Badem Gaz ve Şişkinlik Yapar Mı? - FAYDALAR

Badem Gaz ve Şişkinlik Yapar Mı?

Badem, en sağlıklı yiyeceklerden biridir ancak bazı insanlar badem yedikten sonra gaz ve diğer sindirim rahatsızlıkları yaşayabilir ve bu nedenle badem gaz yapar mı diye sormaya başlayabilir.

Aslında, ölçülü bir şekilde badem yemenin gaza neden olma olasılığı düşüktür. Çok fazla badem yediyseniz ve o gün yedikleriniz arasında çok fazla gaza neden olan yiyecekler varsa gaz oluşması kaçınılmazdır. Bademdeki lif, fazla tüketildiğinde gaza neden olabilir. Ayrıca, badem gibi kabuklu yemişlere alerji ya da duyarlılığınız varsa bu durumda da gaz yapar.  Bağırsak gazı sorununuz kronik ise, bunun nedeni muhtemelen tek başına badem değildir ve bu konuda bir uzmana başvurmak en doğru yoldur.


Badem Gaz Yapar Mı? Nedeni Lif Mi?

Lif, özellikle bol miktarda tüketildiğinde gaza neden olabilir. Bu nedenle, lif açısından zengin bir diyetin parçası olarak badem yerken, gaz yaşayabilirsiniz. Bir avcunuz kadar badem yaklaşık 3-4 gram lif içerir.  Bu miktardaki lif günlük almanız gereken 25-30 gram lifin yaklaşık %15’ini karşılar.

Badem yemeye alışkın değilseniz ve aniden çok miktarda tüketirseniz ve bu nedenle aniden lif alımınızı artırırsanız en azından geçici olarak gaz yaşayabilirsiniz. Uzmanlara göre lifteki ani artışlar gaza neden olabilirken, diyet lifindeki kademeli artışların ve beraberinde bol su içmenin gaz, şişkinlik, kramp ve ishal gibi ani lif artışlarının yan etkilerinden kaçınmaya yardımcı olabilir.

Yüksek Lifli Gıdalar

Gaz genellikle lif bakımından bademden daha yüksek olan yiyecekleri yemekten veya diyet lifi takviyeleri almaktan kaynaklanır. Lif açısından zengin gıdalar arasında meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar, tam tahıllar ve baklagiller bulunur.

Bağırsak gazı yaşıyorsanız ve düşük ila orta miktarda badem tüketiyorsanız, muhtemelen diyetinizin diğer bileşenleri gaza neden olabilir. Gaza neden olan yiyecekler arasında fasulye, nohut gibi kuru baklagiller, elma, armut, şeftali gibi meyveler, tam tahıllı ekmekler, süt ürünleri, lahana, brüksel lahanası, bezelye, mantar, brokoli, karnabahar, kuşkonmaz, enginar, soğan, gazlı içecekler ve ksilitol, mannitol ve sorbitol gibi yapay tatlandırıcılar bulunur. Badem de dahil olmak üzere bu yiyeceklerden bazıları gıda duyarlılığı ya da alerji nedeniyle gaz yapabilir.

Badem Alerjiniz Gaza Neden Olabilir

Badem yedikten sonra gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız bunun nedeni badem alerjisi ya da duyarlılığı olabilir. Badem, ceviz, fındık, Brezilya cevizi, kaju fıstığı ve antep fıstığı dahil olmak üzere ağaç kuruyemişleri en yaygın alerji yapan gıdalar arasındadır.

Herkesin bağışıklık sistemi farklıdır, bu nedenle kabuklu yemiş alerjilerinin bir dizi belirti ve semptomu olabilir. Bademe karşı hafif alerjik belirtiler, gaz, şişkinlik, kramplar, mide ağrısı, bulantı ve kusma gibi sindirim sorunlarını içerebilir. Kabuklu yemiş alerjileri yaşamı tehdit edebileceğinden, bir sorundan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz önemlidir.

Sonuç olarak badem bazı kişilerde gaz yapabilir. Siz de bu kişilerden biriyseniz az miktarlarda tüketerek ve tüketiminizi kademeli arttırarak bademin sizde gaz yapmaya devam edip etmediğini takip edebilirsiniz.