Düşük Glisemik İndeks Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? - FAYDALAR

Düşük Glisemik İndeks Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?

Düşük glisemik (düşük GI) diyeti, gıdaların glisemik indeks (GI) değerlerini baz alarak oluşturulan bir beslenme şeklidir.

Çalışmalar, düşük GI diyetin kilo kaybına, kan şekeri düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olabileceği, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini göstermiştir.

Bununla birlikte, gıdaları GI değerlerine göre sıralamanın güvenilir olmadığı, gıdaların sağlık üzerindeki genel faydalarını yansıtmadığı için eleştirilmiştir.

Bu yazıda, glisemik indeks diyetinin ne olduğu, nasıl takip edileceği ve sağlık üzerindeki faydalarını kapsayan bir içerik bulacaksınız.

Düşük glisemik indeks diyetinde kuru baklagiller bulunur.

Glisemik indeks (GI) nedir?


Karbonhidratlar ekmeklerde, tahıllarda, meyvelerde, sebzelerde ve süt ürünlerinde bulunur. Bunlar sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır.

Herhangi bir karbonhidrat yediğinizde, sindirim sisteminiz onu kan dolaşımına giren basit şekerlere ayırır.

Farklı karbonhidratların kan şekeri üzerinde benzersiz etkileri olduğundan, tüm karbonhidratlar aynı değildir.

En basit ifadesiyle Glisemik İndeks, yiyeceklerin kan şekeri seviyemizi ne kadar hızlı arttığına dair bir derecelendirme sistemidir. Ölçüm, yiyecekleri sıfır ile 100 arasında derecelendirir. Saf şeker (glikoz) bu ölçeğin referans noktasıdır ve Glisemik İndeks değeri 100’dür.

Yüksek Glisemik İndeks (GI) değeri olan gıdalar hızla sindirilir ve emilir, bu da kan şekerinde hızlı bir artışa neden olur. Glisemik İndeks ölçeğinde üst sıralarda yer alan bu gıdalar, genellikle beyaz ekmek, kek ve kurabiyeler gibi işlenmiş karbonhidrat ve şekerlerdir. Rafine edilmemiş tahıllar, nişastalı sebzeler ve meyveler gibi tüm gıdalar daha düşük bir GI'ye sahip olma eğilimindedir. Düşük GI değerine (55 veya daha az) sahip karbonhidratlar, yüksek GI değerine sahip muadillerinden daha yavaş sindirilir, emilir ve metabolize edilir. Kan şekerinde ve dolayısıyla insülin seviyelerinde daha düşük ve daha yavaş bir artışa neden olurlar. Düşük GI değerine sahip besinler genellikle lif, protein ve/veya yağ bakımından daha zengindir.

Üç GI derecesi:

Düşük: 55 veya daha az
Orta: 56–69
Yüksek: 70 veya daha fazla

Düşük glisemik indeks diyetinde düşük GI değerine sahip gıdalar tercih edilen seçimdir. Yavaşça sindirilir ve emilirler, bu da kan şekeri seviyelerinde daha yavaş ve daha küçük bir artışa neden olur. Öte yandan, GI değeri yüksek gıdalar sınırlandırılmalıdır. Hızla sindirilir ve emilirler, bu da kan şekeri seviyelerinin hızlı bir şekilde yükselmesine ve düşmesine neden olur.

Gıdalara yalnızca karbonhidrat içeren bir GI değeri verilmektedir. Bu nedenle, karbonhidrat içermeyen yiyecekler GI listelerinde bulunmaz. Bu gıdalara örnekler:
  • dana/kuzu eti
  • tavuk
  • balık
  • yumurta
  • otlar
  • baharatlar

Bir yiyeceğin GI değerini etkileyen faktörler


Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir gıda veya yemeğin GI değerini etkileyebilecek bir dizi faktör:

İçerdiği şeker türü:  Tüm şekerlerin yüksek bir GI'ye sahip olduğuna dair bir yanlış kanı var. Şekerler arasındaki GI değerleri fruktoz için 23'ten maltoz için 105'e kadar değişir. Bu nedenle, bir yiyeceğin GI'i kısmen içerdiği şeker türüne bağlıdır.

Nişastanın yapısı: Nişasta, amiloz ve amilopektin adlı iki molekül içeren bir karbonhidrattır. Amilozun sindirimi zordur, oysa amilopektin kolayca sindirilir. Daha yüksek amiloz içeriğine sahip gıdalar daha düşük bir GI'e sahiptir.

Karbonhidrat ne kadar rafine: Öğütme gibi rafinasyon işlemleri amiloz ve amilopektin moleküllerini bozarak GI'i yükseltir. Genel olarak konuşursak, daha işlenmiş gıdalar daha yüksek glisemik indeks değerine sahiptir.  

Besin içeriği:  Bir öğüne protein veya yağ eklemek sindirimi yavaşlatabilir ve o öğünün glisemik indeks değerini düşürebilir.

Pişirme metodu: Hazırlama ve pişirme teknikleri GI'i etkileyebilir. Genel olarak, bir yiyecek ne kadar uzun pişirilirse, şekerleri o kadar hızlı sindirilir ve emilir, böylece glisemik indeks değeri artar.

Olgunluk: Meyveler olgunlaştıkça şekere dönüşen karmaşık karbonhidratlar içerir. Meyve olgunlaştıkça, GI daha yüksek olur. Örneğin, olgunlaşmamış bir muzun GI'i 30 iken, olgun bir muzun GI'i 48'dir.

