ABD’deki Illinois Üniversitesi'nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, günlük diyetinizin bir parçası olarak avokado yemenin bağırsak sağlığına faydaları olabilir. Avokado, yüksek diyet lifi ve tekli doymamış yağ içeren sağlıklı bir besindir. Avokado yemenin kendinizi tok hissetmenize yardımcı olduğunu ve kan kolesterol konsantrasyonunu düşürdüğünü bilinmektedir, ancak avokadonun bağırsak mikroplarını ve mikropların ürettiği metabolitleri nasıl etkilediğini hakkında bugüne kadar yeterli bilgiye sahip değildik.
Araştırmacılar bu çalışmayla, öğünlerin bir parçası olarak her gün avokado yiyen insanların, lifleri parçalayan ve bağırsak sağlığını destekleyen metabolitler üreten daha fazla bağırsak mikrobuna sahip olduğunu buldular. Ayrıca, avokado yiyenler avokado içeren yemekleri yemeyenlere kıyasla daha fazla mikrobiyal çeşitliliğe sahiptiler.
Mikrobiyal metabolitler, mikropların ürettiği ve sağlığı etkileyen bileşiklerdir. Avokado tüketiminin safra asitlerini azalttığı ve kısa zincirli yağ asitlerini artırdığı bulunmuştur. Bu değişiklikler, avokado yemenin faydalı sağlık sonuçlarıyla ilişkilidir.
Avokadonun Bağırsaklara Faydaları Belirlendi
Çalışmaya aşırı kilolu veya obezite hastası olan 25-45 yaş
arası 163 yetişkin dahil edildi. Katılımcıların vücut kite indeksleri az
Bir grup her öğünde yani her gün bir avokado tüketirken, kontrol grubu avokado olmadan benzer bir içeriğe sahip bir öğün tüketti. Katılımcıların, 12 haftalık çalışma boyunca kan, idrar ve dışkı örnekleri alındı. Ayrıca verilen öğünlerin ne kadarını tükettiklerinin ve yedikleri her şeyin kaydı belli aralıklarla alındı.
Avokado tüketimi ile ilgili diğer araştırmalar kilo vermeye odaklanırken, bu çalışmadaki katılımcılara yediklerini kısıtlamaları veya değiştirmeleri önerilmedi. Bunun yerine, normalde beslendikleri öğün şekliyle değil araştırmacıların sağladığı şekilde günde bir öğün yiyerek beslenmeleri sağlandı.
Bu çalışmadaki amaç avokado tüketiminin gastrointestinal mikrobiyota ya da bağırsak sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmak olarak belirlendi.
Araştırmacılar amaçlarının, avokadodaki yağların ve lifin bağırsak mikrobiyotasını olumlu etkilediği hipotezini test etmek ve ayrıca bağırsak mikropları ve sağlık sonuçları arasındaki ilişkileri de araştırmak olarak tanımladı.
Avokado yağ açısından zengindir; araştırmacılar, avokado grubunun kontrol grubuna göre biraz daha fazla kalori tükettiğini, ancak dışkılarında biraz daha fazla yağ atıldığını buldular.
Daha fazla yağ atılımı, araştırma katılımcılarının yedikleri gıdalardan daha az enerji emdikleri anlamına geliyor. Bunun sebebi muhtemelen sindirim sistemimizin salgıladığı ve yağları emmemizi sağlayan moleküller olan safra asitlerindeki azalmalardı. Dışkıdaki safra asitleri avokado grubunda daha düşüktü ve dışkıdaki yağ miktarı daha yüksekti.
Farklı yağ türlerinin mikrobiyom üzerinde farklı etkileri vardır. Avokadodaki yağlar tekli doymamış olup, kalp sağlığına uygun yağlardır.
Araştırmacılar, çözünür lif içeriğinin de çok önemli
olduğunu belirtti. Orta boy bir avokado, yaklaşık
Lifli beslenmenin genel olarak çok sağlıklı olduğunu biliyoruz. Araştırmacılar, mikrobiyom için de lifli beslenmenin çok önemli olduğunu belirtiyor. Diyet lifleri vücutta parçalanamaz, ancak bağırsaklar için faydaları olan bazı bağırsak mikropların üretimine katkı yapar.
Avokado, enerji açısından yoğun bir besindir, ancak aynı zamanda besleyicidir ve insanların yeterince almadığı potasyum ve lif gibi önemli mikro besinleri içerir. Sağlık için önemli olan birçok besin ögesinden zengin bir meyve olan avokadonun bağırsak sağlığına da faydaları olduğu bu çalışma verileriyle gösterilmiştir.
