak gibi yeşillikler, kan sulandırıcılar gibi bazı ilaçların etkinliğini engelleyebilen yüksek seviyelerde K vitamini içerir.

Diğer ilaçlar: Bazı ilaçları diğer ilaçlarla birlikte aldığınızda, aşırı doz dahil olmak üzere yan etkileri ve hatta iç kanama riskinizi arttırabilir.

Yiyecek ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için ipuçları

Hem gıda-ilaç hem de ilaç-ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için kullandığınız ilaçlara ilişkin bir liste hazırlayın. Böylece olası etkileşimleri kolaylıkla takip edebilirsiniz.

1. Tüm ilaçlarınız hakkında doktorunuzla konuşun

Doktorlarınızın tüm ilaçlarınızdan haberdar olmalarını sağlamak onların sizinle çalışmasını kolaylaştırır. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiği konusunda ve ayrıca, doktorlarınızın şu anda aldığınız ilaçla olumsuz etkileşime girebilecek herhangi bir ek ilaç yazmaktan kaçınmasına da yardımcı olacaktır.

2. İlaçlarınız ile ilgili talimatları izleyin

Bunları nasıl doğru şekilde alacağınızı ve neyle birleştirmekten kaçınacağınızı öğrenmek için ilaç kutularında yer alan prospektüsleri okuyun. Böylelikle olası yan etkileri en aza indirebilirsiniz.

Ayrıca ilacı ne zaman (yiyecekle birlikte veya yemeksiz), ne sıklıkla almanız gerektiğini ve hangi yiyecekleri almaktan kaçınmanız gerektiğini de bileceksiniz.

Bir ilaç-ilaç veya gıda-ilaç etkileşimi yaşıyorsanız, aşağıdaki yan etkilerden bazılarını yaşayabilirsiniz:

  • Kanama
  • Bulanık görme
  • Morarma
  • Kabızlık
  • Öksürme
  • Dehidrasyon
  • İshal
  • Ağız kuruluğu
  • Saç dökülmesi
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrısı ya da güçsüzlüğü
  • Mide bulantısı ya da kusma

Yeni bir ilaca başlarken vücudunun tepkisine dikkat etmek iyi bir fikirdir. Yeni ilacınızın neden olabileceği herhangi bir yan etkiyi izleyin ve gıda-ilaç ya da ilaç-ilaç etkileşimleri hesaba katın.

Bir ilacın herhangi bir yan etkisiyle karşılaşırsanız doktorunuzla iletişime geçin. Doktorunuz neden bu yan etkileri yaşadığınızı değerlendirebilir, bunun bir etkileşimden kaynaklanıp kaynaklanmadığını size söyleyebilir ve gerekirse size yeni bir ilaç yazabilir.