Bamya dünyanın çeşitli bölgelerinde yetiştirilmekle birlikte
ana vatanı kuzeydoğu Afrika’dır. Özellikle Nil nehri havzasında Mısır ve
Etiyopya’da 3500 yıldır üretiminin yapıldığı bilinmektedir. Asya’daki bazı
ülkelerde kadın parmağı adı verilen bamya, biyolojik olarak bir meyve olmakla
birlikte sebze gibi tüketilir. Bazı insanların yapışkan dokusu nedeniyle pek
sevmediği bir besin olsa da zengin besin içeriği ve doğru pişirildiğinde
olağanüstü lezzetli bir sebzedir.
![]() |
| Bamya, zengin besin değeri ile sağlığa çok faydalıdır |
Bu yazımızda bamyanın faydaları, hangi hastalıklara iyi
geldiği ve besin değerleri hakkında
bilgilere yer verilmiştir.
Bamyanın Besin Değerleri
Bamya etkileyici bir besin
profiline sahiptir. 100 gram çiğ bamyanın
besin değerleri şöyledir:
Kalori: 33
Karbonhidrat: 7 gram
Protein: 2 gram
Yağ: 0 gram
Lif: 3 gram
Magnezyum: Günlük İhtiyacın (Gİ)
% 14'ü
Folat: Gİ'nin % 15'i
A Vitamini: Gİ'nin % 14'ü
C Vitamini: Gİ'nin % 26'sı
K Vitamini: Gİ'nin % 26'sı
B6 Vitamini: Gİ'nin % 14'ü
Bamya mükemmel bir C ve K1
vitamini kaynağıdır. C vitamini, genel bağışıklık fonksiyonunuza katkıda
bulunan suda çözünür bir besindir, K1 vitamini ise kan pıhtılaşmasındaki rolü
ile bilinen yağda çözünen bir vitamindir.
Ek olarak bamya, kalori ve
karbonhidrat bakımından düşüktür ve biraz protein ve lif içerir. Birçok meyve
ve sebzede protein genellikle daha düşüktür. Bu da bamyayı benzersiz kılar.
Yeterli protein tüketmek, kilo
yönetimi, kan şekeri kontrolü, kemik yapısı ve kas kütlesinin korunması adına
gereklidir.
Bamya, sağlığınıza fayda sağlayan birçok antioksidan içerir.
Antioksidanlar, serbest radikaller adı verilen zararlı
moleküllerden gelen hasara karşı vücudu savunan gıdalardaki bileşiklerdir.
Bamyadaki ana antioksidanlar, flavonoidler ve izokuersetin
dahil polifenollerin yanı sıra A ve C vitaminleridir.
Araştırmalar, polifenollerden zengin beslenmenin, kan pıhtıları
ve oksidatif hasar riskini azaltarak kalp sağlığını iyileştirebileceğini
göstermektedir.
Polifenoller, iltihaplanmaya karşı beyni koruma özellikleri
nedeniyle beyin sağlığına da yarar sağlayabilir.
Bu savunma mekanizmaları beyni yaşlanma belirtilerinden korumaya
ve biliş, öğrenme ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Bamyanın Faydaları Nelerdir?
Bamyanın tıbbi açıdan faydalı olduğu alanlar arasında
aşağıdaki özellikler ön plana çıkmaktadır:
Anemi: Bamya, kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı
olarak kansızlık yaşamanızı önleyici özellik taşır.
Kanser: Yüksek antioksidan kapasitesi ile bağışıklık
sisteminin korunmasını sağlar ve hücrelerin mutasyona uğramasını önler.
Astım: Yine C vitamini ve diğer antioksidan içeriği
sayesinde astım ataklarının önlenmesine yardımcı olur.
Kemik sağlığı: İçeriğindeki folik asit kemik sağlığı
üzerinde etkilidir ve kemik erimesinin önlemede bamya yemenin yararı vardır.