Karbonhidrat miktarı da önemlidir

Yiyeceklerin kan şekeri seviyelerini yükseltme oranı üç faktöre bağlıdır: içerdikleri karbonhidrat türleri, besin bileşimi ve yediğiniz miktar.

Bununla birlikte, glisemik indeks yenen yiyecek miktarını dikkate almayan göreceli bir önlemdir. Yanıltıcı olabileceği için sıklıkla eleştirilen bir hesaplama yöntemidir.

Bunu sorunu çözmek için glisemik yük kavramı geliştirilmiştir.

Glisemik yük, bir karbonhidratın kan şekeri seviyelerini nasıl etkilediğinin bir ölçüsüdür, hem gıdanın glisemik indeksini hem de miktarı (porsiyon başına gram) dikkate alır.

Glisemik indeks gibi, glisemik yük için de üç sınıflandırma bulunur.

Düşük: 10 veya daha az
Orta: 11–19
Yüksek: 20 veya daha fazla

Glisemik indeks, düşük glisemik indeks diyetini takip ederken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktördür. Bununla birlikte, düşük glisemik indeks diyeti uygulayan kişilerin günlük toplamda glisemik yükü 100'ün altında tutmayı amaçlaması önerilir.

Günlük toplamda 100’ün altında gllisemik yük hedefine ulaşmak için düşük glisemik indeksi olan gıdalar tercih edilmeli ve glisemik indeksi orta/yüksek gıdalar çok kontrollü miktarlarda tüketilmelidir.

Düşük glisemik indeks diyetinin faydaları


Çalışmalar, düşük GI diyetinin sağlık üzerinde aşağıdaki faydaları sağlayabileceğini göstermiştir.

Diyabet


Diyabet, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen karmaşık bir hastalıktır.

Diyabetliler şekerleri etkili bir şekilde işleyemezler, bu da sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumayı zorlaştırabilir. Kan şekerinin kontrol altında tutulması; kalp hastalığı, felç, sinirlere ve böbreklere zarar dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların oluşmasını önlemeye ve onları geciktirmeye yardımcı olur.

Bazı çalışmalar, düşük glisemik indeks diyetinin diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini düşürdüğünü göstermektedir. Bunun tam tersi olarak yüksek glisemik indeks diyetleri tip 2 diyabet geliştirme riski ile ilişkilendirilmiştir.

Geliştirilmiş kolesterol seviyeleri


Bir çalışma, düşük GI diyetlerinin toplam kolesterolü % 9.6 ve LDL (kötü) kolesterolü% 8.6 azalttığını göstermiştir. Bildiğiniz üzere yüksek düzeydeki toplam ve LDL kolesterol zamanda kalp hastalığı ve inme riski ile ilişkilidir.

Kilo vermenize yardımcı olabilir


Bazı kanıtlar, düşük GI diyetlerinin yağ kaybını teşvik edebileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, düşük glisemik indeks diyetlerinin uzun süreli kilo kaybı için etkili olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kanser riskini azaltabilir


Bazı çalışmalar, yüksek GI diyetleri tüketen kişilerin, düşük GI diyetleri uygulayan kişilerle karşılaştırıldığında, endometriyal, kolorektal ve meme kanseri de dahil olmak üzere belirli kanser türlerini geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Kalp hastalığı riskini azaltabilir


Bazı araştırmalar, yüksek glisemik indeks ve glisemik yük diyetlerini yüksek kalp hastalığı riski ile güçlü bir şekilde ilişkilendirmiştir.

Düşük GI diyetinde gıda tercihleri


Düşük GI diyetinde kalori saymanıza veya protein, yağ veya karbonhidratlarınızı izlemenize gerek yoktur.

Bunun yerine, düşük glisemik indeks diyeti, yüksek GI yiyeceklerini düşük GI alternatifleri için değiştirmeyi içerir.

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda sağlıklı ve besleyici yiyecek bulunur. Diyetinizi aşağıdaki düşük glisemik indeks gıdaları çerçevesinde oluşturmalısınız:

Ekmek: tam tahıllı
Meyve: elma, çilek, kayısı, şeftali, erik, armut, kivi, domates ve daha fazlası
Sebzeler: havuç, brokoli, karnabahar, kereviz, kabak vs.
Nişastalı sebzeler: mısır, tatlı patates
Baklagiller: mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya vs.
Makarna ve erişte
Pirinç: Uzun taneli, kahverengi
Tahıllar: kinoa, yulaf, karabuğday
Süt ve süt ürünleri: süt, peynir, yoğurt

Aşağıdaki gıdalar az miktarda karbonhidrat içerir veya hiç karbonhidrat içermez ve bu nedenle glisemik indeks değeri yoktur. Bu gıdalar düşük Glisemik indeks diyetinin bir parçası olarak dahil edilebilir:

Balık ve deniz ürünleri: somon, alabalık, ton balığı, sardalye ve karides dahil
Diğer hayvansal ürünler: dana/kuzu eti, tavuk, yumurta dahil
Fındık: badem, kaju fıstığı, antep fıstığı, ceviz ve macadamia fıstığı gibi
Katı ve sıvı yağlar: zeytinyağı, tereyağı ve avokado dahil
Otlar ve baharatlar: sarımsak, fesleğen, dereotu, tuz ve biber gibi