Badem, en sağlıklı yiyeceklerden biridir ancak bazı insanlar badem yedikten sonra gaz ve diğer sindirim rahatsızlıkları yaşayabilir ve bu nedenle badem gaz yapar mı diye sormaya başlayabilir.
Aslında, ölçülü bir şekilde badem yemenin gaza neden olma olasılığı düşüktür. Çok fazla badem yediyseniz ve o gün yedikleriniz arasında çok fazla gaza neden olan yiyecekler varsa gaz oluşması kaçınılmazdır. Bademdeki lif, fazla tüketildiğinde gaza neden olabilir. Ayrıca, badem gibi kabuklu yemişlere alerji ya da duyarlılığınız varsa bu durumda da gaz yapar. Bağırsak gazı sorununuz kronik ise, bunun nedeni muhtemelen tek başına badem değildir ve bu konuda bir uzmana başvurmak en doğru yoldur.
Badem Gaz Yapar Mı? Nedeni Lif Mi?
Lif, özellikle bol miktarda tüketildiğinde gaza neden olabilir. Bu nedenle, lif açısından zengin bir diyetin parçası olarak badem yerken, gaz yaşayabilirsiniz. Bir avcunuz kadar badem yaklaşık 3-4 gram lif içerir. Bu miktardaki lif günlük almanız gereken 25-30 gram lifin yaklaşık %15’ini karşılar.
Badem yemeye alışkın değilseniz ve aniden çok miktarda
tüketirseniz ve bu nedenle aniden lif alımınızı artırırsanız en azından geçici
olarak gaz yaşayabilirsiniz. Uzmanlara göre lifteki ani artışlar gaza neden
olabilirken, diyet lifindeki kademeli artışların ve beraberinde bol su içmenin gaz,
şişkinlik, kramp ve ishal gibi ani lif artışlarının yan etkilerinden kaçınmaya
yardımcı olabilir.
Yüksek Lifli Gıdalar
Gaz genellikle lif bakımından bademden daha yüksek olan
yiyecekleri yemekten veya diyet lifi takviyeleri almaktan kaynaklanır. Lif açısından
zengin gıdalar arasında meyveler, sebzeler, kuruyemişler, tohumlar, tam
tahıllar ve baklagiller bulunur.
Bağırsak gazı yaşıyorsanız ve düşük ila orta miktarda badem
tüketiyorsanız, muhtemelen diyetinizin diğer bileşenleri gaza neden olabilir. Gaza
neden olan yiyecekler arasında fasulye, nohut gibi kuru baklagiller, elma,
armut, şeftali gibi meyveler, tam tahıllı ekmekler, süt ürünleri, lahana,
brüksel lahanası, bezelye, mantar, brokoli, karnabahar, kuşkonmaz, enginar, soğan, gazlı
içecekler ve ksilitol, mannitol ve sorbitol gibi yapay tatlandırıcılar bulunur.
Badem de dahil olmak üzere bu yiyeceklerden bazıları gıda duyarlılığı ya da alerji
nedeniyle gaz yapabilir.
Badem Alerjiniz Gaza Neden Olabilir
Badem yedikten sonra gaz ve şişkinlik yaşıyorsanız bunun nedeni
badem alerjisi ya da duyarlılığı olabilir. Badem, ceviz, fındık, Brezilya
cevizi, kaju fıstığı ve antep fıstığı dahil olmak üzere ağaç kuruyemişleri en
yaygın alerji yapan gıdalar arasındadır.
Herkesin bağışıklık sistemi farklıdır, bu nedenle kabuklu
yemiş alerjilerinin bir dizi belirti ve semptomu olabilir. Bademe karşı hafif
alerjik belirtiler, gaz, şişkinlik, kramplar, mide ağrısı, bulantı ve kusma
gibi sindirim sorunlarını içerebilir. Kabuklu yemiş alerjileri yaşamı tehdit
edebileceğinden, bir sorundan şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanına gitmeniz
önemlidir.
Sonuç olarak badem bazı kişilerde gaz yapabilir. Siz de bu kişilerden biriyseniz az miktarlarda tüketerek ve tüketiminizi kademeli arttırarak bademin sizde gaz yapmaya devam edip etmediğini takip edebilirsiniz.
