Domatesi Çiğ Mi Pişmiş Mi Yemek Daha Faydalıdır? - FAYDALAR

Domatesi Çiğ Mi Pişmiş Mi Yemek Daha Faydalıdır?

Bir yemeği ne kadar çok pişirirseniz, içeriğindeki besinleri o kadar çok yok edeceğinizi biliyor olabilirsiniz, ancak bu domates için geçerli mi? Tam olarak değil. Aslında, domatesi pişirdiğinizde bazı besin ögelerinin değerini arttırmış ve ondan daha çok faydalanmış olursunuz ve bazı besin ögelerinin değerini ise kaybedersiniz. Bu yazımızda domatesi çiğ mi yoksa pişmiş mi yemek daha faydalıdır sorusunun yanıtlarını gelin birlikte sorgulayalım…


Yiyecekleri olabildiğince çiğ olarak tüketmek en sağlıklı beslenme şeklidir. Çünkü besinler pişirme sırasında vitamin ve mineral değerlerini kaybedebilir. Pişirme süresi uzadıkça da bu değer kayıplarında da artış olur. Ancak bazı besin ögeleri pişirme ile birlikte daha yoğunlaşır ve o besin ögelerinden daha fazla yararlanırsınız.

Domates Çiğ Mi Pişmiş Mi Faydalı?

Bir çalışmada, Cornell Üniversitesi'ndeki araştırmacılar domatesleri pişirdi ve pişirme süresi arttıkça C vitamini içeriğinin azaldığını belirledi. 2 dakika pişirilen domatesler, çiğ domateslere göre % 10 daha az C vitamini içeriyordu ve domatesler 30 dakika piştiği zaman % 29 daha az C vitamini içeriyordu. Ancak domateslerin likopen içeriği için bunun tersi geçerliydi. 2 dakika pişirildikten sonra çiğ domateslere göre % 54 daha fazla likopen içeren pişmiş domatesler, 30 dakika sonra % 164 daha fazla likopen içerdi. Bu çalışmaya kadar, bir gıda pişirildiğinde gücü artan bir besine işaret eden hiçbir veri elimizde yoktu.

Tabii ki yiyecekleri pişirmek, onların içindeki besin ögelerinin etkileyen tek olası faktör değildir. Gıdalar henüz hazırlık aşamasında da değer kaybına uğrayabilir.  Örneğin püre yapma ve doğrama işlemi bir domatesin C vitamini değerini azaltabilir.

Pişirme ile yitirilen C vitamini kaybını en aza indirmek için, yapabileceğiniz en iyi şey pişirme işleminin sonuna doğru yemeğe domates eklemektir. Ancak çok fazla strese girmeyin domateslerinizi püre haline getirmeniz, doğramanız veya pişirmeniz gerekirse, yine de birçok antioksidan likopen ve bir miktar C vitamini elde edersiniz. Pek çok araştırmaya göre likopen tüketmini kanser, kalp hastalığı ve görme bozukluğuna yakalanma riskinizin azalmasıyla bağlantılıdır ve bu yüzden besinler yoluyla yeterince alınması sağlık açısından çok faydalıdır.  

Sonuç olarak, domatesi çiğ mi pişmiş mi yiyelim sorusuna verilebilecek en doğru yanıt şudur:

Domates ne olursa olsun, besin değerleri açısından oldukça zengin bir yiyecektir. Bu yüzden onları bolca tüketmekten ve birçok yemekte kullanmaktan çekinmeyin. Pişmiş ve çiğ domates içeren yiyecekleri dengeli bir şekilde tüketin, böylece likopen ve C vitamini ihtiyaçlarınızı karşılayın.