Muz Gaz Yapar Mı? Muz Gaza Neden Olur Mu? - FAYDALAR

Muz Gaz Yapar Mı? Muz Gaza Neden Olur Mu?

Muz, dünya çapında en çok tüketilen meyvelerin başında gelir. Muz lezzeti, besin zenginliği ve kolay soyulan özelliği ile diğer meyvelerin arasında sıyrılmaktadır.

Muz özellikle bulantı, kusma ve ishal gibi belirtileri olan kişilerde kaybedilen vitaminlerin, minerallerin ve elektrolitlerin yerine konması ve dışkının kıvam alması için son derece uygun bir besindir.

Bununla birlikte, bazı insanlar muz yemenin daha fazla gaz yaşamalarına ve şişkinliğe neden olduğunu bildirmektedir.

Bu yazımızda muzun mide ve bağırsak üzerindeki etkileri incelenmiş, muz gaz yapar mı sorusunun yanıtları derlenmiştir.


Muz Gaz ve Şişkinlik Yapar Mı?

Muz, çocuklarda hem ishal hem de kabızlığı hafifletmek için kullanılmaktadır. Bununla birlikte, bazı insanlar muz yemenin, gaz ve şişkinlik gibi istenmeyen yan etkilere neden olduğunu bildirmektedir.

Şişkinlik, bağırsaklarınızda gaz birikimi nedeniyle karnınızda gerginlik ve baskı hissettiğiniz yaygın bir durumdur.

Bu yan etkilerin olası bir nedeni, muzda doğal olarak oluşan bir şeker alkolü olan sorbitol bulunmasıdır. Vücudunuz onu yavaşça metabolize eder ve büyük miktarlarda tüketildiğinde müshil etkileri ve dolayısıyla ishale neden olabilir 

Muz ayrıca suda çözünen ve gaz üzertimini arttırabilen bir tür karbonhidrat olan çözünür lif bakımından da zengindir.

Hem sorbitol hem de çözünür lif, sindirim işlemi sırasında kalın bağırsağınızdan geçer. Burada bağırsak bakterileri onları parçalamak için çalışır. Sorbitol ve çözünür lifi parçalama işlemi sırasında hidrojen, karbondioksit ve metan gazı üretilir ve bu da bazı insanlarda şişkinliğin artmasına neden olur.

Çok miktarda çözünür lif yemek, özellikle sindirim sorunları yaşayan kişilerde kabızlığa, şişkinliğe ve gaza neden olabilir.  

Ayrıca, genel olarak lifli gıdaları pek tüketmeyen kişiler, muz gibi lif açısından zengin yiyecekleri tükettiklerinde, gaza maruz kalabilirler. Bir orta boy muz yaklaşık 3–5 gram lif içermektedir.

Araştırmalar, lifin bağırsak mikrobiyomunu değiştirerek, yan ürün olarak gaz üreten lif sindiren bakterilerin sayısını artırabildiğini göstermiştir.

Gaz Yapmaması İçin Muz Nasıl Tüketilmelidir?

Muzdaki bileşiklere karşı duyarlı olduğunuzu düşünüyorsanız, gaza neden olan etkilerini azaltmanın ilk yolu daha küçük porsiyonlarda muz yemektir. Örneğin, büyük bir muzu bir defada yemek yerine, üçte birini ya da yarısını yiyin.

Bilindiği üzere, olgunlaşmamış yeşil muzlar, olgun muzlardan daha fazla dirençli nişasta içerir. Dirençli nişasta, sindirim sisteminizden büyük ölçüde dokunulmadan geçer, çözünür liflere benzer şekilde çalışır ve potansiyel olarak daha fazla gaz yapar. 

Muzlar olgunlaştıkça, dirençli nişastalar daha sindirilebilir olan basit şekerlere dönüşür. Bu nedenle, olgunlaşmış muz yemek gazı ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.

Son olarak, lif bakımından zengin bir diyet yemeye alışkın değilseniz, gaz ve şişkinlik yaşama olasılığınız daha yüksek olacaktır. Lif alımını kademeli olarak artırarak (örneğin, daha küçük miktarlarda muz yemek), sindirim sisteminizin daha yüksek lif alımına uyum sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bol su içmek ayrıca, diyet lifi alımınızı artırmanın istenmeyen gastrointestinal yan etkilerini (kabızlık gibi) en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Sonuç

Muz, ishali veya kabızlığı hafifletmeye yardımcı olmak için yaygın olarak tüketilen bir meyvedir. Bununla birlikte, bazı insanlarda muz gaz ve şişkinlik yapabilir. 

Bu, muzun yüksek lif içeriğinin yanı sıra sorbitol ve dirençli nişasta içermesinden kaynaklanıyor olabilir, çünkü bunları sindirim sisteminizin parçalaması daha zordur.

Muz yemekten kaynaklanan gaz ve şişkinlik sorunlarını en aza indirmek için, olgunlaşmış olanları seçin ve daha küçük porsiyonlar yiyin. Ek olarak, yüksek lifli bir diyet yemeye alışkın değilseniz, ilgili sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olmak için bol su içilmelidir.