Kalp sağlığı: Çözünür liften zengin olan bamya kolesterol
düzeylerinin düşürülmesinde rol oynar. Bu sayede kalp damar hastalıkları
riskini azaltır.
Kabızlık: Zengin lif içeriği ile dışkıya hacim kazandırır,
toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve laksatif etkisi ile bağırsak
hareketlerini rahatlatır. Düzenli bamya tüketimi kolon kanseri riskini
azaltabilir.
Şeker hastalığı: Kan şekeri düzeylerini düşürmeye katkı
sağlar. Bazı araştırmacılar bamyanın sindirim sistemindeki şeker emilimini
azalttığını ve daha kararlı bir kan şekeri tepkisine yol açtığını ileri
sürmüştür.
Bağırsak florası: Liften zengin olan bamya prebiyotik
özellik taşır ve bağırsak florasındaki yararlı bakterilerin sayısının
arttırılmasında rol oynar.
Bağışıklık sistemi: C vitamini ve diğer antioksidan
bileşikler sayesinde bağışıklık sitemini güçlendirir ve soğuk algınlığı gibi
hastalıkları önler.
Hamilelik: Yüksek folik asit içeriği ile hamileler için
ideal bir besindir. Folik asit, anne karnındaki fetusun beyin gelişimi için en
önemli vitaminlerden biridir. 100
gram bamya günlük ihtiyacın yaklaşık %15’ini karşılar.
Göz sağlığı: A vitamini, beta karoten, ksantin ve lutein
içeriği ile göz sağlığı için ideal besinlerden biridir.
Cilt sağlığı: A ve C vitamininden zengin olan bamya
sivilceleri önler, cilde parlaklık kazandırır. Kolajen oluşumunu uyararak ince
çizgileri ve kırıklıkları azaltır. Cildi gençleştirir.
Böbrek hastalıkları: Diyabetik nefropati tedavisinde bamya
tüketiminin etkisini araştıran bir çalışmaya göre diyetinde bamya bulunanlarda
idrar proteini ve ürik asit düzeylerinde düşüş kaydedilmiştir. Araştırma
sonucunda diyabetlilerde görülen böbrek hastalıklarında bamya tüketiminin
faydalı olduğu yargısına varılmıştır.
Bamyanın Zararları Var Mıdır?
Bamya K vitamini bakımından yüksek olduğundan, kan inceltici
ilaç Coumadin'e (warfarin) müdahale edebilir. Coumadin kullanıyorsanız,
diyetinizde kontrollü miktarda K vitamini almanız gerekir. K vitamini içeren
yiyecekleri (genellikle yapraklı yeşil sebzeler) tüketiminizi doktorunuzla ve diyetisyeninizle
konuşmalısınız.
Bamya, bazı insanlarda eklem ağrısı, artrit ve uzun süreli
inflamasyonu tetikleyebilen toksik bir bileşik olan solanin içerir. Patates,
domates, patlıcan, yaban mersini ve enginarda de solanin bulunur.
Bamya ayrıca doğal olarak oluşan bir bileşik olan oksalat içerir. Böbrek bozuklukları gibi belirli rahatsızlıkları olan insanlar oksalat tüketimini sınırlamalıdır, çünkü böbrek taşlarının oluşumuna katkıda bulunabilir.
Saklama ve Pişirme Önerileri
Bamyanın faydalarından en iyi şekilde yararlanmak ve
lezzetli bir bmya yemeği hazırlamak için aşağıdaki önerilere dikkate alın:
-Uçları buruşmuş, yumuşamış ve kararmış bamyaları tercih
etmeyin.
-Kuru bir şekilde buzdolabının sebzelik bölümünde kağıt ya
da plastik ambalajında muhafaza edin.
-3-4 gün içinde tüketin.
-Kullanacağınız zamana kadar yıkamaktan kaçının.
-Uçlarını huni şeklinde keserseniz yemeğin yapışkanlık
oranını azaltırsınız.
-Limon, sirke ve domates gibi asidik gıdalar ile
pişirirseniz aynı şekilde yapışanlığı azaltabilirsiniz.
