Kalsiyum laktat, çok çeşitli hazır yiyeceklerin doku ve lezzetlerini geliştirmek veya raf ömürlerini uzatmaya yardımcı olmak için onlara eklenen bir gıda katkı maddesidir.
Kalsiyum laktat, ayrıca ilaçlarda veya belirli kalsiyum takviyesi türlerinde bir bileşen olarak kullanılabilir.
Bu yazımızda, kalsiyum laktat nedir, ne işe yarar, faydaları, yan etkileri ve içerme olasılığı en yüksek yiyecekler hakkında bilgilere yer verilmiştir.
Kalsiyum laktat nedir, ne işe yarar?
Kalsiyum laktat, hücrelerin düşük oksijen koşullarında enerji üretmeye çalışırken doğal olarak oluşturduğu bir bileşik olan laktik asitten türetilen, beyaz veya krem renkli, neredeyse kokusuz bir gıda katkı maddesidir.
Ticari olarak, laktik asidi kalsiyum karbonat veya kalsiyum hidroksit ile nötralize ederek üretilir ve çoğunlukla yiyecekleri tatlandırmak, sertleştirmek veya mayalamak için kullanılır. Kalsiyum laktat ya adı ya da E numarası - E327 ile ifade edilir.
Kalsiyum laktat, asit reflü, kemik kaybı, kötü çalışan bir paratiroid bezi veya belirli kas hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan kalsiyum takviyelerine veya ilaçlara da eklenebilir
Ayrıca hayvan yemlerine eklenebilir veya insan tüketimine uygun hale getirmek için suyu arıtmak için kullanılabilir.
Kalsiyum laktat ismen benzemesine rağmen laktoz içermez. Bu nedenle, laktoz intoleransı olan kişiler için de güvenlidir.
Hangi yiyecekler kalsiyum laktat içerir?
Kalsiyum laktat, paketlenmiş gıdalarda gıda katkı maddesi olarak yaygın olarak kullanılır. En çok şu gıdalara eklenir:
-nektarlar
-reçeller ve marmelatlar
-tereyağı, margarin ve yemek pişirmek veya kızartmak için
kullanılan diğer yağ türleri
-konserve meyve ve sebzeler
-bira
Bir yiyeceğin kalsiyum laktat içerip içermediğini içerik etiketinden sorugulanabilir. Kalsiyum laktat doğrudan ifade edilebileceği gibi E327 olarak da ürün etiketinde yer alabilir.
Kalsiyum laktatın faydaları nelerdir?
Çok az çalışma, kalsiyum laktatın sağlığa faydalarını özel olarak araştırmıştır.
Bununla birlikte, kalsiyum takviyelerinde ana kalsiyum kaynağı olarak kullanılabilir ve bazı çalışmalar kalsiyum açısından zengin diyetleri daha güçlü ve daha sağlıklı kemiklerle ilişkilendirir.
Kalsiyumunuzu doğrudan gıdalardan elde etmek, bu minerali almanın en iyi yolu olmaya devam etse de, takviyeler, yalnızca diyetleriyle yeterli kalsiyum alamayanlar için yararlı bir yöntem olabilir.
Kalsiyum laktat takviye olarak alındığında, aşağıdakiler dahil diğer kalsiyum takviyeleriyle ilişkili olanlara benzer faydalar sağlayabilir:
Daha güçlü kemikler: D vitamini ile birlikte alındığında, kalsiyum takviyelerinin güçlü, sağlıklı kemiklerin gelişmesine ve korunmasına katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Düşük tansiyon:
Kalsiyum açısından zengin diyetler, yüksek tansiyonu olanlarda sistolik kan
basıncını biraz düşürmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, tansiyonu normal
olan kişiler arasında çok az fayda var gibi görünmektedir.
Preeklampsiye karşı koruma: Hamilelik sırasında yüksek kalsiyum alımı, dünya genelinde gebeliklerin % 14'ünü etkileyen ciddi bir komplikasyon olan preeklampsi riskini azaltabilir. Preeklampsi hamilelikte ortaya çıkan bir kan basıncı bozukluğudur.
Kolon kanserine karşı koruma: Bazı çalışmalar, gıdalardan veya takviyelerden yüksek kalsiyum alımının kolon kanseri riskini azaltabileceğini göstermektedir. Yine de, bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Eşdeğer miktarda kalsiyum içermek için, kalsiyum laktat takviyeleri kalsiyum karbonat ya da kalsiyum sitrat gibi diğer kalsiyum takviyelerinden daha büyük olabilir ve bu da potansiyel olarak yutulmalarını zorlaştırır. Daha fazla hap almanız da gerekebilir.
Kalsiyum laktatın olası yan etkileri nelerdir?
Genellikle güvenli kabul edilir ve bebek mamaları ve formülleri hariç tüm yiyeceklere eklenebilir.
Kalsiyum laktat, kalsiyum takviyelerinde güvenli bir kalsiyum kaynağı olarak kabul edilir. Ek olarak, diğer formlardan daha az kalsiyum içerdiği göz önüne alındığında, genellikle kalsiyum karbonat içeren takviyelerle ilişkili kabızlığa veya mide rahatsızlığına neden olma olasılığı daha düşüktür.
Bununla birlikte, aşırı kalsiyum laktat alımının, kalp veya böbrek problemlerine neden olabilecek tehlikeli derecede yüksek kalsiyum seviyeleri ile karakterize bir durum olan hiperkalsemiye neden olabileceğini unutmamak önemlidir.
50 yaşın altındaki yetişkinler ile hamile veya emziren kişiler için günde 2.500 mg, 51 yaş ve üstü için günde 2.000 mg ve 19 yaşından küçük hamile ve emzirenler için 3.000 mg günlük üst alım sınırına uyulmalıdır.
Kalsiyum laktat takviyeleri ayrıca diüretikler, antibiyotikler ve nöbet önleyici ilaçlar dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle, bu tür takviyeleri almadan önce sağlık uzmanına danışmak en doğru yoldur.