Bal, bal arıları tarafından yapılan tatlı, akışkan bir besindir. Birçok insan balı kahvaltılar başta olmak üzere tatlı ihtiyacını karşılamak için tüketir.
Sağlık veya kişisel nedenlerle gluten tüketmemeye çalışıyorsanız, balda gluten var mı diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu makale, balın nasıl yapıldığını, gluten içerip içermediği hakkındaki bilgiler gözden gelirilerek bilginize sunulmuştur.
Bal nasıl yapılır?
Bal, bal arılarının çiçeklerden topladığı nektardan yapılır. Toplayıcı işçi arılar aracılığıyla çiçeklerden elde edilen nektar, kovandaki işçi arılara aktarılır. Kovandaki işçi arılar aldıkları nektarı tekrar tekrar tüketir, sindirir ve yeniden üretir. Bu süreçte arıların enzimler içeren salgıları nektarın yapısına karışır. Balın nemini azaltmak için hızla kanat çırpan arılar balın olgunlaşmasını sağlar.
Balı altıgen balmumu peteğine bırakırlar ve bu işlemi petek dolana kadar tekrarlar.
Petek bal ile dolduğunda, arılar peteği balmumu ile kapatır. Daha sonra arıcılar tarafından bal ekstraksiyonu için toplanır.
Balın türü bitki kaynağına, ekstraksiyon yöntemine ve balın nasıl işlendiğine veya korunduğuna göre değişir.
Besin içeriği balın türüne göre değişmekle birlikte, 1 çorba
kaşığı (
Yalnızca eser miktarda çeşitli mikro besin içerir, yararlı bitki bileşikleri ve antioksidan kaynağıdır.
Bal gluten içerir mi?
Gluten, belirli tahıl tanelerinde bulunan bir grup proteindir. Bu proteinler hamura elastik ve esnek yapısını verir.
Çoğu insan herhangi bir yan etki olmaksızın gluteni tolere edebilirken, çölyak hastalığı veya gluten duyarlılığı olan kişilerin gluteni diyetlerinden çıkarması gerekir.
Özellikle buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllar yoğun gluten içeren besindir. Gluten, çapraz kontamine olmuş veya gluten içeren tahılların da üretildiği bir tesiste işlenmiş yulaf ürünlerinde de bulunabilir.
Bal, hazırlanmasında bu tahılların hiçbiri kullanılmadığından doğal olarak glutensizdir.
Bununla birlikte, bal aynı zamanda gluten içeren gıdalar da üreten bir tesiste işlenirse çapraz bulaşma riski olabilir.
Bazı ballı ürünler gluten içerebilir
Bal doğal olarak glutensiz olmasına rağmen, bazı bal aromalı ürünler bu protein grubunu içerebilir.
Örneğin, bazı özel ballar, gluten içerebilen tatlandırıcılar veya katkı maddeleri gibi ek bileşenler içerebilir.
Ek olarak, salata sosları başta olmak üzere bal içeren soslar ürün glutensiz olarak etiketlenmemişse gluten içerebilir.
Bir bal ürünü, gluten içeren herhangi bir bileşen içermese bile, yine de glutensiz olmayabilir.
Bu çapraz kontaminasyondan kaynaklanmaktadır. Gluten içeren gıdalar da üreten bir tesiste üretilen bal, işleme sırasında çapraz kontamine olabilir.
Sonuç
Balda gluten var mıdır sorusunun kısa yanıtı hayır, bal gluten içermezdir.
Yine de, bazı özel aromalı ballar veya bal bazlı ürünler, gluten içeren bileşenler içerebilir.
Bal, gluten içeren yiyecekleri de işleyen bir tesiste üretilirse, gluten ile çapraz kontamine olabilir.
Çölyak hastalığınız veya gluten duyarlılığınız varsa, etiketi yakından okumak veya sertifikalı glutensiz ürünler satın almak, bilmeden gluten yemekten kaçınmak için her zaman iyi bir düşüncedir.
